Tuje, żywotniki wymagania glebowe.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ten obornik to nie jest konieczność. Wszystko zależy jaką masz ziemię. Najlepiej zmieszać trochę torfu z ziemią ogrodową, z kompostem jeśli masz. Może też być domieszka glinki, jeśli masz piaszczystą glebę.
Nawozu lepiej nie dawać przy wsadzaniu.
Nawozu lepiej nie dawać przy wsadzaniu.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 lut 2009, o 18:40
-
Pytanie na Temat Drzewek Iglastych ! mała pomoc potrzebna
Witam ja z takim troche dziwnym pytaniem mam swoja działke lecz nie moge na niej sadzic drzewek poniewaz potrzeba nawozic duzo ziemi (dzialka w takim jakby dole) postanowilem podchodowac drzewka u mojej babci ale pytanie jest takie (mam specjalnie ogrodzone nawet miejsc) czy zakopac w duzej doniczce do ziemi drzewka czy bezposrednio do ziemi a ok po 2latach wykopywac? jak radzicie ? dodam ze typu jodła koreanska duzo sosen i Tuja szmaragd ok 60drzewek roznej wielkosci
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pytanie na Temat Drzewek Iglastych ! mała pomoc potrzebn
Zrobić samemu "doniczki" np. z worków foliowych, a przed sadzeniem przyciąć te korzenie, które poprzerastały i sadzić drzewka z "bryłką" - gwarantowana maksymalna udatność.marcinChelm pisze:zakopać w dużej doniczce do ziemi drzewka czy bezpośrednio do ziemi (...)
Dokładny opis ze strony o szkółkowaniu sadzonek:
Pierścienie foliowe
Pierścienie o wymiarach: 18-22 cm wysokości i 16-20 cm średnicy wykonuje się z twardej folii. Służą one do produkcji wielolatek różnych gatunków drzew leśnych (sosna, świerk, jodła, modrzew, buk, lipa i inne). Pierścienie o największych wymiarach (wysokość 25 cm, średnica 30 cm) stosuje się przy produkcji sadzonek do plantacji nasiennych. Pierścienie ustawia się na podkładce z folii, betonu lub asfalcie, następnie napełnia substratem do 1/3 wysokości, ustawia sadzonki i uzupełnia substratem jednocześnie go ugniatając. Szkółkowanie sadzonek do pierścieni odbywa się w miejscu ich dalszej hodowli. Dobrze związany korzeniami substrat nie wysypuje się z pierścienia. Po zakończeniu produkcji należy przyciąć korzenie, które wyrosły poza pierścień i przewieźć sadzonki do miejsca sadzenia. . Wadą produkcji sadzonek w pierścieniach jest silne przerastanie korzeni na zewnątrz (dołem).
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Rośliny w doniczkach wymagają jednak większej pielęgnacji, a zwłaszcza podlewania. Łatwo sie też z doniczek wypłukują substancje odżywcze. Jeśli jest miejsce i niezła ziemia, to warto sadzonki zasadzić prosto do gruntu. Później można wykopywać stopniowo wraz z zapotrzebowaniem, ale wówczas należy pamiętać o zachowaniu terminów sadzenia, co nie jest konieczne przy doniczkowanych roślinach. Trzeba także wziąć pod uwagę konieczność zabezpieczenia bryły korzeniowej i możliwości transportowe takich wykopanych sadzonek. Oczywiście więcej jest pracy końcowej - trzeba wykopywać, a doniczkowane są gotowe do wsadzenia.
Czyli? Plusy i minusy jednego i drugiego
Czyli? Plusy i minusy jednego i drugiego
co jest nie tak z ziemią ze sklepu zwana "pod thuje", myślałam, że skoro sie taka sprzedaje to nie trzeba już nic innego do wzbogacania.
Mam generalnie na całej działce piach, nie posiadam jeszcze własnego kompostu ani nie mam obornika.
Co moge kupić w sklepie aby dobrze przygotować dołek pod brabant?
i jeszcze jedno pytanie jakie pH powinna mieć ziemia bo z tego co wyczytałam to wapienna ma pH 7 i wyżej, ziemie uniwersalne około 5,5 czy 6.
Bagam pomóżcie bo jutro odbieram brabanty.
Mam generalnie na całej działce piach, nie posiadam jeszcze własnego kompostu ani nie mam obornika.
Co moge kupić w sklepie aby dobrze przygotować dołek pod brabant?
i jeszcze jedno pytanie jakie pH powinna mieć ziemia bo z tego co wyczytałam to wapienna ma pH 7 i wyżej, ziemie uniwersalne około 5,5 czy 6.
Bagam pomóżcie bo jutro odbieram brabanty.
... popatrz jeszcze raz, psia dusza większa jest od psa, i kiedy się uśmiechasz do niej, ona się huśta na ogonie ...
-
Tuja 30cm
Witam zamowilem na allegro tuje w doniczkach 30cm dopiero w sobote mam zamiar posadzic je na dzialce pytanie jest moje takie czy moge je wystawic na balkonie np w skrzynke taka z dziurkami czy trzeba ja jakos okryc mysle ze mrozow nie bedzie ale jakby co ? i czy od wiatru tez jje chrnonic
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Marcin, wracasz z tematem 30 cm sadzonek jak jojo
Nie musisz zakładać kolejnego wątku, skoro już jeden założyłeś.
Skleiłam cztery wątki w jeden
Nie musisz zakładać kolejnego wątku, skoro już jeden założyłeś.
Skleiłam cztery wątki w jeden
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
Pomoze ktos
No oki troche juz pisalem ale chcialem zeby ktos mi powiedzial czy moge je tak zostawic na ok 3 noce, czy jakos je specjalnie przykrywac
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Nie trzeba przykrywać ,nic im nie będzie.