Rośliny tolerujące rzadkie podlewanie?
Rośliny tolerujące rzadkie podlewanie?
Czy jest to w ogóle możliwe? Chciałabym na działce posadzić w skrzynki i w donice wiszące jakieś kwiaty,ale na działce jestem co tydzień i tu jest problem. Jakie będą rosliny najlepsze by wytrzymać rzadkie podlewanie. A nie chce mi się wozić kwiatów ze sobą! Miejsce gdzie one by były słonecznie jest raczej do południa i to tez nie bardzo a potem cień. Jakie macie pomysły na rozwiązanie problemu? Dzięki.
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W czasie słonecznego i gorącego lata jak to się ostatnio zdarza nawet pelargonie trzeba podlewać dwa razy dziennie! No minimum raz!
Możesz poradzić sobie z tym problemem kupując specjalne doniczki z podwójnym dnem, do których wlewa się dość dużo wody i roślinki pobierają ją z dna. Można dodać do ziemi specjalne granulaty lub żele, które zatrzymują wodę i oddają ją systematycznie do ziemi. Dodatek gliny też pomaga.
Nie gwarantuje Ci dobrych rezultatów - podlewanie raz w tygodniu to trochę mało.
ale kto nie próbuje ten nie ma Spróbuj połączyć wszystkie rady w "jednej doniczce" może Ci się uda!
Możesz poradzić sobie z tym problemem kupując specjalne doniczki z podwójnym dnem, do których wlewa się dość dużo wody i roślinki pobierają ją z dna. Można dodać do ziemi specjalne granulaty lub żele, które zatrzymują wodę i oddają ją systematycznie do ziemi. Dodatek gliny też pomaga.
Nie gwarantuje Ci dobrych rezultatów - podlewanie raz w tygodniu to trochę mało.
ale kto nie próbuje ten nie ma Spróbuj połączyć wszystkie rady w "jednej doniczce" może Ci się uda!
Aśka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Przeczytaj ten temat http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=11883
Ja HydroŻel zastosowałem do wszystkich kwiatków w doniczkach na działce.
Ja HydroŻel zastosowałem do wszystkich kwiatków w doniczkach na działce.
Pozdrawiam Andrzej.
A ja się tak zastanawiałam czy z podlewaniem nie jest jak z dzikimi zwierzętami.Dopóki się nie dokarmia to muszą sobie same radzić/przykłady dzików cz niedzwiedzi grasujących po miastach/.Przecież w nawet w największe upały rośliny w polu czy w lesie całkowicie nie marnieją.Czy nie jest tak,że roślina ma też instynkt samozachowawczy i zgromadzoną wodę racjonalnie gospodaruje.Gdy się ją podlewa to traci ten instynkt.Przykładem może być szczodrzeniec.U mnie w polu czy w lesie przepięknie kwitnie ,a nikt go nie podlewa.Wiem,że rasowi ogrodnicy mnie przechrzczą za to co piszę,ale zamierzam w tym roku wydzielić miejsce na rośliny bez podlewania i zobaczyć jak sobie poradzą w porównaniu z tymi podlewanymi.Wiem,że na pewno będą mniej okazałe,ale mam wrażenie że nie zginą.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. Mam ranczo za miastem i jeżdżę tam co tydzień, może rzadziej. W betonowym kręgu , co się został po studni posadziłem skalne rośliny. Rojniki, rozchodniki i wiesiołek missuryjski. Te rośliny rosną praktycznie bez podlewania. Latem, jak są opały to trochę marnieją. Ogólnie jest ok.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- RomciaW
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
Jakie rośliny zniosą rzadkie podlewanie
Witam
Jestem w podobnej sytuacji i z czystym sumieniem polecam macierzankę i opuncje Pozdrawiam Roma
Jestem w podobnej sytuacji i z czystym sumieniem polecam macierzankę i opuncje Pozdrawiam Roma
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Ale w skrzynki i w donice wiszące podlewane raz na tydzień w upalny maj czy czerwiec, to nawet macierzanki bym nie posadziła, to jednak nie jest roślinność pustynna.
Może jednak można takie doniczki gdzieś chować w półcień, wkopywać w grządki na te dni, kiedy was na działce nie ma?
Może jednak można takie doniczki gdzieś chować w półcień, wkopywać w grządki na te dni, kiedy was na działce nie ma?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."