Wanda w podłożu i nie tylko
- Danutka55
- 1000p
- Od: 5 lut 2009, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wanda w podłożu i nie tylko
Czy ktoś ma doświadczenie w uprawie wandy w podłożu.
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Storczykowa
- Jolusia
- 1000p
- Od: 25 gru 2008, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie mylisz sie. Jezeli masz taka mozliwosc kupna przekwitnietych Vand za 20 zlotych to sie nie zastanawiaj tylko bierz.
Uprawa w substracie ma wiele plusöw jeśli chodzi o utrzymanie wilgotnosci. Trzeba zaznyczac ze ciagle kontrolowanie jest bardzo wazne aby korzonki nie podgnily.
Storczykowa tys uparta jak nie wiem. Spröbowalas takiej uprawy ? Podejrzewam ze nie, wiec nie mozesz twierdzic ze takiej mozliwosci nie ma.
Uprawa w substracie ma wiele plusöw jeśli chodzi o utrzymanie wilgotnosci. Trzeba zaznyczac ze ciagle kontrolowanie jest bardzo wazne aby korzonki nie podgnily.
Storczykowa tys uparta jak nie wiem. Spröbowalas takiej uprawy ? Podejrzewam ze nie, wiec nie mozesz twierdzic ze takiej mozliwosci nie ma.
- Storczykowa
mowa była o dorosłych Vandach.. mnie też taka uprawa się wydaje ryzykowna bo sphagnum b. długo trzyma wilgoć.. ale tej pani ponoć dobrze rosnąJolusia pisze:Edyseja, male Vandy takie z butelki to się zgodze ze mozna w sphagnum ale wieksze bym nie ryzykowala. Sphagnum utrzymuje duza wilgotnosc jak dla Vand za duza. Korzenie nie obeschna tak szybko. Sensowniej by bylo zmieszac podloze ze sphagnum.
Edyta
- Storczykowa