Maliny - choroby i szkodniki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
to jest 30 arów malin , nie moje, sąsiadki obok, jesteśmy ciekawe co to , dlatego wrzuciłam zdjęcie na forum;
maliny owszem były pryskane środkiem przciewgrzybiczym ale ponad tydzień temu, potem były deszcze, więc to zupełnie nie od oprysku; to się zrobiło teraz i ja się w ogóle zastanawiałam, że to wygląda zupełnie jak owiane przymrozkiem :o
maliny owszem były pryskane środkiem przciewgrzybiczym ale ponad tydzień temu, potem były deszcze, więc to zupełnie nie od oprysku; to się zrobiło teraz i ja się w ogóle zastanawiałam, że to wygląda zupełnie jak owiane przymrozkiem :o
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie pomógł Miedzian? To mnie zmartwiłaś Ja dotąd usuwałam liście z rdzą i opryskiwałam resztę fungicydem, bez oszałąmiających rezultatów, a w tym roku postanowiłam przejś na Miedzian. To już chyba zostaje wyrwać malwy lub... polubić te pomarańczowe kropki na nichRdza na liściach i ślimaki to coroczny problem. Pryskałam raz Miedzianem ( przy okazji drzewek )-? W tym roku kupię jakiś b. dostosowany środek.
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rdzę malwy można zwalczać także:
Topsin M 500 SC, Dithane NEO TEC75 WG,Amistar 250 SC, Score 250 EC, Baymat AE ( gotowy preparat w formie aerozolu).
Topsin M 500 SC, Dithane NEO TEC75 WG,Amistar 250 SC, Score 250 EC, Baymat AE ( gotowy preparat w formie aerozolu).
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Przeczytajcie tutaj:
- Rdza na malwach !
Zacytuję:
"Rdza malwy (Puccinia malvacearum), gatunek jednodomowy, niepełnocyklowy, wytwarzająca zarodniki telialne, które są także zarodnikami przetrwalnikowymi. Zarodniki kiełkują od razu przez cały sezon wegetacyjny tak więc palenie liści o przekwitnieniu nic nie da.
Co 10 dni wykonać oprysk 2-3 krotnie (stosując przemiennie): Amistar 250SC (0,1%), Bayleton5WP(0,2%), Dithane M45 80WP (0,2%),Saprol 190EC (0,15%) lub Score250EC (0,05%). Można stosować też biopreparaty Biochikol 020PC, Bioczos BR lub Biosept 33SL. "
- Rdza na malwach !
Zacytuję:
"Rdza malwy (Puccinia malvacearum), gatunek jednodomowy, niepełnocyklowy, wytwarzająca zarodniki telialne, które są także zarodnikami przetrwalnikowymi. Zarodniki kiełkują od razu przez cały sezon wegetacyjny tak więc palenie liści o przekwitnieniu nic nie da.
Co 10 dni wykonać oprysk 2-3 krotnie (stosując przemiennie): Amistar 250SC (0,1%), Bayleton5WP(0,2%), Dithane M45 80WP (0,2%),Saprol 190EC (0,15%) lub Score250EC (0,05%). Można stosować też biopreparaty Biochikol 020PC, Bioczos BR lub Biosept 33SL. "
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Malina - zielone pajączki.
Witam serdecznie,
Kupiłam sobie w piątek krzaczek malinki. Dziś zauważyłam na niej kilka takich jasno zielonych pajączków. Nie ma ich wiele, ale jednak są a ja nie mam pojęcia co to za robaczki. Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.
I mam jeszcze jedno pytanko, czy moja malinka może rosnąć na balkonie w donicy?
Kupiłam sobie w piątek krzaczek malinki. Dziś zauważyłam na niej kilka takich jasno zielonych pajączków. Nie ma ich wiele, ale jednak są a ja nie mam pojęcia co to za robaczki. Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.
I mam jeszcze jedno pytanko, czy moja malinka może rosnąć na balkonie w donicy?
Pozdrawiam,
Aga
Aga
Malina
Tak malina może rosnąć w doniczce na balkonie(byle dużej), u mnie tak rośnie i malina i borówka amerykańska.
A jeśli chodzi o zielone pajączki to najlepiej było by zobaczyć fotografie, byc może to jakieś mszyce
A jeśli chodzi o zielone pajączki to najlepiej było by zobaczyć fotografie, byc może to jakieś mszyce
Co kupic na malwe chora oraz roze
witajcie, moje malwy zostaly zaatakowane przez jakas chorobe- pod lisciami sa skupiska pomaranczwych kropek, podobnie jest z roza ukorzeniowa w zeszlym roku, wstawiam zdjecia:
co to takiego i jaki srodek chemiczny kupic ? co robic- poradzcie prosze
- Justyna0608
- 50p
- Od: 26 mar 2008, o 19:31
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
Re: Co kupic na malwe chora oraz roze
To choroba grzybowa-rdza malwy.offca pisze:witajcie, moje malwy zostaly zaatakowane przez jakas chorobe- pod lisciami sa skupiska pomaranczwych kropek, podobnie jest z roza ukorzeniowa w zeszlym roku, wstawiam zdjecia:
Najlepiej pryskać zaraz po zauważeniu pierwszych objawów-skupisk zarodników na spodniej części liścia wiosną-wtedy mocno ograniczysz porażenie i uszkodzenie liści. . Można pryskać Topsinem M 70 WP. w miarę możliwości dobrze spryskać właśnie spodnią część liścia, ja pryskam także ziemię wokół rośliny.
Suche liście spalić.
serdecznie pozdrawiam, judyta.