Magnolia- ukorzenianie

Drzewa ozdobne
kris_33
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 kwie 2006, o 18:54

Magnolia- ukorzenianie

Post »

Czy magnolia wypuści korzonki z gałązki w wodzie, czy wsadzić do ziemi.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Na pewno nie wypuści korzeni gałązka magnoli w wodzie.
Mozesz próbować wsadzic ją do ziemi ale koniecznie po zastosowaniu ukorzeniacza - choc i tutaj nie rokuję sukcesu. :(
Moje wielokrotne doświadczenia nie przyniosły oczekiwanego rezultatu.
Ale - próbować zawsze warto a nawet trzeba. :?
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2007, o 20:39

Post »

Można rozmnażać przez odkładanie jednorocznych pędów.Wiosną marzec-kwiecień lub latem sierpień-wrzesień.W miejscu gdzie pęd będzie dotykał ziemi,zaciskamy na pędzie obrączkę z izolowanego drutu (najlepiej miedzianego).Za obrączką(patrząc od strony pnia) nacinamy delikatnie pęd i nanosimy ukorzeniacz. Pęd przyginamy do ziemi i obsypujemy podłożem. Torf.piasek i kora sosnowa 2:1:2 , można też użyć samej przekompostowanej kory sosnowej. Ukorzenianie trwa 2-3 a nawet 4 lata.Sadzonkę od rośliny matecznej oddzielać jedynie wiosną Powodzenia :D Adam
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
Awatar użytkownika
karolina7787
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 mar 2007, o 19:30

Magnolia

Post »

Wszystkie gatunki magnolii rozmnaża się z nasion. Możesz rozmnożyć również z odkładów. Rzadziej rozmnaża sie z sadzonek.
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam ,ja mam magnolię NIGRA i chciałam zrobić sadzonkę przez odkład - niestety już ten odkład leży w ziemi 2 lata i nie mam korzonków.Nawet go nadciełam i dałam ukorzeniacz , ale nic z tego nie wyszło .Nadal nie ma korzonków. Pewnie mam pecha i się nie ukorzeni.No cóż będę miała tylko jeden krzaczek magnoli bo nie chce się rozmnożyć :roll:
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Re: Magnolia

Post »

karolina7787 pisze:Wszystkie gatunki magnolii rozmnaża się z nasion. Możesz rozmnożyć również z odkładów. Rzadziej rozmnaża sie z sadzonek.
A która metoda tak naprawdę jest skuteczniejsza? Zależy mi na rozmnażaniu odmiany Ricky.

p.s. A może wiesz przy okazji coś o odmianie Hypoleuca syn. obovata? Wiem tylko, że ma kremowe kwiaty o długości 7-10cm i ma 20m wys :shock: Słyszałam, że jest trudna w uprawie, ale nic kompletnie więcej nie wiem na temat tej uprawy :?
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Magnolia

Post »

aurynka pisze:
karolina7787 pisze:Wszystkie gatunki magnolii rozmnaża się z nasion. Możesz rozmnożyć również z odkładów. Rzadziej rozmnaża sie z sadzonek.
A która metoda tak naprawdę jest skuteczniejsza? Zależy mi na rozmnażaniu odmiany Ricky.

p.s. A może wiesz przy okazji coś o odmianie Hypoleuca syn. obovata? Wiem tylko, że ma kremowe kwiaty o długości 7-10cm i ma 20m wys :shock: Słyszałam, że jest trudna w uprawie, ale nic kompletnie więcej nie wiem na temat tej uprawy :?
Magnolia hypoleuka(M.obowata) - magnolia szerokolistna.Drzewo do 24 m wysokości,liście 15-45 cm długości i 10 - 20 cm szerokości,Kwiaty kremowobiałe ,pachnące do 25 cm średnicy.Wytrzymuje temp. do -25 C.Wymaga żyznej gleby o stałej wilgotności.Uważana za najpiękniejszą magnolię wielkolistną.Złotożółte przebarwienie liści jesienią.Nie znalazłem informacji czy występuje w Polsce. Pozdrawiam Adam
ogrody,kompozycje roślin
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jolciajci pisze:Witam ,ja mam magnolię NIGRA i chciałam zrobić sadzonkę przez odkład - niestety już ten odkład leży w ziemi 2 lata i nie mam korzonków.Nawet go nadciełam i dałam ukorzeniacz , ale nic z tego nie wyszło .Nadal nie ma korzonków. Pewnie mam pecha i się nie ukorzeni.No cóż będę miała tylko jeden krzaczek magnoli bo nie chce się rozmnożyć :roll:
Zciśnij na pędzie obrączkę z izolowanego drutu,za obrączką zdrap korę w kilku punktach do "żywego" i potraktuj te miejsca ukorzeniaczem.Obrączka hamując przepływ soków stymuluje roślinę do wytworzenia korzeni.Stosując tą metodę ukorzeniałem magnolie przez odkłady powietrzne (w koronie).Sprawdziła się także przy rozmnażaniu wielu gatunków drzew i krzewów.Pozdrawiam :lol: Adam
ogrody,kompozycje roślin
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W produkcji masowej stosuje się ukorzenianie sadzonek zielnych i półzdrewniałych.Od pierwszej dekady lipca do trzeciej sierpnia.Ukorzenia się w szklarni,temp 22-24 C.Pierwsze korzonki pojawiają się po3-4 tyg.Sadzonki wymagają zimowania w szklarni temp 1-5C . Wiosną , początek kwietnia sadzonki doniczkuje się.Tyle w największym skrócie.Metoda trudna do zastosowania w warunkach amatorskich.
ogrody,kompozycje roślin
Awatar użytkownika
sławek86
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 kwie 2007, o 13:04

Post »

musze wypróbowac ta twoja metodę Adamie, może coś z tego wyjdzie :D
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

A oto metoda p.Adama Łapotta:

Magnolia wymaga usunięcia z nasion osnówki [stąd może brązowy kolor] poprzez macerację ok. 24 h w wodzie, po czym łatwo usunąć osnówkę, a następnie stratyfikacji w temp. 4°C przez 5-6 miesięcy przed wysiewem.
Jakub . . . . .
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj adamza07. Dziękuję za wskazówkę co do magnoli i na pewno ją zastosuję.
Chciałabym mieć jeszcze ze dwa krzaczki tej magnoli bo jest niska i na dodatek powtarza kwitnienie póżnym latem . :oops:
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magnolie są bardzo wrażliwe na uszkodzenia korzeni,oddzielenie lepiej wykonać wiosną.
Odrost może pochodzić z podkładki ,na której zaszczepiono formę szlachetną.
Można wiosną delikatnie odgarnąć glebę i sprawdzić czy posiada korzenie.Jeśli nie wykorzystać go na odkład.

Oddzielając go teraz możemy sprowokować chorobę drzewa matecznego.
ogrody,kompozycje roślin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”