Co robimy w MARCU na działkach i w naszych ogrodach ?
U mnie rzodkiewki, pietruszka i marchew zostały wysiane. Wysadziłem jeszcze ziemniaki i cebulkę. Najbardziej czekam na marchew ale jak wiadomo, zanim urośnie miną co najmniej dwa miesiące. Nie ma to jak świeża marchew, która jest soczysta i twarda w przeciwieństwie do tej sklepowej...
A tak nawiasem to niezłe rzodkiewki Judyto
A tak nawiasem to niezłe rzodkiewki Judyto
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 mar 2008, o 18:16
Witam
Dzisiaj wsadziłam moje prymule do ogrodu (w końcu śnieg stopniał) wszędzie widać i czuć wiosnę przebiśniegi ślicznie kwitną .
Chciałam zapytać , czy róże miniaturkowe , które otrzymałam w lutym (w doniczkach) mogę już wsadzić do ogrodu? Czy poczekać z tym do kwietnia
Dzisiaj wsadziłam moje prymule do ogrodu (w końcu śnieg stopniał) wszędzie widać i czuć wiosnę przebiśniegi ślicznie kwitną .
Chciałam zapytać , czy róże miniaturkowe , które otrzymałam w lutym (w doniczkach) mogę już wsadzić do ogrodu? Czy poczekać z tym do kwietnia
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
W marcu w ogrodzie na samym początku miesiąca powinniśmy ( jeżeli nie zrobiliśmy tego w lutym ) wykonać prześwietlające cięcie gałęzi i bielenie pni drzew owocowych. Jest to pierwszy i obowiązkowy krok w kierunku uzyskania dobrych plonów i właściwej zdrowotności drzew.Brzoskwinie ( przed pęknięciem pąków ) opryskujemy przeciw kędzierzawości liści brzoskwiń stosując Syllit 65WP lub Carpene 65WP .
Pozostałe preparaty stosowane jeszcze w ubiegłym sezonie nie mają już rejestracji na kędzierzawość brzoskwiń.Na jabłoniach i gruszach wykonujemy zabiegi preparatami miedziowymi ( np. Miedzian 50WP ) zwalczając wiele groźnych chorób jak parch jabłoni, rak bakteryjny czy zaraza ogniowa.W przechowalni warto sortować przechowywane jeszcze owoce i warzywa.
Usuwamy owoce porażone przez choroby grzybowe lub zaatakowane przez szkodniki.
Więcej na naszym BLOGU
Pozostałe preparaty stosowane jeszcze w ubiegłym sezonie nie mają już rejestracji na kędzierzawość brzoskwiń.Na jabłoniach i gruszach wykonujemy zabiegi preparatami miedziowymi ( np. Miedzian 50WP ) zwalczając wiele groźnych chorób jak parch jabłoni, rak bakteryjny czy zaraza ogniowa.W przechowalni warto sortować przechowywane jeszcze owoce i warzywa.
Usuwamy owoce porażone przez choroby grzybowe lub zaatakowane przez szkodniki.
Więcej na naszym BLOGU
- pelagia72
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie w woj. pomorskim nie ma śniegu.(Ale zimno) Pierwszą rzeczą, którą zrobię będzie posprzątanie po krecie i usunięcie resztek roślin. Potem zdejmę okrycia róż piennych (gałęzie świerkowe zostawię) Na nawozy sztuczne, jeszcze za wcześnie, ale mogę opryskać iglaki Promanalem. Chciałam poradzić tym , którzy chcą się porwać na przekopywanie ziemi, żeby lepiej wzruszyli ją tylko widłami- tak lepiej i dla gleby i dla mikroorganizmów (chyba, że nieużytek) Pozdrawiam. Pelagia.
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie niestety nie! śpią sobie jeszcze w półcieniu świerka, nawet liście nie wychodzą. Inaczej niż tulipany, narcyzy, a zwłaszcza szafirki, które wypuściły liście już przed zimą i przezimowały pod śniegiem (ciepłe stanowisko).Już jest przedwiośnie, pierwsze krokusy zaczynają kwitnąć.
Martwię się tylko białą piwonią, którą wsadziłam jesienią. Wychodzi na równi z tulipanami. Co robić Nie widzę też ani jednego czosnku krwistego, czyżby go coś zeżarło?
Jak tylko trochę obeschnie, biorę się za przesadzanie i dzielenie później kwitnących bylin. U mnie wiosną szybko robi się bardzo ciepło i sucho, więc nie mogę ociągać się zbyt długo. Tylko róże zostawiam w spokoju.
Czy zdjęliście już chochoły z młodziutkich magnolii?