Rośliny tolerujące rzadkie podlewanie?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
agataza
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 kwie 2008, o 09:02

Rośliny tolerujące rzadkie podlewanie?

Post »

Czy jest to w ogóle możliwe? Chciałabym na działce posadzić w skrzynki i w donice wiszące jakieś kwiaty,ale na działce jestem co tydzień i tu jest problem. Jakie będą rosliny najlepsze by wytrzymać rzadkie podlewanie. A nie chce mi się wozić kwiatów ze sobą! Miejsce gdzie one by były słonecznie jest raczej do południa i to tez nie bardzo a potem cień. Jakie macie pomysły na rozwiązanie problemu? Dzięki.
jarosz339
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 kwie 2008, o 20:02

Post »

Kaktusy :D:D:D
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W czasie słonecznego i gorącego lata jak to się ostatnio zdarza nawet pelargonie trzeba podlewać dwa razy dziennie! No minimum raz!

Możesz poradzić sobie z tym problemem kupując specjalne doniczki z podwójnym dnem, do których wlewa się dość dużo wody i roślinki pobierają ją z dna. Można dodać do ziemi specjalne granulaty lub żele, które zatrzymują wodę i oddają ją systematycznie do ziemi. Dodatek gliny też pomaga.

Nie gwarantuje Ci dobrych rezultatów - podlewanie raz w tygodniu to trochę mało.

:D ale kto nie próbuje ten nie ma :D :D :D Spróbuj połączyć wszystkie rady w "jednej doniczce" :wink: może Ci się uda!
Aśka
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Przeczytaj ten temat http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=11883
Ja HydroŻel zastosowałem do wszystkich kwiatków w doniczkach na działce. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
magdeczka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 maja 2008, o 19:14

Post »

suche w wazonie :D
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Albo sztuczne plastikowe np,bluszcz ;:106
Awatar użytkownika
kaja245
50p
50p
Od: 23 lut 2008, o 13:58

Post »

A ja się tak zastanawiałam czy z podlewaniem nie jest jak z dzikimi zwierzętami.Dopóki się nie dokarmia to muszą sobie same radzić/przykłady dzików cz niedzwiedzi grasujących po miastach/.Przecież w nawet w największe upały rośliny w polu czy w lesie całkowicie nie marnieją.Czy nie jest tak,że roślina ma też instynkt samozachowawczy i zgromadzoną wodę racjonalnie gospodaruje.Gdy się ją podlewa to traci ten instynkt.Przykładem może być szczodrzeniec.U mnie w polu czy w lesie przepięknie kwitnie ,a nikt go nie podlewa.Wiem,że rasowi ogrodnicy mnie przechrzczą za to co piszę,ale zamierzam w tym roku wydzielić miejsce na rośliny bez podlewania i zobaczyć jak sobie poradzą w porównaniu z tymi podlewanymi.Wiem,że na pewno będą mniej okazałe,ale mam wrażenie że nie zginą.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Witam. Mam ranczo za miastem i jeżdżę tam co tydzień, może rzadziej. W betonowym kręgu , co się został po studni posadziłem skalne rośliny. Rojniki, rozchodniki i wiesiołek missuryjski. Te rośliny rosną praktycznie bez podlewania. Latem, jak są opały to trochę marnieją. Ogólnie jest ok.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Jakie rośliny zniosą rzadkie podlewanie

Post »

Witam

Jestem w podobnej sytuacji i z czystym sumieniem polecam macierzankę i opuncje Pozdrawiam Roma :roll:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Ale w skrzynki i w donice wiszące podlewane raz na tydzień w upalny maj czy czerwiec, to nawet macierzanki bym nie posadziła, to jednak nie jest roślinność pustynna.

Może jednak można takie doniczki gdzieś chować w półcień, wkopywać w grządki na te dni, kiedy was na działce nie ma?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Myślę, że rozmaryn , lawenda by przeżyły, ale lepiej portulakę, dorotkę, aloes,agawę, rojniki, mikołajki,dziewannę, czy perowskię.Może trawę pampasową w dużym kuble? Agawa jest niezniszczalna. ;:164 ;:181 ;:3 :!: Pozdrawiam. :D :P Pelagia.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Świnka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 8 mar 2009, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotkę? a co to za cudo :?:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”