Co robimy w MARCU na działkach i w naszych ogrodach ?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziś, po ciemku wytaszczyłam 3 duże donice z tulipanami i trawę pampasową z piwnicy (mąż pomagał) W jednej tulipany wyglądają jak w maju- kwiaty niewyciągnięte z pąkami. Usunełam z róż piennych chochoły z włókniny. :wit pozdrawiam.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
selin
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 mar 2009, o 17:45

Post »

Ja mam działeczkę od dwóch tygodni i jestem troszkę zagubiona po przeczytaniu tylu tematów na forum :) . Nie chcę zaszkodzić moim roślinkom i mam pytanko czy mogę teraz przesadzić:
- róże
- tulipany
- jeżynę
- borówkę ale nie amerykańską tylko jakąś inną ale nie pamiętam nazwy ma podłużne owoce
Patrząc po pogodzie wydaje mi się że jeszcze lepiej z tym zaczekać ale np. tulipany wychodzą już z ziem wię może lepiej teraz je przesadzić niż później. Pomóżcie :(
Awatar użytkownika
Rodusik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2009, o 10:09

Post »

Ja zaczynam zakładać skalniak. To sporo pracy. Masa wożenia kamieni i ich targania.
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ludzie :shock: A ja wlasnie dzisiaj wsadzilam krokusy :roll: Co zrobic....zapomnialam na jesien :oops: jak przezyja to super a jak nie... :cry:
Przeczytalam wczesniej, ze ktos chce przyciac wrzosy....ja mam 3 szt. czy mam je "ogolocic"? :?
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

selin pisze:Ja mam działeczkę od dwóch tygodni i jestem troszkę zagubiona po przeczytaniu tylu tematów na forum :) . Nie chcę zaszkodzić moim roślinkom i mam pytanko czy mogę teraz przesadzić:
- róże
- tulipany
- jeżynę
- borówkę ale nie amerykańską tylko jakąś inną ale nie pamiętam nazwy ma podłużne owoce
Patrząc po pogodzie wydaje mi się że jeszcze lepiej z tym zaczekać ale np. tulipany wychodzą już z ziem wię może lepiej teraz je przesadzić niż później. Pomóżcie :(
Poczekaj z tym przesadzaniem jeszcze jakiś czas , a tulipany to ja bym zostawiła, niech ślicznie zakwitną :lol:
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Świnka pisze:Czy zdjęliście już chochoły z młodziutkich magnolii?
Zdjęłam okrycie z magnolii i Rh już tydzień temu. Zdejmuję także okrycia z róż i innych młodych roślin.
Jak tylko pogoda pozwoli zrobię żywopłotowi z żywotnika strzyżenie.
Również czekam na ocieplenie by wykonać oprysk brzoskwiniom i wiśniom, a także migdałkowi.
Awatar użytkownika
Mszyca
100p
100p
Od: 28 maja 2007, o 20:18

Post »

W marcu przycinamy lawendę i nadajemy krzewinkom ładny kształt. Lawendę przycinamy pierwszy raz po kwitnieniu zaś w marcu tniemy drugi raz.
Krzewy o kolorowych liściach ( dereń, pęcherznicę kalinolistną) przycinamy wczesną wiosną corocznie, cienkie pędy o połowę, grube mniej skracamy lub całkowicie wycinamy.Perukowiec podolski odmładzamy co 3-4 lata wczesną wiosną .
pozdrowienia

- wrzosy kwitnące jesienią ,przyciąć poniżej ubiegłorocznych kwiatów, ostrzyc na jeża. Wrzosy zasilić siarczanem amonu 20 g na 1 m kw. Uważać nie sypać nawozu na liście, zlać wodą . Wrzosy lubią kwaśną ziemię. Sypać kwaskiem cytrynowym.
Wrzośce krwiste przyciąć po ich kwitnieniu.
-powojniki i lawendę przyciąć na początku miesiąca, zasilić obornikiem
-zawilce, przylaszczki podsypać wapnem magnezowym tzw. dolomitem
-hortensje przyciąć, skracając je o1/3 wysokości,(ponoć hortensje należy przyciąć po ich kwitnieniu) nawieźć nawozem dla różaneczników. Lubią kwaśną ziemię
-bukszpan wiecznie zielony przyciąć na przełomie marca i kwietna. Uwaga na miodówkę bukszpanową.
- zasilić rośliny cebulowe ? saletrą amonową 10g/m, rozsypać wokół uważając by nie spadła na liście.
Ww czynności wykonujemy na przełomie marca i kwietnia uzależniając od pogody.
Spisane z mojego notatnika.
pozdrowienia EG
Awatar użytkownika
Świnka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 8 mar 2009, o 17:39

