Jeżeli faktycznie tak robisz to u Ciebie nie ma już normalnej gleby tylko sadzisz bezpośrednio na oborniku?wwwiola pisze:
w każdym roku obornik, a wtym roku na wiosnę muszę dokopać się do kompostu
Zakładanie warzywnika.Warzywnik zamiast łąki.
-
- 100p
- Od: 30 sty 2009, o 19:41
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 mar 2009, o 18:01
Chcę założyć warzywniak na trawniku
Witam wszystkich serdecznie
Od tygodnia jestem posiadaczem działeczki typowo rekreacyjnej. Chicałbym jednak założyć sobie mały warzywniak. Wszedzie rośnie trawka, czy wystarczy ja przekopać, czy trzeba ją całkowicie usunąć.Proszę o porady
Od tygodnia jestem posiadaczem działeczki typowo rekreacyjnej. Chicałbym jednak założyć sobie mały warzywniak. Wszedzie rośnie trawka, czy wystarczy ja przekopać, czy trzeba ją całkowicie usunąć.Proszę o porady
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 mar 2009, o 18:01
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj PAWCIU- wydaje mi się że najlepiej jak trawkę przekopiesz, będziesz miał przy okazji nawóz z przekopanej darniny. Najlepszym sposobem dokładnego przekopania trawy jest takie przekopanie trawy, by nie wystawała ona z ziemi. Można to zrobić w ten sposób, że łopatą kopiesz trawę (małymi kęsami) , wzdłuż długości planowanego warzywnika , na szerokość skiby, tak jak byś pole orał pługiem. Pierwsze dwie "skiby" wykopanej trawy wynosisz łopatą na koniec kopania. Następnie kopiesz jedną "skibę" ziemi ( już bez trawy) i też wynosisz na koniec poletka do skopania. Po takim usunięciu trawnika i ziemi powstaną Ci dwa schodki w głąb ziemi, Teraz już dalej idzie gładko, z trzeciej "skiby" kopana małymi kęsami trawę przenosisz do schodka w ziemi najbardziej zakłębionego w ziemi , po czym kopiąc "skibę"ziemi bez trawy ziemię tą przysypujesz trawę wcześniej zagłębioną, i tak dalej, trawę do dołka i przysypać ziemią, i znowu trawę do dołka i ziemią przysypać. Nie wiem czy dobrze Ci wytłumaczyłem technikę kopania, czy za bardzo nie zagmatwałem. Dając trawę na spód i przysypując ją ziemią możesz od razu siać, czy sadzić na warzywniaku.
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki Tadeusz Ja również skorzystam z tej rady, bo tam gdzie ma być warzywniak jest trawka. Niestety nie miałam mozliwości przygotować ziemi na jesień, bo w grudniu dopiero się przeprowadziliśmy i myślałam że nici w tym roku z pomidorków i ogórkówtadeusz48 pisze:Witaj PAWCIU- wydaje mi się że najlepiej jak trawkę przekopiesz, będziesz miał przy okazji nawóz z przekopanej darniny. Najlepszym sposobem dokładnego przekopania trawy jest takie przekopanie trawy, by nie wystawała ona z ziemi. Można to zrobić w ten sposób, że łopatą kopiesz trawę (małymi kęsami) , wzdłuż długości planowanego warzywnika , na szerokość skiby, tak jak byś pole orał pługiem. Pierwsze dwie "skiby" wykopanej trawy wynosisz łopatą na koniec kopania. Następnie kopiesz jedną "skibę" ziemi ( już bez trawy) i też wynosisz na koniec poletka do skopania. Po takim usunięciu trawnika i ziemi powstaną Ci dwa schodki w głąb ziemi, Teraz już dalej idzie gładko, z trzeciej "skiby" kopana małymi kęsami trawę przenosisz do schodka w ziemi najbardziej zakłębionego w ziemi , po czym kopiąc "skibę"ziemi bez trawy ziemię tą przysypujesz trawę wcześniej zagłębioną, i tak dalej, trawę do dołka i przysypać ziemią, i znowu trawę do dołka i ziemią przysypać. Nie wiem czy dobrze Ci wytłumaczyłem technikę kopania, czy za bardzo nie zagmatwałem. Dając trawę na spód i przysypując ją ziemią możesz od razu siać, czy sadzić na warzywniaku.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
No nie do końca, dużą część zajmują rośliny wieloletnie, tych kawałków nie ruszam przez 2-3 lata, potem zamieniam w inne miejsca.Zbyszek444 pisze:Jeżeli faktycznie tak robisz to u Ciebie nie ma już normalnej gleby tylko sadzisz bezpośrednio na oborniku?wwwiola pisze:
w każdym roku obornik, a wtym roku na wiosnę muszę dokopać się do kompostu
A jakie są minusy sadzenia bezpośrednio po oborniku?