Zakupiony owoc o jak najmniejszej rozecie by zmniejszyć schnięcie i ułatwić późniejsze ukorzenianie.
![Obrazek](http://images21.fotosik.pl/145/e0fd9f5a7d3bad8dm.jpg)
Rozeta musi być ze środkiem tzn mieć widoczne wybijające z wnętrza rozety listki.
![Obrazek](http://images20.fotosik.pl/200/2a39e9220eb1bdfbm.jpg)
Najpierw przycinamy nożyczkami przysychające końcówki liści.
![Obrazek](http://images20.fotosik.pl/200/e2d26cd008c0df5fm.jpg)
Następnie odcinamy całą rozetę od owocu jednym ostrym cięciem pozostawiając ok 0,5 do 1 cm piętki.
![Obrazek](http://images22.fotosik.pl/85/9182b9bd753eca44m.jpg)
Następnie odcinamy pionowymi cięciami pozostałość owocu by uzyskać zaokrągloną piętkę na której są widoczne delikatne tzw. włoski - zaczątki korzonków - trzecie zdjęcie.
![Obrazek](http://images20.fotosik.pl/200/cd3094e37bc37843m.jpg)
![Obrazek](http://images22.fotosik.pl/85/1d4dbf5a3863fcdem.jpg)
![Obrazek](http://images21.fotosik.pl/145/43bd61ff50701543m.jpg)
No i teraz stawiamy rozetę "do góry nogami" w nasłonecznionym miejscu na dwa dni tak by piętka lekko zaschła przed posadzeniem.
![Obrazek](http://images20.fotosik.pl/200/d860aa6ec7532332m.jpg)