Marzenia pisane zielenią - ogród Judyty cz.1
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A u mnie chyba wykuwanie nowego okna
...oczywiście, że sianie.. w ciepełku..bo na zewnątrz wiatr hula....jak w kieleckim
...oczywiście, że sianie.. w ciepełku..bo na zewnątrz wiatr hula....jak w kieleckim
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Ciekawe czy w tym roku zakwitną nam te powojniki.
Pamiętam jak ubiegłej wiosny dostałam przesyłkę z abc. Ależ byłam zła jak toto zobaczyłam (powojnika). Miał max 10 cm. Nie wierzyłam, że coś z niego będzie. Po posadzeniu długo stał w miejscu, potem zaczął baaaardzo powoli rosnąć, a w końcu jak wystrzelił, tak nie wiem kiedy urósł na 2 metry
Pamiętam jak ubiegłej wiosny dostałam przesyłkę z abc. Ależ byłam zła jak toto zobaczyłam (powojnika). Miał max 10 cm. Nie wierzyłam, że coś z niego będzie. Po posadzeniu długo stał w miejscu, potem zaczął baaaardzo powoli rosnąć, a w końcu jak wystrzelił, tak nie wiem kiedy urósł na 2 metry
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Ja to chyba nie mam ręki do powojników mój jeden kilkuletni taki sobie- jak u ludzi widzę piękności w ogrodach, to mój przy nich jak ubogi krewny w zeszłym roku wiosną kupiłam 2 , i jeden wystrzelił jak szalony. pięknie się rozrósł i zakwitł, a drugi bardzo ładnie rósł, wypuścił mnóstwo pąków, już miał kwitnąć i szlak go trafił, , potem odbił od korzeni, ale co będzie zobaczymy w tym roku
- judyta
Tulipko-zajrzyj tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... highlight=
i tu o ukorzenianiu
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... t=powojnik*
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... highlight=
i tu o ukorzenianiu
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... t=powojnik*
- judyta
AGNESS-może mają nieodpowiednie podłoże, za kwaśne. Powojniki lubią dodatek wapna ogrodniczego, podobnie jak złotokap.
Jest też metoda uzyskania gęściejszego pokroju powojników przez przycięcie pędów, rozłożenie na ziemi i przysypanie tych gałązek. Ja nie próbowałam tego jeszcze, ale wygląda przekonywująco. Poszukam tego i napiszę o tym-ciekawy sposób
Jest też metoda uzyskania gęściejszego pokroju powojników przez przycięcie pędów, rozłożenie na ziemi i przysypanie tych gałązek. Ja nie próbowałam tego jeszcze, ale wygląda przekonywująco. Poszukam tego i napiszę o tym-ciekawy sposób
- judyta
Wysieję tego rącznika po 15 marca..żeby nie było, jak z daliami , wtedy go namoczę..niech idzie jak burza.
Karolka penstemony długo Ci wschodziły? No taką mam na nie ochotę, że chyba będę go szukać i kupię nasiona....
Tak strasznie u mnie wieje, że patrzę z niepokojem na tunel...mam nadzieję, że nie odleci..ale konstrukcja aż cała chodzi w posadach. Całe ciepełko wywiało z foliaka teraz jest tam tylko 6 stopni..a było po 25 ) a na dworze +3. A tyle sobie naplanowałam do zrobienia...buu.
Wobec takiej pogody zaczynam dalej zabawę z doniczkami w domu-czas wyautować pelaśki z parapetów! i wysiać...pomidory
Karolka penstemony długo Ci wschodziły? No taką mam na nie ochotę, że chyba będę go szukać i kupię nasiona....
Tak strasznie u mnie wieje, że patrzę z niepokojem na tunel...mam nadzieję, że nie odleci..ale konstrukcja aż cała chodzi w posadach. Całe ciepełko wywiało z foliaka teraz jest tam tylko 6 stopni..a było po 25 ) a na dworze +3. A tyle sobie naplanowałam do zrobienia...buu.
Wobec takiej pogody zaczynam dalej zabawę z doniczkami w domu-czas wyautować pelaśki z parapetów! i wysiać...pomidory
Moja droga, czy Ty się jeszcze w domu mieścisz wśród zasiewów?
U mnie tyle czeka na wysianie, a jakoś nie mam czasu ani motywacji chyba, żeby robić cokolwiek. Dojdzie do tego, że w maju będę od ciebie sępić sadzonki
U mnie tyle czeka na wysianie, a jakoś nie mam czasu ani motywacji chyba, żeby robić cokolwiek. Dojdzie do tego, że w maju będę od ciebie sępić sadzonki
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Mój ogród
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Judytko, jak znajdziesz to chętnie poczytam i skorzystam. A wapna podsypię troszkę, może lepiej będą rosły.Dziękijudyta pisze:AGNESS-może mają nieodpowiednie podłoże, za kwaśne. Powojniki lubią dodatek wapna ogrodniczego, podobnie jak złotokap.
- judyta
No głowę popiołem posypać!!..i wszelki duch.....
Aguś, Ty teraz jak zjawa
Wesele szykujesz , czy co..że czasu nie masz
Miejsca oczywiście nie mam Ale u mnie te parapety to jak "Maluch"- Fiat 126 !! Wkładasz, pakujesz..i wszystko się mieści
Oczywiście wymaga to każdorazowych przemeblowań...ale jakoś idzie..a ile radochy!!
Jak tak dalej pójdzie, to nie będziesz absolutnie sępić..tylko ja będę Cię prosić abyś brała, brała...
Siej Aguś siej, bo mówią, że rolnik leży a mu samo rośnie to może u ogrodników też tak jest
Ja dziś wysiałam ostatnie !!!!! pomidory i dosieję trochę papryki ostrej...bo jakoś mi się mało wydaje
A przez to wiatrzysko to też mam ruchy jak mucha w smole..albo jak świeżo obudzona..mucha oczywiście :x
Aguś, Ty teraz jak zjawa
Wesele szykujesz , czy co..że czasu nie masz
Miejsca oczywiście nie mam Ale u mnie te parapety to jak "Maluch"- Fiat 126 !! Wkładasz, pakujesz..i wszystko się mieści
Oczywiście wymaga to każdorazowych przemeblowań...ale jakoś idzie..a ile radochy!!
Jak tak dalej pójdzie, to nie będziesz absolutnie sępić..tylko ja będę Cię prosić abyś brała, brała...
Siej Aguś siej, bo mówią, że rolnik leży a mu samo rośnie to może u ogrodników też tak jest
Ja dziś wysiałam ostatnie !!!!! pomidory i dosieję trochę papryki ostrej...bo jakoś mi się mało wydaje
A przez to wiatrzysko to też mam ruchy jak mucha w smole..albo jak świeżo obudzona..mucha oczywiście :x
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Judyto są do przygarnięcia cebule śniedków. Nie zmieściły się jesienią na grządki i przeleżały w misce całą zimę. Właśnie wybijają listki i korzonki i wyglądają całkiem, całkiem. Będzie ze 100 a może nawet 200 cebul. Nie są zbyt dużych rozmiarów ale większość pewnie zakwitnie w tym roku. Chcesz czy je na kompost?