Żywopłot - z czego?Co polecacie?
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Można zrobić z niego żywopłot ,ale nie będzie on bardzo mocno zwarty. Przycinać też można dowolnie. Rośnie dość szybko, nie ma wielkich wymagań i nie przemarza. Mimo wszystko uważam ,że z tego derenia ładniejszy byłby żywopłot nieformowany, niż cięty, ale wymaga on wówczas dużo miejsca.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Zagęści się ,ale rośnie stosunkowo wolno i nie jest wysokie. Można z niego zrobić niewysoki żywopłot.
Niski żywopłot z tuji lub cyprysa - kilka pytań
Witam,
mam zamiar na mojej działce w końcu postawić jakiś żywopłot. Sprawa wygląda tak:
- w jednym z supermarketów są tanie sadzonki 80-100 cm CYPRYS KOLUMNOWY lub THUJA BRABANT (wiem, że mogą się nie przyjąć, ale zaryzykuję)
- chciałabym mieć zwarty, ale w miarę niski żywopłot - czy da się tym iglakom obciąć wierzchołki gdy będą już za wysokie?
- czy to w ogóle dobry pomysł?
- jeśli tak, który wybrać?
Pozdrawiam,
z.
mam zamiar na mojej działce w końcu postawić jakiś żywopłot. Sprawa wygląda tak:
- w jednym z supermarketów są tanie sadzonki 80-100 cm CYPRYS KOLUMNOWY lub THUJA BRABANT (wiem, że mogą się nie przyjąć, ale zaryzykuję)
- chciałabym mieć zwarty, ale w miarę niski żywopłot - czy da się tym iglakom obciąć wierzchołki gdy będą już za wysokie?
- czy to w ogóle dobry pomysł?
- jeśli tak, który wybrać?
Pozdrawiam,
z.
"Jeśli słyszysz tętent, rozglądaj się za koniem, bo zebry są rzadkie":)
Serdecznie pozdrawiam,
Zu.
Serdecznie pozdrawiam,
Zu.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Tuja 'Brabant' jest łatwiejsza w uprawie niż cyprysik, który może czasami podmarzać. Przycinać możesz ją swobodnie - wręcz uwielbia on cięcie.
Bardzo proszę o radę w jakiej odległości od siebie posadzić sadzonki tamaryszków, które docelowo miałyby stworzyć żywopłot nieformowany. Tamaryszki mają rosnąć wzdłuż siatki ogrodzeniowej na długości 35m, a przed nimi jakieś 0,5 m, również na tej samej długości szpaler z krzaków dzikiej róży. Sadzonki są małe - około 40cm wysokości. Chciałabym tamaryszki prowadzić jako krzewy, nie drzewka. Chciałabym też, żeby miały rozłożyste korony. W różnych szkółkach ogrodniczych radzili różne odległości - od 0,8m (nie wiem, czy to nie za gęsto i czy nie będą się ogołacać od dołu) do 1,7m (z kolei tutaj zanim taki żywopłot zacznie pełnić swoją funkcję minie chyba kilka lat). Żywopłot będzie od strony zachodniej, przez większą część dnia jest tam duże, pełne nasłonecznienie.
I od razu spytam, czy odległość pomiędzy linią tamaryszków, a linią róży przed nimi będzie wystarczająca - 0,5m?
I od razu spytam, czy odległość pomiędzy linią tamaryszków, a linią róży przed nimi będzie wystarczająca - 0,5m?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
po 1 - odległość 0,5 metra od jednego do drugiego pasa krzewów jest absolutnie za mała
piszesz, że chcesz aby był to tamaryszek swobodnie rsonący rozrastajacy się na boki,
to przecież on zajmuje nawet do 2- 3- 4 m, a duże niecięte okazy o wiele więcej
po 2 - przyznam szczerze, że nie spotkałam sie z opcją tamaryszków na żywopłot, przede wszystkim dlatego,
że one najładniej wyglądają, kiedy mogą się swobodnie rozrosnąć na wszystkie strony
i kiedy jest wokół nich trochę miejsca,
jeśli miałby rosnąć swobodnie to trzeba by dla niego przeznaczyć pas przynajmniej 2 metrowy
po 3 - jaką róże chcesz na ten pas - jeśli ma to być Róża dzika - rosa canina - to ją by trzeba posadzić 2- 3 sztuki na metr bieżący gęsto lub co 0,5 m ;
szerokość docelowa 2- 3 metry
jeśli różę pomarszczoną - Rosa rugosa to trzeba ją posadzić co 0,5 metra- rzadko lub gęsto 4 - 5 sadzonek na metr bieżący ; powiedzmy, że docelowo zajmie pas do szer. 1,5 m
piszesz, że chcesz aby był to tamaryszek swobodnie rsonący rozrastajacy się na boki,
to przecież on zajmuje nawet do 2- 3- 4 m, a duże niecięte okazy o wiele więcej
po 2 - przyznam szczerze, że nie spotkałam sie z opcją tamaryszków na żywopłot, przede wszystkim dlatego,
że one najładniej wyglądają, kiedy mogą się swobodnie rozrosnąć na wszystkie strony
i kiedy jest wokół nich trochę miejsca,
jeśli miałby rosnąć swobodnie to trzeba by dla niego przeznaczyć pas przynajmniej 2 metrowy
po 3 - jaką róże chcesz na ten pas - jeśli ma to być Róża dzika - rosa canina - to ją by trzeba posadzić 2- 3 sztuki na metr bieżący gęsto lub co 0,5 m ;
szerokość docelowa 2- 3 metry
jeśli różę pomarszczoną - Rosa rugosa to trzeba ją posadzić co 0,5 metra- rzadko lub gęsto 4 - 5 sadzonek na metr bieżący ; powiedzmy, że docelowo zajmie pas do szer. 1,5 m
Do Grigori24
Pozwolę sobie wkleić link:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19163
Proszę zejść w dół i obejrzeć zdjęcia. O coś takiego mi chodzi. Tylko, że u mnie mają rosnąć po zewnętrznej stronie płotu, a przed nimi róże.
A może właściciel tych pięknych tamaryszków zabierze głos i podpowie w jakiej odległości od siebie rosną jego krzewy?
http://www.forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19163
Proszę zejść w dół i obejrzeć zdjęcia. O coś takiego mi chodzi. Tylko, że u mnie mają rosnąć po zewnętrznej stronie płotu, a przed nimi róże.
A może właściciel tych pięknych tamaryszków zabierze głos i podpowie w jakiej odległości od siebie rosną jego krzewy?