Storczyki Storczykowej
- Mala_MI
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Gratuluję nowych nabytków, bardzo ładne. Choć to nie nr 1 na liście marzeń to zawsze jakaś pociecha ;)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
to pomarańczowe wygląda mi na Dendrobium stardust, kiedyś miałam takie.śnieżka pisze:Dusia, śliczne Phalaenopsis sobie kupiłaś, ten w paski to podobny trochę do takiego jaki ja mam. Ten w kropeczki to taki śmieszny. Niech Ci ładnie rosną i dłuuugo kwitną.
Szkoda tych Twoich, co to chore są- a czy tam, gdzie je pokazałaś powiedzieli jak z tą chorobą walczyć, czy tylko stwierdzili, że chore.
A zdjęcia ze spotkania świetnie CI wyszły.
Zauważyłam na tych zdjęciach takie coś katlejaste z pomarańczowymi kwiatkami- Dusia, czy czasem nazwa Ci się nie rzuciła w oczy?
a na spotkaniu powiedzieli, że chore. zawsze choroby i szkodniki omijały moją kolekcję, a teraz zachorowały, i to nie jeden, ale conajmniej 5. podlałam je wodą z kropelką citroseptu, powiedzieli, żebym go dodała do wody, ciekawe, czy coś pomoże. bardzo się o nie martwię. chciałabym, by przeżyły, nawet jakbym miała kilka lat czekać na ich kwiaty.
cieszę się, że podobają się wam moje nowe nabytki. nie były to moje wymarzone, ale mi się spodobały. 1 kupiłam na spotkaniu (na spotkaniach można kupowac storczyki, bo czasami przynoszą), a drugi w sklepie. w sklepie były w większości białe wielkokwiatowe i jakieś różne odcienie rózowych, ten pomarańczowy był tylko 1 i od razu przykuł moją uwagę. różowy jest troche woskowy, ale nie pachnie.
uprawa storczyka nie jest trudna. podlewać, gdy podłoże przeschnie i korzenie będą srebrnoszare. zwykle podlewam co 10-14 dni. te co są nad kaloryferem trochę częściej, bo szybciej przesychają. najlepsze stanowisko to okno lub miejsce jak najbliżej okna, bo Phalaenopsis jest światłolubny, ale trzeba uważać, by słońce nie poparzyło jego delikatnych liści. za kilka miesięcy powinien puścić nowy pędzik. u mnie najwięcej Phal. puszcza pędy na jesień i kwitną zimą i wiosną. co jakiś czas można do wody dodać trochę nawozu do storczyków, ale nie należy przesadzać, by nie zasoliły się korzenie i podłoże. do podlewania używam wody ze studni.Dziękuję za jakże pocieszające wieści
Więc jakby któraś dobra pani napisała mi te podstawowe zasady uprawy storczyka to byłabym niezmiernie wdzięczna
- Storczykowa
- Storczykowa
tak, wszystkie już od ponad roku. nic złego jak na razie się nie dzieje. ta woda stoi w wiaderku w moim pokoju. moczę tam Vandy, nabieram stamtąd wody do butelki i podlewam inne storczyki. ale nie sądzę, że choroba się przeniosła od wody, bo Vandy nie wyglądają na chore, nie mają żadnych plam. tą żółtą Vandę mam już prawie 3 lata. myślę, że ta woda jest dobra, ale nie wiem, jaka jest z twojej studni, bo mogą się różnić. na początku może wypróbuj na jednym storczyku, bo nie wiadomo, czy jest dobra czy nie.danutastachurska1 pisze:Dusiu....czy wszystkie swoje storczyki podlewasz wodą ze studni w tym wandy?Czy ta woda też musi być przegotowana i odstana?Pytam,bo mam blisko studnię i może ta woda byłaby lepsza niż destylowana.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
- Storczykowa
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Dusia, jeśli te Twoje storczyki są naprawdę chore, to kropelka Citroseptu tu nic nie pomoże, bo to zbyt niskie stężenie a i sam preparat raczej taki wzmacniający jest, a nie leczący. Raczej powinnaś zastosować chemiczne leczenie, tylko szkoda, że właściwie nie wiadomo co im jest i jaki musi być to środek, czy przeciw bakteryjny czy przeciw grzybowy?
- Storczykowa
na spotkaniu mówili że citrosept będzie dobry. żadnych innych środków nie posiadam. najwyżej je stracę, ale najważniejsze, żeby się inne nie pozarażały. storczyki są dla mnie bardzo ważne i nie chciałabym ich stracić. zdjęcia plam są kilka stron wcześniej. w internecie ktoś pisał, że to brak składnika, na spotkaniu mówili, że choroba.śnieżka pisze:Dusia, jeśli te Twoje storczyki są naprawdę chore, to kropelka Citroseptu tu nic nie pomoże, bo to zbyt niskie stężenie a i sam preparat raczej taki wzmacniający jest, a nie leczący. Raczej powinnaś zastosować chemiczne leczenie, tylko szkoda, że właściwie nie wiadomo co im jest i jaki musi być to środek, czy przeciw bakteryjny czy przeciw grzybowy?
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Dusia, coś mało precyzyjna to diagnoza, choroba chorobie nierówna. Citrosept im na pewno nie zaszkodzi, lepszy byłby Biosept, wg mnie dawka jest zbyt mała- ja dawałam 3-5 kropli na doniczkę, do wody przy zamaczaniu. Ja jeszcze swoim od czasu do czasu profilaktycznie wycieram takim samym roztworem liście. Oczywiście co chwilę zmieniać trzeba watkę.