Liliowce -Hemerocallis cz.VI

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Holenderskie badziewie in vitro

Post »

mirek_z pisze:hej

awaria serwera zjadla moj post - propozycje
gdyby byla grupa chetnych na zakupy w usa ( lacznie musialoby się uzbierac min 400$ zeby to mialo sens ekonomiczny ), to chetnie wezme w tym udzial ( za jakies 100-150$ )
na zyczenie moge powtorzyc wyliczenia - kupujac odmiany za 10$ wyszlaby cena calkowita ponizej 60 zl za PODWOJNA sadzonke [/URL]

pozdrowienia
mz
Gdybyś mógł podać jakąś stronę z której ewentualnie zamawialibyśmy to byłoby łatwiej się zdecydować.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

[quote="tadeo"]grazynko-dopiero po sledzeniu tego forum zamiar mam opisywac nasze tzn.moje i mojej zony Ewy-liliowce .dopiero w okresie kwitnienia,trudno bedzie dojsc do ladu z nasza kolekcja.Mam nadzieje na Wasza pomoc w tym temacie.na razie jeszcze3szt z prosba o identyfikacje. quote]

Tadziu, cieszę się, że zechciałeś się podzielić z nami zdjęciami Waszych liliowców. Zawsze to lepiej jak więcej osób obejrzy fotki, bo może ktoś ma takie same odmiany i może podpowiedzieć jaka to odmiana.

1 co do tej fotki to możliwe są dwie nazwy- Stella DeOro lub Mini Stella', w zależności od wielkości kwiatu i wysokości łodygi z kwiatami

2 nie spotkałam się z takimi kwiatami w realu- nie mam pojęcia co to może być

3. nie jestem na 100% pewna ale to wygląda jak ,Strawberry Candy'

Mając te nazwy możesz w internecie poczytać jak wygladają te odmiany i czym się charakteryzuja. Może akurat się opisy pasują i zgodzą się z podpowiedziami.

Tadziu, muszę Cię także przestrzec, że identyfikowanie odmiany na podstawie fotek jest bardzo trudne, bo na każdej może ta sama odmiana inaczej wyglądać, więc identyfikacja po 1 fotce jest bardzo, ale to bardzo przybliżona, musisz na to wziąć poprawkę.

Może przydadzą Ci się fotki, które zamieszczone były w poprzednich częścich tematu ,Liliowce', bo teraz już mamy kolejną jego część.
Awatar użytkownika
mirek_z
100p
100p
Od: 26 lis 2007, o 09:51
Kontakt:

Re: Holenderskie badziewie in vitro

Post »

raistand pisze:Gdybyś mógł podać jakąś stronę z której ewentualnie zamawialibyśmy to byłoby łatwiej się zdecydować.
rozsadny zakup to sporo poswieconego czasu
tu kupowalem w ub. roku: http://www.flourishingdaylilies.com/
tu adres duzej szkolki z (na ogół) dobrymi cenami (kupowal tu jeden z naszych stalych forumowiczow):
http://www.mariettagardens.com/pricelist.htm
tu adres aukcji liliowcowych - konkretnie wykaz roslin jednego ze sprzedawcow: http://daylily.com/cgi-bin/auction.cgi? ... eysgardens - starsze niz 10-letnie ale w dobrych cenach (to tylko dla przykladu)

to co podaje, to tylko zajawka - na zyczenie wysylam zip'a - ponad 100 adresow liliowcowych z moich ulubionych
nalezy raczej wytypowac odmiany ktore chce sie miec, a potem godziny googlowania i szukania gdzie najtaniej

jezeli mowa o mnie, to mysle ze w kazdej sensownej szkolce znalazlbym kilka odmian dla siebie, pytam o ekipe, bo sam 500$ dzis nie wyłożę, a pare, kilka nowych moze na pare dni złagodziloby żądze (posiadania) ;:77

kwestia terminu - jesienia, szczegolnie późną, mozna trafic na promocje, ale takze na uboższą oferte, a kurs $ to wielka niewiadoma, moze kaczory odleca w koncu tam gdzie ich miejsce ( do Gabonu ? )

pozdrowienia
mz
Gardening isn't a hobby, it is an obsession and a lifestyle.
My tent is my second home.
Nasz ogród
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Patrzyłam na Mariettę- ma drogie, a na spadek moze na jesień sie zaniesie? A jak nie?
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

Do speców od liliowców mam pytanko.