Post »

Judyta i Mszyca, dzięki za praktyczne rady! Lada dzień przytnę lawendę i rozbiorę magnolię - jak tylko trafi się bezdeszczowa a pochmurna pogoda. A co do moich krokusów - wyszły. Zaraz po tym, jak Wam tu panikowałam, że ich nie ma :D
Moni, nie czuję się autorytetem od krokusów :wink: ale wydaje mi się, że Twoim nic nie grozi, może poza tym, że mogą już nie zakwitnąć tej wiosny :?: . Zostawiłaś sobie parę cebulek do doniczki do domu? to niezłe wykorzystanie niewysadzonych cebul.
Nadal z niepokojem obserwuję wyłażące piwonie (astarmi nie przejmuję się). Ale w końcu mrozy się skończyły, gleba dawno rozmarzła i w powietrzu czuć wiosnę. To tylko mnie się jakoś tak wydawało, że nie powinno ich jeszcze być, bo zdarza się tu deszcz ze śniegiem :lol: Rozpuścił mnie luty i marzec ubiegłoroczny - tulipany i żonkile kwitły mi już w najlepsze na 8 marca, nie to co teraz!
W każdym razie zaczęłam przesadzać i dzielić byliny, a teraz przerwałam, bo PEŁNIA. Od pełni do nowiu zamierzam tylko ciąć i porządkować, ewentualnie siać.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Ludzie !!! Błagam nie przycinajcie hortensji o 1\3, bo nie zakwitnie !!!.Hortensje (te tradycyjne) przycinamy tuż pod przekwitłym kwiatostanem, czyli ucinamy sam stary kwiat z małym kawałkiem łodygi. :twisted: Chciałam zapytać o koloryzator. Moja hortensja jest wciąż uparcie różowa, mimo systematycznego podsypywania kwaśną ziemią i tym środkiem. Mam ją z 7 lat, była błękitna.(zrobiłam z niej sadzonkę). Pozdrowionka. ;:6
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

pelagia72 pisze:Ludzie !!! Błagam nie przycinajcie hortensji o 1\3, bo nie zakwitnie !!!.Hortensje (te tradycyjne) przycinamy tuż pod przekwitłym kwiatostanem, czyli ucinamy sam stary kwiat z małym kawałkiem łodygi.
To dotyczy hortensji ogrodowych. Krzewiaste i bukietowe kwitną na jednorocznych pędach i wiosną dobrze je przyciąć.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
rochrza
200p
200p
Od: 5 kwie 2008, o 13:37

Post »

Witam ! U mnie sporo prac porządkowych, przerzucony kompost,posadzone pierwiosnki,canny i begonie w donicach,rozsadzony jałowiec płożący,przycięte modrzewie ... Mam jednak problem z truskawkami,ponieważ muszę je przenieść w inne miejsce . Doradźcie mi proszę,czy mogę zrobić to teraz ? W obecnym miejscu rosną drugi rok i bardzo ładnie owocowały . Czy przeprowadzka im nie zaszkodzi ? A może trzeba zakupić całkiem nowe sadzonki ? Jestem zielona w tym temacie,dlatego szukam pomocy na forum,bo naprawdę nie wiem jak do tego podejść .
W najbliższą sobotę wybieram się znów na działkę,żeby popracować nad terenem pod ogródek warzywny - niestety nie wszystko udało nam się zrobić jesienią ...
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Szkoda, że musisz je przenieść-teraz są w czasie najlepszego owocowania.
Myślę, że najlepiej będzie posadzić nowe sadzonki-pewnie obok krzaczków matecznych rosną już ukorzenione krzaczki z wąsów z ubiegłego sezonu. Posadź nowe krzaczki-lepiej się przyjmują i potem owocują.
Awatar użytkownika
rochrza
200p
200p
Od: 5 kwie 2008, o 13:37

Post »

Dziękuję Ci judyto za błyskawiczną odpowiedź . Rozumiem,że mam przenieść tylko te młode odrosty i posadzić, a starsze na kompost ? Czy te młodziaki zaowocują w tym roku ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”