Annes 77 pisze:Aż się boje,bo kupilam dużo cebul tulipanów,parę narcyzów i jeden hiacynt ....te okropne nornice buszują po mojej działce,zjedzą mi cebule Chyba kupię koszyki,zakupiłam już Kaptan i będę je moczyć.Mam nadzieję,że chociaż trochę na wiosnę ukażą swoje piękne kolorki
Swego czasu w TV oglądałam program w którym kobieta opowiadała jak zabezpiecza cebulki tulipanów i innych roślin przed nornicami
Mówiła ,że robi papkę z sadzy i wody ,w niej zanurza cebule i dopiero sadzi...
Nie praktykowałam tego sposobu ,ale mając przykre doświadczenie z nadmiernym apetytem nornic minionej wiosny zastanawiam się nad takim rozwiązaniem-koszyczki u mnie nie wchodzą w rachubę bo zbyt dużo cebul sadzę (koszty),a poza tym lubię gdy rośliny tworzą nieregularne plamy kolorystyczne.
Czy próbował ktoś tego sposobu? Czy rzeczywiście jest skuteczny?
Danusiu - nie próbowałam, ale ze zdziwieniem przekonałam się, że takie domowe sposoby są naprawdę skuteczne. Miałam problem z wciornostkiem mieczykowcem, poradzono mi, bym przed wysadzeniem cebul wykąpała je w mydlinach. No i poskutkowało, obeszło się bez oprysku . Może spróbuj na małej partii cebul?
Fajny sposób na ochronę cebul, ale napiszcie mi skąd się bierze sadzę
A może popiół z kominka wystarczy?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Popiół wydaje się być równie skuteczny a na dodatek jest sterylny i "ostry" co sprawia, że ślimaki omijają teren z popiołem.
Myszom też pewno się nie spodoba a kret do niego nawet nie zajrzy, bo nie chowają się w nim pędraki.
Za to dużo jest w nim potasu co sprzyja roślinom.
Nie muszę sypac popiołu ,bo nigdy nie sypałem,ale tulipany zawsze sadze w koszyki
jak przekwitną to wyciągam koszyki i na to miejsce sadzę inne kwiaty,
które kwitną do jesieni.Zawsze na rabacie coś kwitnie,
ROŚLINY CEBULOWE NA WARSZTACIE NAUKOWCÓW
Dr Dariusz Sochacki
IX Międzynarodowe Sympozjum Ozdobnych Roślin Cebulowych, które odbyło się 19–22 kwietnia bieżącego roku w japońskim mieście Niigata, zgromadziło 140 naukowców z 16 krajów. Przedstawiono wyniki badań obejmujące wiele różnorodnych gatunków roślin cebulowych, choć najwięcej czasu poświęcono tradycyjnie liliom i tulipanom. Poniżej przedstawiam wybrane tematy, które mogą zainteresować producentów cebul i kwiatów tej grupy roślin.
(...)
Moi Drodzy,
na przełomie września i paździrnika posadziłam do donic na balkonie cebulki tulipanów. Dziś zobaczyłam że zaczynają wypuszczać juz pędy ponad ziemię ( ok 1,5 cm) . Moje pytanie: co robić?? Czy pozostawić je przykryte do wiosny? Czy też zabrać do domu i pozwolić zakwitnąć im wcześniej ??
Mam taki sam problem jak DT,
dostałam dużo cebulek tulipanów,szkoda żeby się zmarnowały.
Ziemia zmarznięta ,czy jak wsadzę je w marcu to wyrosną.
Słyszałam, że cebulki się zmarnują i nic z nich nie wyrośnie.
Ja bym proponowała jak najszybciej wsadzić do ziemi w doniczkach w piwnicy (lub jakiś raczej chłodniejszym pomieszczeniu), podlewać. Jak tylko ziemia odmarznie wsadzić do ziemi.
Bo nie zawsze trafi się osoba która odpowie na pytanie doradzi, podzieli się swoim doświadczeniem a o cebulki przybyszowe pytam bo mam je pierwszy raz i chcem dokładnie wiedzieć co z nimi robić!!! a forum do tego służy!!!
Tak, forum służy do dzielenia się wiedzą i doświadczeniem, ale służy wszystkimi użytkownikom
A jeśli zadasz jedno i to samo pytanie w kilku wątkach, to gdzie nie zajrzy jakiś forumowicz, tam zobaczy właśnie to jedno twoje pytanie :P Znacznie lepiej jest zadać swoje pytanie w jednym miejscu i cierpliwie poczekać na odpowiedź. A jeszcze wcześniej wpisać w wyszukiwarkę słowo - hasło, którego się szuka i dopiero po lekturze postów na interesujący nas temat, jeśli nadal mamy wątpliwości - zadać pytanie w wątku najbardziej zbliżonym tematycznie do naszego problemu.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."