Projekt ogrodu,propozycje czym i jak zagospodarować
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
gatunek w przeliczeniu sztuk na 1m2
Parzydło leśne 0,5-1
Pluskwica groniasta 4
Zawilec japoński 9
Funkia Siebolda 2
Funkia falista 'Mediovariegata' 4
Funkia Siebolda 'Frances Williams' 4
Tawułka chińska 4
Tawułka chińska 'Superba' 4
Tawułka Arendsa 'Showstar' 6
Bergenia sercowata 9
Kopytnik pospolity 25
Języcznik zwyczajny 9
Barwinek mniejszy 9
skrzyp zimowy 3
brunera 4
pióropusznik strusi 2-3
marzanka wonna 5
zawilec gajowy 20-25
Parzydło leśne 0,5-1
Pluskwica groniasta 4
Zawilec japoński 9
Funkia Siebolda 2
Funkia falista 'Mediovariegata' 4
Funkia Siebolda 'Frances Williams' 4
Tawułka chińska 4
Tawułka chińska 'Superba' 4
Tawułka Arendsa 'Showstar' 6
Bergenia sercowata 9
Kopytnik pospolity 25
Języcznik zwyczajny 9
Barwinek mniejszy 9
skrzyp zimowy 3
brunera 4
pióropusznik strusi 2-3
marzanka wonna 5
zawilec gajowy 20-25
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trzeba teraz pamiętać o tym, że rośliny się rozrastają i np. barwinek zajmie w ciągu roku czy dwóch całe miejsce, jakie znajdzie, bo rozprzestrzenia się szybciutko i skutecznie. To samo pióropusznik, kopytnik, marzanka, tylko w różnym tempie. Dla odmiany parzydło czy tawułka raczej stoją w miejscu
No jak, zrobiłeś już jakiś projekt? Pokaż nam, proszę

No jak, zrobiłeś już jakiś projekt? Pokaż nam, proszę

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Nie wiem co powinien zawierać projekt, wiem co zawierają nasze:
1. Inwentaryzację.
2. Inwentaryzację fotograficzną.
3. Rzut ogólny w dużej skali (dla dużych założeń ogrodowych).
4. Rzuty w małej skali z oznaczonym miejscem i rodzajem nasadzeń.
5. Jeśli rzeźba terenu powoduje że jest taka konieczność, lub zmieniamy jego ukształtowanie, to robimy przekroje.
6. Oświetlenie
7. Detale małej architektury i nawierzchni, przekroje przez nawierzchnie, kolorystykę elementów itp. w zależności od potrzeb.
8. Wizualizacje (jeżeli to konieczne).
9. Zestawienie nawierzchni
10. Zestawienie elementów i oświetlenia.
11. Zestawienie roślin.
12. Zebranie danych od przedstawicieli, sklepów, wykonawców informacji nt. wstępnych wycen, terminów itp. (tylko przy dużych realizacjach)
Zazwyczaj nie projektujemy rabat kwiatowych, one i tak zmieniają się co roku, ale jak klient sobie życzy...
1. Inwentaryzację.
2. Inwentaryzację fotograficzną.
3. Rzut ogólny w dużej skali (dla dużych założeń ogrodowych).
4. Rzuty w małej skali z oznaczonym miejscem i rodzajem nasadzeń.
5. Jeśli rzeźba terenu powoduje że jest taka konieczność, lub zmieniamy jego ukształtowanie, to robimy przekroje.
6. Oświetlenie
7. Detale małej architektury i nawierzchni, przekroje przez nawierzchnie, kolorystykę elementów itp. w zależności od potrzeb.
8. Wizualizacje (jeżeli to konieczne).
9. Zestawienie nawierzchni
10. Zestawienie elementów i oświetlenia.
11. Zestawienie roślin.
12. Zebranie danych od przedstawicieli, sklepów, wykonawców informacji nt. wstępnych wycen, terminów itp. (tylko przy dużych realizacjach)
Zazwyczaj nie projektujemy rabat kwiatowych, one i tak zmieniają się co roku, ale jak klient sobie życzy...
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój projekt ogródka przydomowego.
Bardzo fajny pomysł zagospodarowania terenu.Zgranie ekstra.Jedyne co ja bym zmienił to wypoczynek(jakaś altanka itp?) bym wsadził pod winogron .
Szczególnie fajny pomysł to żywopłot z pigwowca-jak podrośnie i zakwitnie to prawie jak druga Japonia
.Z tym pomysł pierwsza klasa.(ja głównie trzymam pigwowiec dla pieknych czerwonych kwiatów-jak zakwitnie to coś wspaniałego.
A z drugiej strony żywopłot z róży..........

