Ogródek Pszczółki cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiesiu obejrzałam sobie Twoje kwiaty i jestem zachwycona :shock: - róże przepiękne i jak na razie w moich ukochanych kolorach, ( żółcie, pomarańcze, czerwienie i bordo- uwielbiam :D ), a jakie rozrośnięte i dorodne- wyrazy uznania :D Pozostałe roślinki też śliczne, będę do Ciebie zaglądała i podziwiała kolejne prezentowane piękności :D
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to jestem z powrotem i witam wszystkich garaco.
Witaj Iwonko, Izabellko i Agness w moim skromnym ogrodku. Ciesze sie ze wam sie podoba. Iwonko te dzwonki sa cebulowe. To jest Hyacinthoides hispanica nazywane tez Scilla campanulata. Wracaja co roku coraz piekniejsze. Czekam na nie tej wiosny. Juz dobrze wyrosly ale jeszcze nie kwitna. Za to Aszko dzwonki co znajdujesz coraz to gdzie indziej w ogrodzie to chyba jednak nie jest sprawa kretcika. Szczegolnie te Campanula persicifolia rozsiewaja sie wszedzie tez u mnie choc nie mam kretow (jakie szczescie).
Agness pokaze jeszcze inne wpadaj jak tylko chcesz, furtka u mnie caly czas otwarta.

Pokarze moze najpierw troche wiosny co do mnie zawitala. Przebisnieg i zurawka Heuchera micrantha 'Palace Purple' co budza sie do zycia.

Obrazek Obrazek
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
grazka_j
1000p
1000p
Od: 8 paź 2007, o 23:50

Post »

Pokazuj, pokazuj kolejne fotki, wszyscy z ciekawością czekamy.
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
gracia
100p
100p
Od: 23 sty 2009, o 14:12

Post »

Witaj. To jest piekne. Pokazuj naj najwięcej, bo bardzo cieszą oczy.

Zapraszam na moją działkę
Pozdrawiam Grażyna

Działka - pasja Graci
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Abeille, witam serdecznie :-)
Masz piękny ogród ... gratuluję :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Witam serdecznie Halinko i obie Grazynki i dziekuje wam za pochwaly. No to jak juz tak nalegacie to daje dalej.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesiu, cudne zdjęcia, a pnącze na ostatnim zdjęciu, dla mnie marzenie, to chyba milin ?
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Witam .
Piękny ogród ,zazdraszczam troszkę tej wcześniejszej wiosny .
Milin bajeczny ,róże w moich ulubionych kolorkach .
Pokazuj ,pokazuj ,na pewno masz jeszcze nie jedne cudeńka w zanadrzu .Chętnie popatrzymy . :wink:
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

No to teraz przyszedl czas by poopowiadac troche jak to bylo z tym moim ogrodowaniem. Kupilismy dom w 1997 roku i zaczelismy od remontu. Ogrod na poczatku to byly okopy przypominajace perwsza wojne swiatowa. Gruz lezal w workach wdluz aleji i czekal na wywoz. A robotnicy dyskretnie chyba za zgoda moje M podsypywali gruz pod krzaczki bo bylo blizej. Do tej pory go wyciagam.

Potem przyszedl czas na przekopanie generalne ogrodka. Cala rodzinka kopala. szkoda ze nie robilam zdjec bo to byl tylko ten jedyny raz jak ich widzialam z lopata w reku. W tym czasie wzdloz aleji nic nie bylo poza ziemia, kilkoma rozami, jednym krzaczkiem hibiskusa, tymiankiem i rzadka szczawu otoczona deskami. Poprzednia wlascicielka miala tu ogrodek warzywny przekopywany co roku. Jakby nie polozyla tych desek to pewnie nie moglabym odziedziczyc po niej tych wszystkich slimakow co zajadaja u mnie do dzisiaj.

Po dokladnym przelopatowaniu tego kawalka zaczelam sadzic. Bylam zupelnie zielona i nie wiedzialam ze ziemia jest ciezka, gliniasta i ze roslinki w niej nie bardzo lubia rosnac. Te co sadzilam na poczatku, to albo ginely tego samego lata albo nie rosly. Jak wyciagalam je nastepnego roku by sprawdzic co sie z nimi dzieje, brylka ziemi dookola byla nieuszkodzona, dokladnie taka jak ja wsadzilam do ziemi. Zadna roslinka nie zdecydowala sie wypuscic chocby nawet najmniejszego korzonka do tej bleby ciezkiej, mokrej, klejacej w czasie deszczu i zbitej w susze. Kazda wolala okrecac korzenie dookola brylki.

