Magnolia - choroby
Witam,
Posiadam magnolie gwiezdzista, ktora ma okolo 20 lat. Od tego roku mamy z nia problemy. Przy pniu drzewa na wysokosci okolo 110 cm zrobila sie rana, z ktorej saczy sie ciemna ciecz i wydobywa nieprzyjemny zapach jakby ropy badz ryby wedzonej (zalaczone na obrazku). Dodatkowo liscie sa o 2/3 mniejsze, na niektorych w ogole nie ma. Jest nam ogromnie szkoda, aby ta piekna magnolia sie zmarnowala. Jest wysoka na ok. 7 m. Dlatego zwracam sie z ogromna prosba o rady i pomoc. Z gory dziekuje
Posiadam magnolie gwiezdzista, ktora ma okolo 20 lat. Od tego roku mamy z nia problemy. Przy pniu drzewa na wysokosci okolo 110 cm zrobila sie rana, z ktorej saczy sie ciemna ciecz i wydobywa nieprzyjemny zapach jakby ropy badz ryby wedzonej (zalaczone na obrazku). Dodatkowo liscie sa o 2/3 mniejsze, na niektorych w ogole nie ma. Jest nam ogromnie szkoda, aby ta piekna magnolia sie zmarnowala. Jest wysoka na ok. 7 m. Dlatego zwracam sie z ogromna prosba o rady i pomoc. Z gory dziekuje
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj!
Może być ciężka sprawa. Wygląda na to ,że to rak bakteryjny... Opanował spory kawałek pnia! Czy wcześniej go nie zauważyłaś? W takich sytuacjach należy odkażonym nożem usunąć zakażona tkankę, posmarować maścią ogrodniczą z środkiem grzybobójczym.
Może być ciężka sprawa. Wygląda na to ,że to rak bakteryjny... Opanował spory kawałek pnia! Czy wcześniej go nie zauważyłaś? W takich sytuacjach należy odkażonym nożem usunąć zakażona tkankę, posmarować maścią ogrodniczą z środkiem grzybobójczym.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Czy to porazenie słoneczne
Witam Szanownych grupowiczów,
Czy ktoś mógłby mi udzielić pomocy w sprawie mojej magnolii?
Od pewnego czasu zaczęły schnąć jej na brzegach liście, usychanie to postępuje jak na zdjęciu,
Chyba nasiliło się to w momencie rozrośnięcia się trawnika wokół przy pniu,
ale nie jestem pewien,
czy to może tylko zwykłe porażenie słoneczne,
obok jest druga mniejsza i nie ma takich oznak na liściach.
pH w okolicach będzie ok 6-6.5
nie jest zraszana tylko ostatnio podlewana.
dolne liście albo w środku krzewu mają się dobrze.
Pozdrawiam,
Artur
Czy ktoś mógłby mi udzielić pomocy w sprawie mojej magnolii?
Od pewnego czasu zaczęły schnąć jej na brzegach liście, usychanie to postępuje jak na zdjęciu,
Chyba nasiliło się to w momencie rozrośnięcia się trawnika wokół przy pniu,
ale nie jestem pewien,
czy to może tylko zwykłe porażenie słoneczne,
obok jest druga mniejsza i nie ma takich oznak na liściach.
pH w okolicach będzie ok 6-6.5
nie jest zraszana tylko ostatnio podlewana.
dolne liście albo w środku krzewu mają się dobrze.
Pozdrawiam,
Artur
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Magnolia - jeszcze nie kwitła, a już usycha :(
To teraz kolej na moje pytanko ;)
w jaki sposób przebarwiają się liście magnolii na jesień, przed zrzuceniem?
Moja malutka, zakupiona w tym roku magnolia jeszcze nie kwitła (kupiłam ją na początku lata) na moich oczach, ale starałam się ją wsadzić wg odpowiednich wskazań. Podłoże jest lekko kwaśne, a wysokie na 3 m tuje chronią drzewko od wiatru.
Czy przebarwienia, które pojawiły się na liściach to objaw choroby? A może nie mam powodów do paniki? Proszę, wspomóżcie radą lub wskazówką - żal mi tego maluszka, bo nie ukrywam, że kupiłam sobie coś, z czym nie mam żadnego doświadczenia Chciałabym chociaż doczekać pierwszego kwitnienia....
w jaki sposób przebarwiają się liście magnolii na jesień, przed zrzuceniem?