Rośnie sobie liliowiec wypuszcza łodygę kwiatową i na tej łodydze, no oczywiście poza kwiatami które sobie tam kwitną wyrastają coś jakby małe liliowce, no że tak powiem gotowe sadzonki.

Pytanie brzmi: Czy jak się to wsadzi do doniczki to czy to się ukorzeni i wyrośnie potem z tego liliowiec?
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To są tzw.sadzonki pędowe- keiki. Ja to czasem wkładam najpierw do wody, żeby puściły korzonki, ale w ziemi też się dobrze ukorzeniają, tylko trzeba je oberwać, nie obcinać. Muszą być z tzw.piętka, czyli kawałeczkiem pędu.
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

śnieżka pisze:... tylko trzeba je oberwać, nie obcinać. Muszą być z tzw.piętka, czyli kawałeczkiem pędu.
Tak też zrobiłem na jesieni zobaczę co wyjdzie. :)
Dzięki :P
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale nie wszyskie się ukorzenią. Najlepiej jest zrywać takie letnie z lipca i sierpnia. Te jesienne mi słabo wychodzą.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy te keiki wyrastają na wszystkich odmianach liliowców ?
U swoich jakoś tego nie zauważyłam.
Ma może ktoś fotkę z keiki ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, niestety albo stety, nie na wszystkich odmianach to zjawisko się obserwuje. Zdolność do proliferacji- czyli wytwarzania pędów pachwinowych- tak to się też nazywa, mają odmiany, które posiadają w swoim gentotypie, geny liliowców botanicznych głównie tj. Hemerocallis fulva var.littorea, Hemerocallis fulva var.sempervirens, Hemerocallis fulva 'Kwanso', oraz w mniejszym stopniu Hemerocallis altissima, Hemerocallis coreana, Hemerocallis citrina.
U mnie sporo odmian w tym roku wytworzyło keiki, ale nie pamiętam dokładnie w tej chwili, które to były, chyba na ,Night Embers' były. Zdjęcia, jeśli mam też musiałabym poszukać.

Grażynko, ale to łatwo zaobserwować. Po prostu w jakimś fragmnencie łodygi kwiatowej wyrasta jakby nowy mały liliowiec, jak się to widzi, to od razu wie sie, że to jest właśnie to.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam bardzo dużą kępę Kwanso, ale nie stwierdziłam jeszcze, żeby takie zjawisko na nim wystąpiło.
A może żle patrzę lub nie zauważyłam ? ;:24
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

kogra pisze:Mam bardzo dużą kępę Kwanso, ale nie zauważyłam jeszcze, żeby takie zjawisko na nim wystąpiło.
A może żle patrzę lub nie zauważyłam ? ;:24
Ja nie pamiętam, żebym miał coś takiego na "Kwanso", ale tak jak pisze śnieżka tego się nie da nie zauważyć ;)
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie zawsze muszą się tę właściwość ujawniać. Myślę, że występuje to w jakiś mało sprzyjających warunkach- u mnie np jest bardzo piaszczysta gleba i gdy są upały wierzchnia jej warstwa jest wręcz parząca, może dlatego w niektórych pojawiają się te sadzonki. Też mam ,Kwanso', ale on rośnie w bardziej cienistym miejscu i chyba też nie rzuciły mi się w oczy takie sadzonki, ale może ja po prostu niezbyt uważnie go oglądam, bo on mnie mało interesuje.
Ponadto H.fulva jest triploidem i z tego względu ma skłonność do anomalii.

Poza tym nie wiem, czy cecha ta nie ujawnia się głównie u tetraploidów, chyba nie pamiętam, aby jakiś diploid miał u mnie takie sadzonki.

W każdym razie wymienione gatunki botaniczne, to nie moje obserwacje, tylko zaczerpnięte z internetu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”