Wanda w podłożu i nie tylko

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Widzę ,ze vandy zawładneły sercami i całym forum.Super.ze jest tyle osób,ktore zdecydowały sie na kupno vandy nie mając zadnego doswiadczenia w uprawie.Bedzie nam wszystkim początkującym o wiele rażniej.Ja też jestem ciekawa co to za podloże,no i gratuluje vand z pzreceny.Toz to okazy zdrowia i urody :roll:
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję wszystkim za odwiedziny.Na dzień dzisiejszy moje wandy rzeczywiście są okazem zdrowia i oby tak dalej.Włożyłam je do podłoża,które składa się z łupin orzecha laskowego,łupin fistaszków,styropianu i węgla drzewnego.Wydaje mi się ono najbardziej przewiewne,a i tak mam wątpliwości czy dobrze je podlewam.
Agnieszko...uśmiałam się z tego,że moje wandy kwitną falenopsisami.Te co widać to resztki kwiatów na przedłużeniach pędów.Reszta przekwitła zupełnie.

Renatko...swoje wandy kupiłam w kwiaciarni i to prawdopodobnie po którejś z kolei przecenie.Kwiaciarka powiedziała,że wzięła je pierwszy i ostatni raz,bo nie było nimi żadnego zainteresowania,a tych,którzy się zainteresowali skutecznie odstraszała cena.

Pozdrawiam serdecznie Danuta. :wit
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Agnieszko skusiłam się na Vandy. Jeśli chodzi o podział, to moje miały być dwie a Renatki jedna. Sytuacja już się zmieniła, Renatka zamówiła jeszcze drugą :) Będziemy miały po równo hi hi ;:113 ;:215
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

danutastachurska1 pisze:Dziękuję wszystkim za odwiedziny.Na dzień dzisiejszy moje wandy rzeczywiście są okazem zdrowia i oby tak dalej.Włożyłam je do podłoża,które składa się z łupin orzecha laskowego,łupin fistaszków,styropianu i węgla drzewnego.Wydaje mi się ono najbardziej przewiewne,a i tak mam wątpliwości czy dobrze je podlewam.
Agnieszko...uśmiałam się z tego,że moje wandy kwitną falenopsisami.Te co widać to resztki kwiatów na przedłużeniach pędów.Reszta przekwitła zupełnie.

Renatko...swoje wandy kupiłam w kwiaciarni i to prawdopodobnie po którejś z kolei przecenie.Kwiaciarka powiedziała,że wzięła je pierwszy i ostatni raz,bo nie było nimi żadnego zainteresowania,a tych,którzy się zainteresowali skutecznie odstraszała cena.

Pozdrawiam serdecznie Danuta. :wit
ja nigdy nie widziałam Vand w kwiaciarni. tylko na wystawie. Vandy są piękne, bardzo je lubię, ale niestety dużo kosztują. może dlatego, że jak się je wysieje z nasionka to trzeba bardzo długo czekać na kwiaty. i przez tyle lat muszą je uprawiać w hodowli storczyków. teraz dużo osób na forum sadzi swoje Vandy w podłoże, ale ja tego nie zrobię. moim Vandom jest tak dobrze, po wsadzeniu w korę mogłoby być gorzej. poza tym nie lubię zmian, a uprawiając moje storczyki używam tylko dobrych, sprawdzonych sposobów. nie chcę, by przez jakieś udziwnienia padł mi jakiś storczyk.
teraz codziennie zaglądam Vandom między liście, bo niedługo mogą pokazać się pędy.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Witam,zachwycilam się taką ilością vand!Ze piękne to stereotyp.Gratuluje takiego zakupu i trzymam kciuki żeby zakwitły.
POzdrawiam Grażyna.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p

Post »

Dusiu[/b ja też nigdy nie spotkałam wand w kwiaciarni.Ten jeden raz to był pierwszy i chyba ostatni.Moje póki co wyraźnie wznowiły wzrost,ale na pędy kwiatowe to przyjdzie mi chyba jeszcze poczekać.

Grażynkoto tylko 5sztuk i jak do tej pory mają się dobrze.Najgorsze to jest to,że nie mam żadnego doświadczenia w uprawie wand.Bardzo bym sobie życzyła,by mnie polubiły i w przyszłości zechciały mnie obdarować swoimi pięknymi kwiatami.Będzie to dla mnie niespodzianka,bo nie znam koloru kwiatów.

Pozdrawiam serdecznie.Danuta. :wit
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Danutastachurska Vandy masz przepiękne i co najważniejsze widać że aż tryskają zdrowiem ;:12
Awatar użytkownika
Siedmiokropka
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 13:16

Post »

Szczerze zazdroszczę i podziwiam. Vandy widziałam w LM, kwitnące kosztowały 136 zł/sztuka. Były i przekwitnięte, ale nie przecenione.

Za 20 zł nawet bym sie nie zastanawiała, tylko brała wszystkie :lol:

Powodzenia w uprawie. Pokaż zdjęcia, gdy raczą zakwitnąć :wink:
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

Kochana Danusiu jak chcesz zebysmy zawal serca dostali to rob tak dalej ;:12 , padniemy zywcem :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dużo masz Vand. skąd tyle wzięłaś?
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p

Post »

Dusiu ja już pisałam,że kupiłam ich aż tyle,dlatego,że trafiła mi się wyjątkowa okazja czyli extra przecena.Zawsze marzyłam o jednej wandzie,ale taką okazję szkoda byłoby zmarnować i hurtem mam ich pięć.Kilka razy dziennie do nich zaglądam i zauważyłam,że póki co jest im chyba u mnie dobrze,bo wyraźnie widać,że rosną.

Pozdrawiam serdecznie.Danuta. :wit
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja w sumie mam 4, dorosłe, 2 z nich kupowane były kwitnące. teraz zamówiłam jeszcze 2 na forum. ciekawe, jakie będą. mam nadzieję że w dobrym stanie i odpowiedniej wielkości. żeby się nie okazały maleńkie sadzonki 10 lat do kwitnienia.
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20

Post »

Kwiatki świetne(twu twu żeby nie zapeszyć) ;D Danuto:) a zdradzisz w jakiej to kwiaciarni je kupiłaś, gdzieś u nas czy dalej?
A to takie troszke nie w temacie, ale zapytam( najwyżej mi się dostanie) jakie storczyki proponujecie na południowe okno?
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”