Rogownica kutnerowata (Cerastium tomentosum )
Rogownica kutnerowata
Rogownica kutnerowata. Bardzo ładna roślina, szczególnie na skalniaku, ale... Jest jedno ale. Jest to roślina bardzo ekspansywna i nie kontrolowana potrafi zagłuszyć inne rośliny, U mnie zdławiła floksszydlasty. Podstępnie wdarła się w rojniki. A szczególnie odmiana o zielonych listeczkach , nie ta o srebrzystych. Od kilku lat walczę z nią, bo mi się wdziera tam, gdzie jej nikt nie zaprasza.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
-
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
Gertrudo, doskonale to wygląda z iglakami, bardzo mi się podoba. I mam pytanie - czy przycięcie rogownicy nie zaszkodzi przyszłorocznemu kwitnieniu? zawsze sie bałam, że zniszczę w ten sposób jakieś zawiązki kwitnących pędów i krzywiłam się nad długimi, bezlistnymi łodygami schowanymi pod spodem kępy, a pod którymi buszowały stonogi. W dodatku brązowymi i mokrymi nawet w największą suszę. Rozumiem, że niepotrzebnie byłam tak ostrożna i że przycięta rogownica ładnie odbija na tym, co pozostało?
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Rogownica odbija nawet to przycięciu podkaszarką , ja właśnie tym narzędziem ją traktuję bo nie chce mi się tej ilości ścinać nożycami Mało tego ona po cięciu jest o wiele ładniejsza - tylko pamiętaj tniemy latem po kwitnieniu !
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
- Rodusik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2009, o 10:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja również muszę zapamiętać aby ją ściąć. Mam ją i rośnie jak chce.
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
Ogród Rodusika