Pozniej okazalo sie ze gleba jest nie tylko gliniasta ale do tego wapienna. Jak widzialam budowe domu w okolicy to zrozumialam ze zyjemy po prostu na podkladach bialej kredy. Pod warstwa 50 cm ziemi jest biala kreda, ktora podchodzi w kawalkach na powierzchnie po kazdym deszczu. I stad tyle bialych kamieni w ogrodzie a tak sie dziwilam. Sporo czasu minelo jak zrozumialam ze trzeba dodawac duzo ziemi prochniczej aby cokolwiek chcialo rostac. Czesc sasiadow wymienila nawet cala ziemie w ogrodzie na kilka ton dobrej pruchniczej ziemi. To sa jedyni w okolicach co maja w ogrodkach rododendrony i inne kwasnolubne. Ja niestety moge je tylko ogladac u innych. U mnie magnolia nawet w doniczce padla bo podlewalam woda z kranu a ona tez jest bardzo kamienna. Gleba u nas jest bardzo mokra w zime i bardzo sucha latem. A ja nie wiem skad sie biora te wszystkie roslinki kupowane w sklepach co pisza ze lubia glebe przepuszczalna zima i wilgotna latem, bo jak nie to gnija korzenie. No chyba nie sa z naszych ogrodow bo u mnie wrecz na odwrot.

Jednego roku posadzilam szpaler hortensji pod migdalowcem. Byly piekne pierwszego roku, dosc marne iego roku a trzeciego tylko jedna sie ostala. A u innych takie wybujale. No trudno, trzeba sie pogodzic z faktem.

C.D.N.

Halinko nie pomylilas sie. Tak to jest milin. Moj milin jest bardziej pomaranczowy a sasiedzi maja czerwonego. Bardzo szybko rosnie i obficie kwitnie tylko trzeba byc od ym na osy. One tylko do niego ciagna.

Jolu witaj w moich progach. Jest mi bardzo przyjemnie ze tyle tu gosci. To pokazuje dalej moj kawalek ziemi.

Obrazek Obrazek

Ta pierwsza fotka to jest Echinacea 'Art's Pride'. Niestety zyla tylko dwa lata. Ponoc te colorowe zyla krocej niz rozowe. Nastepna fotka to powojnik 'Ville de Lyon'. Swietnie u mnie rosnie choc inne powojniki nie sa tak dorodne jak ten.

Obrazek Obrazek

Na tej ostatniej fotce jest wlasnie ta hortensja jedyna co przezyla. Ale niestety od tego czasu ona wyglada coraz marniej.
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesiu, powtórzę się ... CUDNIE !!!
Awatar użytkownika
Magda BarwyOgrodu
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 lut 2009, o 14:53

Post »

Piękny ogród! Tyle kwitnących roślin! Podoba mi się Twój dorodny milin, on w Polsce chyba nie kwitnie aż tak wspaniale...
x-d-a
---
Od: 3 sty 2009, o 16:47

Post »

Wiesiu, rzeczywiście, u nas chyba milin tak obficie nie kwitnie, a ten Twój pomarańczowy jest wyjątkowo piękny.

W zeszłym roku jesienią też kupiłam powojnik Ville de Lyon i życzyłabym sobie, żeby tak kwitł jak u Ciebie. Czy przycinasz go wiosną?

Miłego wieczoru :D
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Halinko Dzięki za uznanie. U ciebie tez jest przecudnie. Zajrze czesciej do twojego ogrodu.

Witaj Madziu Ciesze sie ze ci sie podoba u mnie. Fakt ze w Polsce nie widzialam dorodnie kwitnacego milinu. Ale moze brak przyciecia na wiosne powoduje mnie dorodne kwitnienie. ja przycinam go pod koniec lutego na dwa oczka od odrostu nowych galezi. Chyba mu sie to podoba bo dobrze kwitnie.

Dala witaj ponownie. Ciesze sie ze kupilas 'Ville de Lyon'. Faktycznie przycinam go na 30 cm na poczatku lutego, jak pokazuja sie nowe paczki. Ponoc mozna przyciac co a galaz ale ja przycinam wszystkie bo w zeszlym roku nie przycielam na czas i balam sie przyciac za pozno, galazki byly juz dlugie. I w sumie zalowalam, bo byl bardzo chory na maczke (oidum) zanim zaczal kwitnac i liscie brazowialy. Nie byl ladny wiec go scielam zaraz po pierwszym kwitnieniu. Dobrze mu to zrobilo bo na jesien znowu obsypal sie kwiatami. Teraz scinam rowno na wiosne.

Jest taki specjalista od clematis na polnocy Francji co ma kilka setek odmian ktore choduje na dzialce 300m2 i on scina wszystkie swoje powojniki zawsze po kwitnieniu by zapobiegac rozprzestrzenianiu chorob. Ja nie mam za bardzo serca by tak scinac za kazdym razem ale moze to jest wlasnie najlepszy sposob by byly dorodne.
Wątki Pszczółki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”