Datura - dyskusje,prezentacje kwitnień Cz.1(0.6.2006 - 12.2007)
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
Jarku być może masz opuchlaka:
"Zimują różne stadia rozwojowe opuchlaków w glebie na głębokości do 20 cm. Od wiosny chrząszcze żerują w nocy, uszkadzając liście ogonki liściowe i korę na pędach różnych roślin"
W książce z wydawnictwa "Kalliope" pisze że datury są atakowane przez opuchlaki
Moje datury wyglądały jak wycinanki nie potrafiłam sobie z tym poradzić aż pewnego dnia sam sobie poszedł.
Poszukaj na forum wiem że było coś na temat opuchlaków
"Zimują różne stadia rozwojowe opuchlaków w glebie na głębokości do 20 cm. Od wiosny chrząszcze żerują w nocy, uszkadzając liście ogonki liściowe i korę na pędach różnych roślin"
W książce z wydawnictwa "Kalliope" pisze że datury są atakowane przez opuchlaki
Moje datury wyglądały jak wycinanki nie potrafiłam sobie z tym poradzić aż pewnego dnia sam sobie poszedł.
Poszukaj na forum wiem że było coś na temat opuchlaków
Dzięki za podpowiedzi
Jeśli chodzi o atak, to faktycznie wystąpił można powiedzieć na wszystkich roślinkach, w większym lub mniejszym efektem.
Faktycznie też wygląda to inaczej na żółtych i łososiowych - tak jak na zdjęciach ( Iwika co do zdjęć to masz rację ).
Też się zastanawiałem nad szkodnikami wychodzącymi z ziemi.
pozdrowienia
Jarek
Jeśli chodzi o atak, to faktycznie wystąpił można powiedzieć na wszystkich roślinkach, w większym lub mniejszym efektem.
Faktycznie też wygląda to inaczej na żółtych i łososiowych - tak jak na zdjęciach ( Iwika co do zdjęć to masz rację ).
Też się zastanawiałem nad szkodnikami wychodzącymi z ziemi.
pozdrowienia
Jarek
POMOCY
Bardzo potzrebuję porady!!!!! Dostałam własnie dzisiaj daturę Zielony pęd 20 cm (dość okazały) wyrasta z pędu głównego z ubiegłego roku. Stary pęd ma też ok 20cm i mniej więciej po środku wyrasta mi piękna łodyżka z listkami. Problem z tym że ten stary pęd usycha od góry i powoli gnije od dołu. Proszę o radę, czy mogę obciąć tę zieloną tegoroczną łodyżkę i co z nią dalej robić? Z góry dziękuję
Pozdrawiam[/b]
Pozdrawiam[/b]
- iwika
- 500p
- Od: 17 paź 2006, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Pomocy!!
Obetnij tak aby zostawić troche głownego pędu( z góry i z dołu), potem do ukorzeniacza i do ziemi. Nie przemaczać ziemi.viollalla pisze:Bardzo potzrebuję porady!!!!! Dostałam własnie dzisiaj daturę Zielony pęd 20 cm (dość okazały) wyrasta z pędu głównego z ubiegłego roku. Stary pęd ma też ok 20cm i mniej więciej po środku wyrasta mi piękna łodyżka z listkami. Problem z tym że ten stary pęd usycha od góry i powoli gnije od dołu. Proszę o radę, czy mogę obciąć tę zieloną tegoroczną łodyżkę i co z nią dalej robić? Z góry dziękuję
Pozdrawiam
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zastanawiam się nad wystawieniem datury ze skrytki ogrodowej na zewnątrz. Od 2 tygodni ją "oswajam " pomalutku, najpierw otwierałam drzwi w dzień, teraz od tygodnia - mimo zimnych nocy zostawiam otwarte i w nocy. Znosi te moje eksperymenty dobrze.Ma tak wielką i ciężką donicę , że nie ma mowy o tym, by raz wystawiona mogła być chowana...Mąż się buntuje.Czy może wobec tego już stać na dworze , czy lepiej jeszcze poczekać ?