PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 2 cz.
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rzeczywiście takie średnice jak podane wyżej są najlepsze. Tyle, że może wystąpić problem ze znalezieniem wierteł o takich średnicach. Natomiast bez problemu można trafić na wiertła piórowe o średnicach 35 i 30 milimetrów - i takowymi je zastąpić a ptaki to bez problemu zaakceptują.
Dzisiaj rano - przed siódmą - widziałem (trochę z daleka ale jestem na 100 % pewny) i co najważniejsze - słyszałem śpiew szpaka.
Był tylko jeden - i jak w przysłowiu: "jedna jaskółka - wiosny nie czyni" - ale ja uważam, że ona nadchodzi już dużymi krokami.
Muszę jeszcze sprawdzić na forum ornitologicznym czy w innych rejonach już też się pokazały.
Dzisiaj rano - przed siódmą - widziałem (trochę z daleka ale jestem na 100 % pewny) i co najważniejsze - słyszałem śpiew szpaka.
Był tylko jeden - i jak w przysłowiu: "jedna jaskółka - wiosny nie czyni" - ale ja uważam, że ona nadchodzi już dużymi krokami.
Muszę jeszcze sprawdzić na forum ornitologicznym czy w innych rejonach już też się pokazały.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Januszu u mnie szpaki hasały już w lutym.
Szukały pożywienia.....wydziubały resztki winogron a później podrzucałam im kawałki jabłek.
Najpierw nakłuwałam na jabłonkowe gałązki ale spadały do głębokiego sniegu dlatego potem kładłam na ścieżkę odsnieżoną.
Wszystkiego nie zjadły ale widać, że dziubały.
A teraz robią porządki w swojej budce.
Szukały pożywienia.....wydziubały resztki winogron a później podrzucałam im kawałki jabłek.
Najpierw nakłuwałam na jabłonkowe gałązki ale spadały do głębokiego sniegu dlatego potem kładłam na ścieżkę odsnieżoną.
Wszystkiego nie zjadły ale widać, że dziubały.
A teraz robią porządki w swojej budce.
- karpek
Mogą to być ptaki, które na przezimowanie nie odleciały zbyt daleko... W każdym bądź razie u Ciebie prawie pełna wiosna a ja muszę jeszcze trochę poczekać na nią... Po za tym w budkach lęgowych już rzeczywiście robi się rejwach, tyle, że u mnie o budki walczą na razie sikorki a jak szpaki dolecą to je przegonią.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
u mnie tez były juz w w początkach lutego.
W tym roku postawiłam dwa karmniki, uzupełnialam codziennie, ale radoche to miały
szpaki, dzikie gołębie, a te wróbelki to raczej nie miały siły przebicia, dlatego jeden karmnik usadowiony w głębi sosny.
Zrobiłam jednak sobie krzywdę, kiedy przyjeżdzalismy na działke to na plotach czekało nas stado, miłe to ale obdziobały mi młode roslinki i to mi sie nie podoba!
Chyba przesadziłam z tym dokarmianiem.
.
W tym roku postawiłam dwa karmniki, uzupełnialam codziennie, ale radoche to miały
szpaki, dzikie gołębie, a te wróbelki to raczej nie miały siły przebicia, dlatego jeden karmnik usadowiony w głębi sosny.
Zrobiłam jednak sobie krzywdę, kiedy przyjeżdzalismy na działke to na plotach czekało nas stado, miłe to ale obdziobały mi młode roslinki i to mi sie nie podoba!
Chyba przesadziłam z tym dokarmianiem.
.
- karpek
Być może dla wielu z Was to także nowinka nie będzie ale dzisiaj widziałem dwie przelatujące czajki i (ale prawdopodobnie) skowronka.
No - jeszcze nam tylko jaskółek brakuje - i już...
No - jeszcze nam tylko jaskółek brakuje - i już...
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
- Rodusik
- Od: 21 sty 2009, o 10:09
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
Ogród Rodusika
- Monique 77
- 50p
- Od: 27 sty 2009, o 19:53
Domek dla Sikorek
Poradźcie kochani , kupiłam m1 dla sikorek , gdzie najlepiej ulokować im domek , poproszę o rady i foty.
- MążAni
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 sty 2009, o 20:58
Przede wszystkim tam, gdzie nie dostanie się kot albo inny drapieżnik.
Po drugie tam, gdzie będzie względny spokój i cień.
Wlot lepiej nie ze strony N/W - stamtąd najczęściej padają deszcze (aczkolwiek tu bardziej liczy się specyfika terenu).
Wysokość zawieszenia - o ile dobrze pamiętam dla sikory 3m powinno być okay.
Po drugie tam, gdzie będzie względny spokój i cień.
Wlot lepiej nie ze strony N/W - stamtąd najczęściej padają deszcze (aczkolwiek tu bardziej liczy się specyfika terenu).
Wysokość zawieszenia - o ile dobrze pamiętam dla sikory 3m powinno być okay.
- karpek
Proponuję Monique prześledzenie także tego wątku: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 37&start=0 właśnie o budkach dla ptaków, w tym dziale, chyba parę wątków niżej.
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
- Monique 77
- 50p
- Od: 27 sty 2009, o 19:53