Trzmielina Fotrune'a
Trzmielina Fotrune'a
Witam, posadziłem 2 tyg. temu krzewy. Przyciołem je, podlewam ok co 3 dni i niestety widze ze mi chyba usychają. Czy są za mało podlewane a może za dużo, a może tak powinno być, jaka może byc tego przyczyna. Jestem zupełnie zielony jeśli chodzi o uprawe czegokolwiek, proszę o pomoc.
Z góry dziekuje
Z góry dziekuje
Wysadzałem z doniczek, wkopałem je na taką głębokość jak były w doniczkach. Podlałem je od razu po posadzeniu. Ziemia jest chyba dobra bardziej gliniasta, jak sie kopie to az sie klei do szpadla, ponadto w otwory w ktore wysadzałem krzewy wsypałem dobrej ziemi zakupionej razem z krzewami. To nie jest tak ze mi uschły ale obserwuje ze na niektórye końcówki listków zaczynają obsychać.
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Trzmielina nie lubi zalanych korzeni wodą, piszesz, że ziemia kleiła się do szpadla, może woda nie odpływa i korzenie zaczynają gnić? (proponuję odkopać z boku i to sprawdzić).sulex pisze: .....Ziemia jest chyba dobra bardziej gliniasta, jak się kopie to aż się klei do szpadla, ponadto w otwory w które wysadzałem krzewy wsypałem dobrej ziemi zakupionej razem z krzewami.....
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tak,wg mnie koniecznie należy je skrócić co najmniej o jedna trzecią.
Obcięte gałązki pozbaw w dolnej części listków i wsadź obok rośliny matecznej lub w innym miejscu.
Podlewaj a uzyskasz dużo nowych sadzonek jeśli oczywiście na takowych Ci zależy.
Ja mam taki zwyczaj ,robię kępkę i wsadzam do jednego wspólnego dołka,zasypuję,przydeptuję nogą i już...
Obcięte gałązki pozbaw w dolnej części listków i wsadź obok rośliny matecznej lub w innym miejscu.
Podlewaj a uzyskasz dużo nowych sadzonek jeśli oczywiście na takowych Ci zależy.
Ja mam taki zwyczaj ,robię kępkę i wsadzam do jednego wspólnego dołka,zasypuję,przydeptuję nogą i już...