Moja malutka, zakupiona w tym roku magnolia jeszcze nie kwitła (kupiłam ją na początku lata) na moich oczach, ale starałam się ją wsadzić wg odpowiednich wskazań. Podłoże jest lekko kwaśne, a wysokie na 3 m tuje chronią drzewko od wiatru.
Czy przebarwienia, które pojawiły się na liściach to objaw choroby? A może nie mam powodów do paniki? Proszę, wspomóżcie radą lub wskazówką - żal mi tego maluszka, bo nie ukrywam, że kupiłam sobie coś, z czym nie mam żadnego doświadczenia Chciałabym chociaż doczekać pierwszego kwitnienia....
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Droga Haniu, szczerze mówiąc załamałam się tą diagnozą, bo cały czas wierzyłam, że to tylko zwykłe usychanie liści przed uschnięciem. Jednak cieszę się, że ktoś wyprowadził mnie z błędu i wyleczył z naiwnych przekonań
W tym miejscu wszędzie jest czysty piach, tylko dla magnolii zajmowany przez nią fragment ziemi był wcześniej nawieziony "domowym" kompostem. Podlewałam ją tylko w czasie upałów, bo zakładałam, że natura najlepiej o nią zadba. Swojego czasu jednak usychały nam rosnące w pobliżu tuje - nikt do teraz nie zdiagnozował przyczyny Znajoma tylko powiedziała, że to zwykłe usychanie spowodowane upałami i nakazała częste podlewanie. Część wody mogła wniknąć w ziemię w okolicach magnolii...
Nie wiem, jaka tu panuje temperatura, to jest zachodnio-północna część ogrodu, jednak ze sporą ilością słońca - do tego stopnia, że w pobliżu rosną ładnie juki ogrodowe, a nawet lawenda...
Haniu, dziękuję Ci za zainteresowanie moim problemem
W tym miejscu wszędzie jest czysty piach, tylko dla magnolii zajmowany przez nią fragment ziemi był wcześniej nawieziony "domowym" kompostem. Podlewałam ją tylko w czasie upałów, bo zakładałam, że natura najlepiej o nią zadba. Swojego czasu jednak usychały nam rosnące w pobliżu tuje - nikt do teraz nie zdiagnozował przyczyny Znajoma tylko powiedziała, że to zwykłe usychanie spowodowane upałami i nakazała częste podlewanie. Część wody mogła wniknąć w ziemię w okolicach magnolii...
Nie wiem, jaka tu panuje temperatura, to jest zachodnio-północna część ogrodu, jednak ze sporą ilością słońca - do tego stopnia, że w pobliżu rosną ładnie juki ogrodowe, a nawet lawenda...
Haniu, dziękuję Ci za zainteresowanie moim problemem
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zmainy "idą" naczyniami, więc pewnie choroba rozprowadzana jest po rosliny razem z sokami.
A to, wskazuje na problem korzeniowo-glebowy.
Kari, ja nigdy czegoś takiego nie widziałam na własne oczy, więc posiłkuję się diagnostyką z netu, szukając podobnych objawów.
A to wskazuje niestety, na skażoną bakteryjnie ziemię.
Czyli zapobieganie / opryski Miedzianem.
A to, wskazuje na problem korzeniowo-glebowy.
Kari, ja nigdy czegoś takiego nie widziałam na własne oczy, więc posiłkuję się diagnostyką z netu, szukając podobnych objawów.
A to wskazuje niestety, na skażoną bakteryjnie ziemię.
Czyli zapobieganie / opryski Miedzianem.
Chora magnolia
Jako że nie mam zadnego doświadczenia z magnoliami proszę o diagnozę, co jej jest.
Przepraszam za zdjecia ale były wykonane komórką. Nie znam na razie też pH gleby. Mnie to wyglada na niedozywienie ale mogę się mylić.
Proszę o pomoc.
Przepraszam za zdjecia ale były wykonane komórką. Nie znam na razie też pH gleby. Mnie to wyglada na niedozywienie ale mogę się mylić.
Proszę o pomoc.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;