Żywopłot wysoki,,obronny,szybkorosnący,waski itp
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jest ażurowy i dorosły wygląda raczej jak drzewko, a nie jak krzew. Raczej niekoniecznie na żywopłot obronny Podobny, jak sama nazwa wskazuje, do drzewa oliwnego. Jeśli owoce ci nie potrzebne, to niech sobie dziczeje.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
Eleagnus umbellata Oliwnik baldaszkowy - szeroki,rozłożysty krzew.
Planowałeś wąski żywopłot,czy opcja uległa zmianie ?
Planowałeś wąski żywopłot,czy opcja uległa zmianie ?
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
Na oliwnikach się nie znam, widziałem jedynie wąskolistnego, całkiem spore drzewo.
Natomiast te berberysy w dalszym ciągu mnie gnębią, wrzuciłem w wyszukiwarkę ZSZP następujące kryteria: liściaste, słoneczne, podłoże suche, żywopłot, od 2 do 5 m, . . . i co dostałem w wynikach? Same berberysy plus jedna karagana. Zresztą w wielu miejscach czytam, że berberysy polecane są na gleby piaszczyste.
Wnioskuję z tego, że to co obserwowałem u mojej rodzinki nie może być traktowane jako reprezentatywne, być może jakiś inny czynnik jeszcze tu odgrywał rolę. Nie rezygnowałbym z tych berberysów zwłaszcza, że jeśli chcesz rozmnażać samemu to naprawdę trudno znaleźć coś lepszego.
Natomiast te berberysy w dalszym ciągu mnie gnębią, wrzuciłem w wyszukiwarkę ZSZP następujące kryteria: liściaste, słoneczne, podłoże suche, żywopłot, od 2 do 5 m, . . . i co dostałem w wynikach? Same berberysy plus jedna karagana. Zresztą w wielu miejscach czytam, że berberysy polecane są na gleby piaszczyste.
Wnioskuję z tego, że to co obserwowałem u mojej rodzinki nie może być traktowane jako reprezentatywne, być może jakiś inny czynnik jeszcze tu odgrywał rolę. Nie rezygnowałbym z tych berberysów zwłaszcza, że jeśli chcesz rozmnażać samemu to naprawdę trudno znaleźć coś lepszego.
jeśli sie da to owszem, ale z tego co widze to nie da sie miec wysokiego i waskiego zywoplotu obronnego wiec ide na kompromis i szukam rosliny 2-3m wysokiej, ktora wystarczy 1, 2razy/rok przycinac po bokach i dla tego nie koniecznie szybko rosnacej.
Jak sie nie ma tego co sie lubi, to sie lubi co sie ma.
Jak sie nie ma tego co sie lubi, to sie lubi co sie ma.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
A już nawiązując do wyżej wspomnianej karagany - jest idealna na żywopłot, dobrze znosi cięcie ,rośnie szybko , ma ładne kwiaty, nie ma żadnych wymagań glebowych i jest bardzo tania - w szkółce leśnej można kupić gotowe tanie sadzonki!
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
A może rokitnik? Podobny do oliwnika, zdrowy, owocujący (na soki albo chociaż dla ptaszków), lubi piachy ("ma niewielkie wymagania glebowe. Dobrze rośnie w piaszczystej glebie, znosi mrozy i suszę" - http://www.lonicera.hg.pl/pom/hippo.html), można samodzielnie wyhodować z nasion, żywotny, rośnie do 3 metrów, same zalety
Więcej tu:
- http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2601
Więcej tu:
- http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2601
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 200p
- Od: 14 lis 2007, o 14:21
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Kontakt:
Odradzam tarninę. Popieram propozycje xipe.....GŁÓG. Nim skończysz budowę będziesz miał widok jak śpiąca królewna Oczywiście po przebudzeniu!
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści