Czym oddzielić kwiaty od trawnika?
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czym oddzielić kwiaty od trawnika?
Wzdłuż trawnika mam nieregularną linię szer.ok 1m gdzie rosna kwiaty.Odgrodziłam to od trawy plastikowym obrzeżem,ale przy koszeniu połamało się i nie wiem co teraz zrobić.Najlepsze by były kołki drewniane ,ale to dosc drogi koszt.A moze ktos wie ,gdzie mozna kupić takie kołki ,ale plastikowe.?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czym oddzielic kwiaty od trawnika?
Piszesz, że rollbery drewniane są drogie. ,anulka pisze:Wzdłuż trawnika mam nieregularną linię szer.ok 1m gdzie rosna kwiaty.Odgrodziłam to od trawy plastikowym obrzeżem,ale przy koszeniu połamało się i nie wiem co teraz zrobić.Najlepsze by były kołki drewniane ,ale to dosc drogi koszt.A moze ktos wie ,gdzie mozna kupić takie kołki ,ale plastikowe.?
ale plastikowe jeszcze droższe.
Zapewne trwalsze, ale to nie wyrówna ceny.
W każdym markecie ogrodniczym są do kupienia.
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zobacz ten temat:Co zamiast rollborderów??
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... B3w#p48220
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... B3w#p48220
Waleria
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Przeczytaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2&start=30 tam podaję gdzie można kupić rollbordery plastykowe. Rollbery drewniane wytrzymują tylko 3-4 lata.
Pozdrawiam Andrzej.
-
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Kontakt:
Czy zabezpieczenie rollborderów drewnochronem przedłuży ich żywotność?Erazm pisze:Przeczytaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2&start=30 tam podaję gdzie można kupić rollbordery plastykowe. Rollbery drewniane wytrzymują tylko 3-4 lata.
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
Też mam ten sam dylemat...
Drewniane rolerbordery (w moim mniemaniu) wyglądają bardzo efektownie, jednak ich żywotność pozostawia wiele do życzenia
Z tego powodu my decydujemy się na kamień. Akurat mam to szczęście, że mam pod samym "nosem" kamieniołom i można tam tanio kupić piaskowiec.
Niestety nie jestem pewna czy piaskowiec to dobry wybór Moja ciotka ma w ogrodzie kilka brył (około 1 m wysokości) i po każdym deszczu zostają żółte kałuże w koło.
Lepszym wyjściem chyba będą zwykłe otoczaki rzeczne ;-) Można je kupić w sklepach ogrodniczych lub wyzberać gdzieś... Na TERAZ mamy dylemat ;-)
Niby piaskowiec można czymś zaimpregnować (nasz kominek jest z piaskowca pomalowanego "czymś tam") ale nie wiem czy takie impregnaty nadają się do ogrodu
Drewniane rolerbordery (w moim mniemaniu) wyglądają bardzo efektownie, jednak ich żywotność pozostawia wiele do życzenia
Z tego powodu my decydujemy się na kamień. Akurat mam to szczęście, że mam pod samym "nosem" kamieniołom i można tam tanio kupić piaskowiec.
Niestety nie jestem pewna czy piaskowiec to dobry wybór Moja ciotka ma w ogrodzie kilka brył (około 1 m wysokości) i po każdym deszczu zostają żółte kałuże w koło.
Lepszym wyjściem chyba będą zwykłe otoczaki rzeczne ;-) Można je kupić w sklepach ogrodniczych lub wyzberać gdzieś... Na TERAZ mamy dylemat ;-)
Niby piaskowiec można czymś zaimpregnować (nasz kominek jest z piaskowca pomalowanego "czymś tam") ale nie wiem czy takie impregnaty nadają się do ogrodu
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Nadają się o tyle, że u nas piaskowcem obłożona jest podmurówka domu, a trawnik sięga do samej ściany z tymi malowanymi kamieniami. I nic Jak się nazywało to coś, czym opryskiwany był piaskowiec, niestety, nie pamiętam, ale podobno ma starczyć na kilka lat, a potem trzeba impregnacje powtórzyć.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Witajcie.Od kilku dni bawię się w odzielanie rabaty kwiatowej od trawnika.Zbieram gdzie się da kamienie .Wykopałam trawę zaraz przy rabatce,wyłożyłam czarną folią która mi pozostała z tamtego roku i na to kładę kamienie.Mam nadzieję,że dzięki tej folii trawa nie będzie mi tak szybko zarastać.Mam to szczęście,że u nas jest dużo kamieni wapiennych.Stara cegła nie zdała egzaminu bo się kruszy po jakimś czasie.Jak skończę to pochwalę się fotkami.