Storczykowo....i problemowo .....

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

Lana popieram - nigdy tego nie testowałam, ale tak piszą w mojej mądrej książce ;-)
Awatar użytkownika
Izula
200p
200p
Od: 12 cze 2008, o 18:45

Post »

Aledra7 .... musiałam pozbyc się intruza a że żal mi go było usmiercic poddałam go hibernacji :cry: poleciał przez okno :oops:
Mala_MI też mam sentyment do różnorakich stworzonek ...
Lana dziękuję za podpowiedz zaraz biegnę do piwnicy po ziemniaczka, mam nadzieję że to pomoże :D

pozdrawiam serdecznie!
alabama_joe
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lut 2009, o 11:39

Post »

Witam Szanownych Państwa, a zarazem przedstawiam problem. Listki klapnięte i bardzo miękkie, reszta jak na zdjęciach /niestety kiepskiej jakości/. Proszę o radę jak ratować tego "osobnika" ?

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przez doniczkę widać, że ma pogniłe korzonki- te brązowe, puste i miękkie. Tylko jeden jest zdrowy, jędrny i zielony- przynajmniej z tej strony doniczki.
Trzeba wyjąć storczyka z doniczki, wytrzepać podłoże z korzeni, obciąć zdezynfekowanym narzędziem wszystkie zgniłe korzonki, zdrowe twarde zostawić- mogą być zielone lub biało-kremowe (te w środku gdzie nie dochodzi światło). Potem miejsca cięć przetrzeć zmielonym na pył węglem aptecznym lub cynamonem (dla dezynfekcji), odłozyć storczyka na jakąś gazetę do przeschnięcia na co najmniej kilka godzin a najlepiej dobę, a następnie włozyć do umytej zdezynfekowanej doniczki i do świeżego podłoża- nie może byc zupełnie suche, razcej lekko wilgotne, ale nie wolno go potem podlewać przez 10-14 dni (ranki po cięciu musza zaschnąć).
A potem- pielęgnować właściwie i czekac na poprawę; nowe korzonki, listki.. To potrwa. Liście też nie wrócą szybko do formy, storczyk nie ma korzeni żeby je odpowiednio wyżywić.

A w międzyczasie radzę poczytać o uprawie storczyków phalaenopsis, najważniejsze to nie przelewać ich, a ten na pewno został zalany.

Powodzenia!
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
alabama_joe
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lut 2009, o 11:39

Post »

Dziękuję serdecznie za poradę. Żona się ucieszy. To pierwszy z jej "kolekcji", który ma problemy ze zdrowiem. Mam nadzieję, że uda się go uratować.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne storczyki na prawdę jest na co popatrzeć!!!
Awatar użytkownika
Izula
200p
200p

Post »

Witam ciepło :D Chicałabym pokazac swoje nowe nabytki ..... tknięta odrobiną złości ( moje storczyki nadal nie kwitną) :( postanowiłam zafundowacc sobie odrobinę wiosny. Nie było niestety zbyt dużego wyboru ... nie są to też moje wymarzone storczyki ale jestem zadowolona , byc może zmotywuje to pozostałe storczyki do kwitnięcia :wink:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Ostatnie zdjęcie najbardziej pokazuje jego rzeczywisty kolor....

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Denerwuje mnie to że za każdym razem gdy kupuję storczyki na fiszce jest tylko nazwa ogólna phalaenopsis , chciałabym znac pełne nazwy tych storczyków :cry:
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Nowe nabytki są superanckie :D
A mnie znowu urzekła kolejna niesamowita warżka... Ta kreseczka na jej środku jest po prostu oszałamiająca :shock:
Awatar użytkownika
Izula
200p
200p

Post »

Wiecie co ... to niesamowite, byc może już zapomniałam jak to jest obserwowac rozkwitające pączki .... :shock:
Jeszcze 3-4 godziny temu pączek był tylko pączkiem .... a teraz jest już kolejnym kwiatem :D potrzebował tak niewiele czasu .... Tylko spójrzcie ....

Tak było rano.

Obrazek

Obrazek Obrazek

Teraz jest tak!! :D

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Szybciutko mu to poszło :wink: Może nie chciał już dłużej pozostawać w ukyciu :lol:
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale śliczne pasiaczki :)
Warżka z paskiem po środku - super.
Już czuć wiosnę w powietrzu! :)
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

No i mnie dopadły ślimaki - przyszly do mnie wraz z nowym Cymbidium. Jednego złapalam na powieżchni gleby, więc zastosowałam ziemniaka, ale wciśniętego w korę (trochę wystawało. Po kilku dniach mialam 2 ślimaki i 2 krocionogi.. włożyłam kolejnego..
Awatar użytkownika
Izula
200p
200p

Post »

Nareszcie u mnie "coś" drgneło :lol: Oglądałam swoje storczyki codziennie, tak bardzo czekałam na jakiś nowy listek , korzonek czy pęd ..... i NARESZCIE ;:1 zobaczcie sami .......

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

A ten osobnik przywędrował do mnie z różami z okazji Dnia Kobiet ....

Obrazek

Pozdrawiam ciepło .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”