Zwartnica,Hippeastrum cz.2
- karolaipiotr
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2009, o 20:29
- zabcia_paula
- 500p
- Od: 24 sty 2009, o 10:34
witam, jestem tu nowa. w lutym kupilam hippeastrum z biedronki nie wiem jaka to odmiana, domyslam sie ze to Red Lion bo ma czerwone kwiaty jakby obsypane takim brokatem, ogladalam obrazki w necie i moj hipek jest identyczny. piękny kwiat no i tydzien temu zakwitl a w tej chwili wlasnie przekwita ostatni z czterech kwiatow. i teraz zaczyna sie problem, co mam dalej robic z moim hipkiem? prosze pomozcie mi bo naprawde nie mam pojecia a nie chce zmarnowac tak uroczej roslinki. czy mam obciac tylko uschle kwiaty czy tez lodyge cala? czy tez liscie i potem wyjac cebulke z ziemi?naprawde nie wiem co mam robic, szukalam info na ten temat ale nie moge znalezc. czy tez obciac tylko lodyge i czekac az znow zakwitnie? nie wiem jak to jest u hipkow, to moj pierwszy kwiat. prosze pomozcie mi, licze na Was
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nastko- jak widzisz stron w tym temacie jest 87 , ale wierz mi opłaca się je przeczytać..... oprócz fantastycznych zdjęć...... porady na temat uprawy i postępowania w każdym przypadku.....na te tematy o których wspomniałaś w swoim poście- bardzo szczegółowo pisał i radził Czarodziej......
Pozdrawiam Ewa
Pozdrawiam Ewa
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na początek wystarczy przeczytać posty Czarodzieja(dokładnie tak jak napisała evluk).
Tak na prędce to dodam(moje pierwsze kwitnące to też biedronkowe )-obetnij kwiaty(zawiazywanie nasion nie sprzyja cebulkom),łodygę zostaw do samodzielnego zaschnięcia i...ja muszę przesadzić bo są za nisko posadzone.Podlewaj podsiąkowo.Nawóz lepszy w płynie(pałeczki raczej się nie nadają).
W wolnej chwili warto nacieszyć oczy pięknymi hipkami rozmieszczonymi po całym wątku...ale uwaga-apatyt rośnie w miarę jedzenia
Tak na prędce to dodam(moje pierwsze kwitnące to też biedronkowe )-obetnij kwiaty(zawiazywanie nasion nie sprzyja cebulkom),łodygę zostaw do samodzielnego zaschnięcia i...ja muszę przesadzić bo są za nisko posadzone.Podlewaj podsiąkowo.Nawóz lepszy w płynie(pałeczki raczej się nie nadają).
W wolnej chwili warto nacieszyć oczy pięknymi hipkami rozmieszczonymi po całym wątku...ale uwaga-apatyt rośnie w miarę jedzenia
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
Dzięki za rady wiec obetne kwiaty a lodyga i liscie same zaschna. tylko ja jednej rzeczy nie rozumiem. czytalam gdzies ze hippeastrum ma okres spoczynku od wrzesnia do listopada a mamy teraz marzec i w marcu mam zasuszyc? wlasnie tego nie rozumiem. wychodzi na to ze po kazdym kwitnieniu mamy zasuszc hipka? tak? bo mi juz sie pokrecilo ogladajac wszystkie fotki hipkow i amarylkow na forum tak sie zafascynowalam ze chyba kupie sobie nastepnego takie to piekne roslinki, wrecz cuuudne
- zabcia_paula
- 500p
- Od: 24 sty 2009, o 10:34
Takie informacje znalazłam w necie... i do nich się stosowałam
1. Na 6-8 tygodni przed planowanym kwitnieniem cebulę włożyć do doniczki wypełnionej ziemią kwiatową.
2. Cebulę zakopać na ¾ jej wysokości.
3. Średnica doniczki może być tylko nieznacznie większa od średnicy cebuli.
4. Doniczkę ustawić w jasnym miejscu, z dala od źródeł ciepła.
5. Podlewać raz na 4 dni, zwiększyć podlewanie w czasie kwitnienia.
6. Po pojawieniu się liści w odstępach dwutygodniowych nawozić odżywką do kwitnących kwiatów.
7. Usuwać przekwitłe kwiaty.
8. Po przekwitnięciu wszystkich kwiatów nadal podlewać roślinę przez dwa, trzy miesiące.
9. Następnie ograniczać podlewanie aż do zaschnięcia liści.
10. Zaschnięte liście obciąć, a doniczkę z cebulą wstawić do nie ogrzewanego pomieszczenia
11. W listopadzie następnego roku wyjąć cebulę z nie ogrzewanego pomieszczenia i rozpocząć podlewanie.
12. Po 6-8 tygodniach roślina powinna zakwitnąć ponownie
1. Na 6-8 tygodni przed planowanym kwitnieniem cebulę włożyć do doniczki wypełnionej ziemią kwiatową.
2. Cebulę zakopać na ¾ jej wysokości.
3. Średnica doniczki może być tylko nieznacznie większa od średnicy cebuli.
4. Doniczkę ustawić w jasnym miejscu, z dala od źródeł ciepła.
5. Podlewać raz na 4 dni, zwiększyć podlewanie w czasie kwitnienia.
6. Po pojawieniu się liści w odstępach dwutygodniowych nawozić odżywką do kwitnących kwiatów.
7. Usuwać przekwitłe kwiaty.
8. Po przekwitnięciu wszystkich kwiatów nadal podlewać roślinę przez dwa, trzy miesiące.
9. Następnie ograniczać podlewanie aż do zaschnięcia liści.
10. Zaschnięte liście obciąć, a doniczkę z cebulą wstawić do nie ogrzewanego pomieszczenia
11. W listopadzie następnego roku wyjąć cebulę z nie ogrzewanego pomieszczenia i rozpocząć podlewanie.
12. Po 6-8 tygodniach roślina powinna zakwitnąć ponownie
Pozdrawiam, Paula