Storczyki Storczykowej
-
- 200p
- Od: 5 wrz 2008, o 23:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
czyli mam im dawać kranówkę zmieszaną z wodą ze studni? ale u mnie kranówka jest twarda. mam nadzieję, że nie zaszkodzi. na tamtym forum chyba coś pisało o smugowatych plamach zmieniających się w zagłębienia, a coś takiego jest na liściach moich Phal. mam nadzieję, że to, co jest na liściach moich Phal. nie okaże się chorobą i że wszystkie przeżyją. jak brakuje składników, to na pewno wszystkim, bo wszystkie mają taką samą wodę i nawóz. tak poza tym wszystkie Phal. mają się dobrze. niektóre kwitną. inne zaczynają się budzić na wiosnę, tzn. zaczynają przedłużać korzonki, niektóre puszczają nowe listki.
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Wiesz co, chyba tak, spróbuj dodać chociaż do kilku podlewań, na pewno te kilka razy roślinom nie zaszkodzi a może pomóc. Tam pisali też chyba właśnie o braku magnezu, a Tobie ktoś powiedział, że to może być brak magnezu, prawda?
Ja w każdym razie będę dodawać trochę (niegotowanej) kranówki, myślę że każda przesada szkodzi, można również wyjałowić rośliny i efekty są opłakane.
Ja w każdym razie będę dodawać trochę (niegotowanej) kranówki, myślę że każda przesada szkodzi, można również wyjałowić rośliny i efekty są opłakane.
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- Agita
Ewelina, może najpierw przeczytaj rozmowę do ktorej dałam link. Problem jest, więc trzeba szukać. Kilkukrotne podlanie z dodatkiem kranówki na pewno nie zaszkodzi, a może pomóc, jeśli byłby to brak magnezu na przykład. Najprościej jest negować, ale może przy okazji zaproponuj coś innego? Masz jakiś pomysł dla Duśki?
Niektórzy podlewają swoje falki kranówką latami, i rośliny też żyją, czasem nawet bardzo pięknie i obficie kwitną, więc może nie dramatyzujmy...
Niektórzy podlewają swoje falki kranówką latami, i rośliny też żyją, czasem nawet bardzo pięknie i obficie kwitną, więc może nie dramatyzujmy...
Pozdrawiam, Agnieszka
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Agnieszko - nie zaperzaj się ! Ja przeczytałam już wcześniej fragment wspomnianej przez Ciebie dyskusji. Niczego też nie "zanegowałam' , wyraziłam jedynie swoją opinię , a to mi chyba wolno zrobić? Po prostu ja nie używam nigdy do podlewania tzw."kranówy", a moje storczyki mają się nieźle. Co do "konkretnych propozycji "walki z chorobą storczyków Duśki - nie mam ich , bo dotąd się z takimi problemami nie zetknęłam u siebie, a nie mam zamiaru udawać ,że wiem wszystko (co zdarza sie tutaj czasami...) Nie jestem też "doświadczonym hodowcą storczyków" , toteż te "konkrety" zostawiam innym specom.
Zresztą- niektórzy podlewają swoje storczyki kranówką latami...tyle ,że w różnych kranach w Polsce mamy różną " kranówkę".
Zresztą- niektórzy podlewają swoje storczyki kranówką latami...tyle ,że w różnych kranach w Polsce mamy różną " kranówkę".
- Agita
Dlatego tam jest mowa o dodaniu tylko 10% kranówki do wody do podlewania. Może jednak przeczytaj tą dyskusję do końca, uważam, że naprawdę warto. To jest coś innego niż zazwyczaj się czyta, ale z czegoś ta rozmowa wynikła i myślę, że warto znać również i takie możliwości.
Twoje storczyki mają się dobrze, ale... kto wie jak będzie za jakiś czas? Nawet dając odżywki nie mamy pewności, czy czegoś nie mają one za dużo czy za mało, to wszystko odbija się na kwiatku niestety dopiero po dłuższym czasie.
Ja też nie jestem specem, ale trzeba sobie jakoś radzić. Mamy do dyspozycji różne istniejące już w necie informacje i trzeba z nich korzystać. Na radę od speca, można się po prostu nie doczekać...
Twoje storczyki mają się dobrze, ale... kto wie jak będzie za jakiś czas? Nawet dając odżywki nie mamy pewności, czy czegoś nie mają one za dużo czy za mało, to wszystko odbija się na kwiatku niestety dopiero po dłuższym czasie.
Ja też nie jestem specem, ale trzeba sobie jakoś radzić. Mamy do dyspozycji różne istniejące już w necie informacje i trzeba z nich korzystać. Na radę od speca, można się po prostu nie doczekać...
Pozdrawiam, Agnieszka
- Storczykowa
- Storczykowa
tego czwartego (biały w rózowe kropki) kupiłam ostatnio na spotkaniu storczykowym. Mam kilka nakrapianych, ale ten był bardzo oryginalny i mi się spodobał.
a pomarańczowy według nalepki na doniczce nazywa się Phalaenopsis Brown Sugar. jest woskowany. ma obecnie jeden kwiat, ale idzie mu trzeci pęd z pąkami. będzie krótki, ale może się pąki rozwiną.
pozostałe mają się ok. mam nadzieję, że kiedyś znikną im te wstrętne plamy. mam nadzieję, że to nie choroba i że wszystkie przeżyją.
a pomarańczowy według nalepki na doniczce nazywa się Phalaenopsis Brown Sugar. jest woskowany. ma obecnie jeden kwiat, ale idzie mu trzeci pęd z pąkami. będzie krótki, ale może się pąki rozwiną.
pozostałe mają się ok. mam nadzieję, że kiedyś znikną im te wstrętne plamy. mam nadzieję, że to nie choroba i że wszystkie przeżyją.