Bluszcz (hedera) choroby ,szkodniki
Bluszcz (hedera) choroby ,szkodniki
Wyszłam do ogródka przyciąć młodą hederę i zobaczyłam gałązki oblepione miękkimi czarnymi malutkimi kuleczkami - miękkie, w palcach rozcierają się na brązowo. Liście są lepkie i błyszczą w słońcu. Tak się na nią cieszę bo pięknie obrasta bramę do domu - co to może być? Czym to zwalczyć?
Najdłuższa droga , najdalszy cel - zawsze należy zrobić pierwszy krok. A potem nie zapomnieć o następnych
Bluszcz, co z nim nie tak?
Witam, jakiś czas temu przesadziłam bluszcz z podwórka do domu. Jednak nie było go zbyt dużo, więc postanowiłam skombinować jeszcze jedną gałązkę. Przyniosłam ją z parku i dosadziłam do tego poprzedniego. Jednak ta nowa gałązka jest w kilku miejscach porośnięta takimi jakby igłami Czy tak ma być, czy to jakaś choroba bądź robactwo? Może nie powinnam go była dosadzać do reszty bluszczu? Teraz boję się, że te "igły" przeniosą się na resztę...
Re: Bluszcz, co z nim nie tak?
a to nie są korzonki powietrzne?babi pisze: Jednak ta nowa gałązka jest w kilku miejscach porośnięta takimi jakby igłami
Hm... nie wiem.babi pisze:Nie mam pojęcia. A czy wyglądają one w ten sposób, że mogłabym je pomylić z "igłami"?
Spójrz na zdjęcia na tej stronie (pierwsze po lewej):
http://www.fassadengruen.de/uw/kletterp ... u/efeu.htm
Mam pytanie odnośnie bluszczu "Thorndale'.W zeszłym roku na nowo posadzonym( ok.1,5 m) pod koniec sezonu zauważyłam na listkach jakieś zniekształcenia jakby atak przędziorków czy coś, są jakieś skarlałe.Teraz zaczęły jakby zasychać, a może zmarzły?.Co to za choroba (szkodnik?), opryskiwałam pod koniec lata preparatem na przędziorka, ale czy to coś dało dopiero się okaże.Czy u kogoś coś takiego wystąpiło, bo słyszałam, że to powszechniejsza przypadłość Nie wiem czy obciąć te pędy
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja również mam problem
Dwie zimy obeszło sie bez problemów.W zeszłym roku w końcu mocno ruszył a teraz sami zobaczcie:
Co mogło się stać?Czy przemarzł?Czy to jakaś choroba grzybowa(te liście w kropki)?
Bardzo proszę o pomoc.
Szkoda by 3 lata poszły na marne
Dwie zimy obeszło sie bez problemów.W zeszłym roku w końcu mocno ruszył a teraz sami zobaczcie:
Co mogło się stać?Czy przemarzł?Czy to jakaś choroba grzybowa(te liście w kropki)?
Bardzo proszę o pomoc.
Szkoda by 3 lata poszły na marne
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Skoro po zimie tak wygląda to najprawdopodobniej przemarzł. Szkoda szkodą, ale można się było z tym liczyć- w końcu mieszksz w zimniejszej części kraju. Możliwe, że odbije, ale następna średnio-poważniejsza zima i znów czeka Cię ten widok.
Za to bardziej martwi mnie ten (chyba) cyprysik w tle na pierwszym zdjęciu.
Za to bardziej martwi mnie ten (chyba) cyprysik w tle na pierwszym zdjęciu.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)