Cztery pory roku w moim ogrodzie cz.1
- Babopielka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Witam Panie!
Majko Przekroczyłem limit miesięczny,bo większość wstawianych zdjęć to zdjęcia hotlinkowe- pobierane z dysku komp. a nie z albumu Fotosika. To kasztuje 1,50 za 1GB
Izo Hortensje rosną w pojemniku w torfie i zasilam je nawozami do hortensji. A to że mają dużo kwiatów zawdzęcza przechowywaniu w garażu w temp. nie niższej jak -5*C dlatego pąki kwiatowe nie marzną co jest najczęstrzą przyczyną słabego kwitnienia.
Bożenko Przede wszystkim ziemia 1 klasa(czarnoziemy) nawozy powszechnie dostepne.
Majko Przekroczyłem limit miesięczny,bo większość wstawianych zdjęć to zdjęcia hotlinkowe- pobierane z dysku komp. a nie z albumu Fotosika. To kasztuje 1,50 za 1GB
Izo Hortensje rosną w pojemniku w torfie i zasilam je nawozami do hortensji. A to że mają dużo kwiatów zawdzęcza przechowywaniu w garażu w temp. nie niższej jak -5*C dlatego pąki kwiatowe nie marzną co jest najczęstrzą przyczyną słabego kwitnienia.
Bożenko Przede wszystkim ziemia 1 klasa(czarnoziemy) nawozy powszechnie dostepne.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- TAJGA 2008
- 1000p
- Od: 5 sie 2008, o 09:44
- drozd
Witam Tajgo, witam Szczecin!
Miło,że odwiedziłaś mój ogród. Daleką podróż odbyłaś,bo na drugi koniec Polski.
Prymulki faktycznie rosną niesamowicie i tak samo sie rozsiewają. Chcesz, mogę Ci podesłać albo przywieść, bo bywam w Szczecinie. Są tam moje dzieciaki.
Za prymulkami pierwszy krzak to Chojna canadyjska za nią Cyprysik Lawsana "Globus"z lewej i z prawej Swierk "Conika"
Miło,że odwiedziłaś mój ogród. Daleką podróż odbyłaś,bo na drugi koniec Polski.
Prymulki faktycznie rosną niesamowicie i tak samo sie rozsiewają. Chcesz, mogę Ci podesłać albo przywieść, bo bywam w Szczecinie. Są tam moje dzieciaki.
Za prymulkami pierwszy krzak to Chojna canadyjska za nią Cyprysik Lawsana "Globus"z lewej i z prawej Swierk "Conika"
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- drozd
Dziękuję za wizytę w moim ogrodzie.
Bożenko Znam Twoje strony, mam syna w Sierpcu. Faktycznie ziemia tam jest mało przyjazna roślinom.(delikatnie mówiąc)
KaRo Dziękuję za wysoka ocenę. Jest to dla mnie zaszczyt otrzymać taki komentarz od tak doświadczonej ogrodniczki.
Ewo Jest mi miło otrzymać tak pochlebną ocenę. Dziękuję. Ja też mam dość tych styrylnych widoków marzą mi się kolory. Póki co sieję i zaglądam czy coś powschodziło
Bożenko Znam Twoje strony, mam syna w Sierpcu. Faktycznie ziemia tam jest mało przyjazna roślinom.(delikatnie mówiąc)
KaRo Dziękuję za wysoka ocenę. Jest to dla mnie zaszczyt otrzymać taki komentarz od tak doświadczonej ogrodniczki.
Ewo Jest mi miło otrzymać tak pochlebną ocenę. Dziękuję. Ja też mam dość tych styrylnych widoków marzą mi się kolory. Póki co sieję i zaglądam czy coś powschodziło
-
- 500p
- Od: 14 paź 2008, o 18:57
Mój post skasował się więc jeszcze raz chciałabym powiedzieć,że naprawdę masz cudowny ogród.Obiela wyląda rewelacyjnie,już mam ją na liście wiosennych zakupów,spróbuję też dać jej podporę.Funkie ,lilak takich to nie doczekam się nigdy .
Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
Ogród Sterlizja36
- drozd
Dziękuję bardzo. Do prowadzenia Obieli użyłem tyczki bambusowej i już jest ze sześc lat. Można użyć rurki metalowej, dłużej wytrzyma ale od żelaza może podmarzać. Funkie szybko rosną nawet nie zauważysz jak porosną kolosy. Wiosną przed ruszeniem wegetacji podsyp im nawozu wieloskładnikowego, ostatecznie może być sama saletra amonowa.
-
- 500p
- Od: 14 paź 2008, o 18:57
W zeszłym roku funkie ledwie dychały,nie ma jeszcze u mnie cienia,ale podsypię je jak radzisz.Ja zamawiałam u ciebie trawy,jeszcze raz dla pewnosci chciałabym sie zapytac bo nie jestem pewna,zimować je trzeba w pomieszczeniu?
Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
Ogród Sterlizja36
- drozd
Niektóre funkie tolerują słońce, przeważnie te o węższych liściach ale najlepiej czują się w cieniu lub połcieniu. Jak nie masz takiej możliwości pamietaj by zawsze miały wilgoć. Nie lubią przesuszonej gleby a zwłaszcz na piaszczystej ziemi.
Trawy pampasowe utrzymują się w gruncie najlepiej w zachodniej Polsce ale też trzeba je zabezpieczać na zimę przede wszystkim przed wigocią. Przed nadejściem przymrozków trzeba ziemię przykryć folią by ziemia przeschła, póżniej zwiazać trawę w snopek i ziemię w okół trawy przykryć dość grubą warstwą suchych liśći. Powiekszać ją trzeba wraz ze spadkiem temperatury. Nad samą trawą dobrze jest zrobić zadaszenie by woda z opadów nie dostawała się do środka. Trochę to kłopotliwe ale warto o nią zadbać.
Trawy pampasowe utrzymują się w gruncie najlepiej w zachodniej Polsce ale też trzeba je zabezpieczać na zimę przede wszystkim przed wigocią. Przed nadejściem przymrozków trzeba ziemię przykryć folią by ziemia przeschła, póżniej zwiazać trawę w snopek i ziemię w okół trawy przykryć dość grubą warstwą suchych liśći. Powiekszać ją trzeba wraz ze spadkiem temperatury. Nad samą trawą dobrze jest zrobić zadaszenie by woda z opadów nie dostawała się do środka. Trochę to kłopotliwe ale warto o nią zadbać.