Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kontrapunkt, a skąd jesteś? Wpisz sobie rejon, miasto, województwo, czy cokolwiek w profilu (będzie widać pod nickiem). :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
odys62
50p
50p
Od: 4 mar 2007, o 11:23

Post »

kontrapunkt pisze:
odys62 pisze: ...mazak jest to rurka zakręcona u góry zakrętką na dole ma dwa poziome wyjścia(trojak) oba wyjścia są połączone sznurem bawełnianym (knot) rurka jest z przezroczystego tworzywa wlewa się w to urządzenie roztwór randupu 1:1z wodą ,wszystko co zostanie posmarowane tym sznurem uschnie tak więc jest to bardzo precyzyjnie stosowany silny roztwór chwastobójczy NA TO NIE MA MOCNYCH
Bardzo proszę o wyjaśnienie czy ,aby przeżyje reszta roślinek na skalniaku , bo jak pisałam wcześniej paprotki rozrosły sie bez opamiętania między roślinkami skalniakowymi( no już wiem ,że nie należy tego robić przy wietrznej pogodzie! )
U mnie radośnie i bez opamiętania rozrósł sie ogórecznik - jakby kto chciał służę -mam tego w nadmiarze i też hasa po całym ogrodzie. Za to roślinka ma właściwości zdrowotne i kosmetyczne i jest nie do zdarcia ;)

Padną tylko te które będą miały bezpośredni kontakt ze sznurem(knotem) mazaka . Rundup na glebie traci swoją toksyczność tzn.nie działa niszcząco na rośliny (niszczy wszystko co zielone ale tylko w przypadku bezpośredniego kontaktu)
Lubię czasem pogrzebać w ziemi i nikt tego chyba nie zmieni
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Dalsza dyskusję na temat "mazaka" proponuję przenieść np. do tematu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=2178
Pozdrawiam Andrzej.
kontrapunkt
100p
100p
Od: 24 mar 2007, o 21:35

Post »

Dzięki za podpowiedź ! Sympatyczne jest to , że " pytasz i masz" i taka skarbnica wiedzy .Cieszę się tym, jak dziecko :D
W przyszłym tygodnii poszukamy mazaka .O efektach oczywiście dam znać . Pozdrowienia !
PS jestem z Opolszczyzny , ale pięknie byłoby być z Warmii :?
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mój kolejny błąd związany z działką: przedwczoraj jechałam na rowerku na działeczkę, słoneczko prażyło mnie w głowę, aż była gorąca, a ja wiozłam w torbie płócienny kapelusik i nie ubrałam go w drodze. Rezultat: od wczoraj jestem na tabletkach przeciwbólowych, bo głowa mi pęka. OSTRZEGAM: uważajcie na słońce, zwłaszcza wiosenne.
Waleria
Awatar użytkownika
Mary
100p
100p
Od: 29 wrz 2006, o 09:53

Post »

Dokładam Walerio do Twojego wiosennego słońca również letnie,
mój M wylądował w szpitalu z podejrzeniem zapalenia opon mózgowych latem, a było to porażenie słoneczne - wyjaśniło się dopiero po punkcji.
Słońce wyglądające przyjaźnie i niegroźnie jest niestety groźne :(
pozdrawiam
M.
Awatar użytkownika
silya
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 lis 2006, o 14:33

Post »

No JEŚLI CHODZI O PIESKI w ogrodzie to ja mam przyjemność posiadania JAMNIKA :) no cóż doły wielkości stodoły to u mnie norma, jeśli kopie w ogrodzie mam na 100 pewność , że mój pies przyjdzie i rozkopie to cokopałam ze zwykłej ciekawości. No cóż jamnik i nornice ( do tego strasznie uparte i do mojego ogrodu przywiazane ) to wybuchowa para :) One robią małą dziurkę a Sonia za nimi podkop wielkości bunkra. Strat w roślinach już nie zlicze. Pozcięte przy pupie juki i inne "cieawe" dla mojego psa roślinki :) Kamienie na obwódkach - super ekstra zabawa wiec po przejściu soni obwódek brak powynoszone w inne miejsca w całym ogrodzie :) Ze wzgledu na wiek psa już miej wandali a z biegiem czasu to wszystko i tak zostaje miłym wspomnieniem nie tylko straconych roślin ale i psa.
Jeśli chodzi o mojego M w ogrodzie hmm rzadko co ruszy i wolę szczerze zeby nie ruszał natomiast musze go tu oficjalnie pohwalić za architekturę i wyposażenie ogrodu- piękna studnia , wspaniała ławecza, beczka to jest jego rola w naszym ogrodzie :)
Pozdrawiam
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kinga
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 sty 2007, o 13:23
Kontakt:

Post »

Ok to teraz ja :lol:
Trzy lata temu kupiłam malusieńką sadzonkę tojeści rozesłanej – złotej. Śliczna malutka miał troszkę się płożyć. Efekt – walczę z nią od 2 lat, wyrywam całymi garściami a ona nadal pojawia się to tu, to tam. :? Ale jak by tak troszkę przymknąć oko to fajnie zastępuje kore, żeby tylko mniejsze roślinki nie przepadał bez wieści pod nią :x
A wycinanie, zapominanie i zadeptywanie, tudzież wygniatanie roślinek przez koty leniuchy to u mnie nazywa się "prawie naturalna selekcja".

I jeszcze historia jednego mojego sąsiada: Postanowił zatrudnić fachowców do założenia pięknego profesjonalnego trawnika. Trawka naprawdę pięknie się udała, wszyscy mu zazdrościli. Ale pewnego razu postanowił spryskać trawniczek nawozem dolistnym coby było jeszcze piękniej. Zgadnijcie co się stało... Tak właśnie pomylił nawóz z Raundapem :shock: 10 agów trawniczka poszło.... i przy okazji 20 metrów żywopłotu ze Smaragda
Nigdy nie mów nigdy
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Czy sąsiad ma się dobrze???? :shock:
Można zejść po takiej przygodzie!!!
Awatar użytkownika
Kinga
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 sty 2007, o 13:23
Kontakt:

Post »

Chyba na zawał serca :? bo sporo kasiorki popłyneło na ten trawniczek i thujki. Albo przez zrzędzącą żoneczkę.
A widze że już znowu zaczął działać bo mnóstwo pracowników kręciło mu się po ogrodzie przed świętami.
Nigdy nie mów nigdy
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

zastanawiam się, czy moim największym błędem nie było kupienie działki w PZD.
Jakub . . . . .
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Nemo :shock: dlaczego???
Jeśli możesz - napisz dwa zdania.
Dla wszystkich z nas -mam wrażenie - kawałek ziemi to błogosławieństwo - a Ty masz takie czarne mysli.
Czemu?Czy możemy w czymś pomóc?
Pozdrawiam świątecznie.

Obrazek
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kinga! W kategorii błędów sąsiad zająłby chyba I miejsce, w dodatku, jak sobie uświadomiłam, ile to jest 10 arów. Moja działka ma 5 arów.
Waleria
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”