Szczególnie fajny pomysł to żywopłot z pigwowca-jak podrośnie i zakwitnie to prawie jak druga Japonia

A z drugiej strony żywopłot z róży..........

- avok
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 7 sty 2009, o 17:20
Od strony północnej planuje postawić płot 1,50m betonowy,reszta siatka 1,50m na podmurówce,na "wypoczynek" altanka,przy malinach ule 6szt.
-
- ---
Jesteś pszczelarzem?? Czy tak dla ozdoby,bo ja mam dla ozdoby dwa(może jeszcze dwa się uda załatwić.)Chowam tam rzeczy potrzebne (siekierka,sekator, nożyk ,kawałek sznurka itp ) i coś jeszcze dla ochłody w słoneczne dni 

- avok
- 20p - Rozkręcam się...
Chce być pszczelarzem,sąsiad z powodu wieku zmniejsza ilość rodzin z 35 na 10,do zaopiekowania się zostało 11 ulów,na wstępie zaklepałem 6 i wirówkę,z reszta zobligował się z pomocą póki będzie dawał rady- niestety w poczciwym wieku.
Za płotem od północy sąsiad ma 5 rodzin.
Za drogą od południa sąsiadka ma 5 rodzin.
Za płotem od północy sąsiad ma 5 rodzin.
Za drogą od południa sąsiadka ma 5 rodzin.
-
- ---
Ale chyba masz już jakieś doświadczenie?
Bo ja widziałem i obserwuję pracę pszczelarzy i łatwe to to nie jest.
Ja osobiście lubię zapach jaki unosi się w pomieszczeniu kiedy stoją ramki i kręci się miód-coś pięknego
Bo ja widziałem i obserwuję pracę pszczelarzy i łatwe to to nie jest.
Ja osobiście lubię zapach jaki unosi się w pomieszczeniu kiedy stoją ramki i kręci się miód-coś pięknego

- avok
- 20p - Rozkręcam się...
Doświadczenia mam tyle że,pomagam dziadkowi-sąsiadowi w wykręcaniu ramek,synowie i zięciowie nie chcą przyjąć po nim pasieki(odwiedzają jak trzeba gotowy miód odebrać),a orkanów pszczelarstwa mistrz do grobu nie zabierze-tak obiecał.
-
- ---
Powiem Ci że dobrze robisz.Pomożesz zachować czyjąś pracę,marzenia żeby jego wysiłek nie poszedł na marne.Co do braku chętnych........ tak często się zdarza ja sam znam takie przypadki.
Ja obcuję z pszczelarzem i powiem Ci mając w pełni niezagospodarowany ogród to posadz chociaż trochę roślin miododajnych(ale o tym to na pewno wiesz to może niepotrzebnie o tym piszę).Znajomy ma posadzone akacje(robinie) takie o żołtych liściach , klony cukrowe, winorośle, lipy,karagany i kilka jeszcze innych których nie pamiętam w tej chwili.A i do tego dzikie róże i owocowe.
Ja obcuję z pszczelarzem i powiem Ci mając w pełni niezagospodarowany ogród to posadz chociaż trochę roślin miododajnych(ale o tym to na pewno wiesz to może niepotrzebnie o tym piszę).Znajomy ma posadzone akacje(robinie) takie o żołtych liściach , klony cukrowe, winorośle, lipy,karagany i kilka jeszcze innych których nie pamiętam w tej chwili.A i do tego dzikie róże i owocowe.