Karczowanie,usuwanie trudnych korzeni,pieńków,krzewów,drzew
Karczowanie,usuwanie trudnych korzeni,pieńków,krzewów,drzew
Jak usunąć pień drzewa jesionowego - mechanicznie, niemożliwe w moich warunkach. Drzewo ścięte rok temu, nisko nad ziemią. Zjednej strony są odkryte korzenie, ponieważ jest tam wykop pod fundament. Drzewo "puszcza" nowe gałęzie. Może są jakieś środki chemiczne powodujące uschnięcie pnia. Wypalanie również niemożliwe.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja do niszczenia odrostów z karpy i korzeni stosuję Roundup. Pędzelkiem maluję liście odrostów. Po tygodniu już widać wyniki. W miarę potrzeby zabieg powtarzam kilkakrotnie. Karpa drzewa umiera. Inna sprawa, że długo będzie pozostawała w ziemi nim spróchnieje.
Nie znam żadnego środka do przyśpieszenia rozkładu drewna.
Nie znam żadnego środka do przyśpieszenia rozkładu drewna.
Mietek.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt:
Bez czarny - jak się go pozbyć?
Witam
Niedawno kupiłem działkę siedliskową na której rozplenił się chyba czarny bez.
Jest tego zarośnięty spory kawałek (kilkadziesiąt m2), poszczególne rośliny są wysokości ponad, 2 m a grubość przy ziemi osiagają do 10 cm. Co prawda widać, że był ścinany, ale co co roku odbija. Chciałbym dowiedzieć się jak można go wyplenić tak aby nie odbił się po ścięciu (jest tak gęsty że pod nim nic nie rośnie - goła ziemia - dosłownie busz).
Doradzano mi, aby uciąć przy samej ziemi a następnie przykryć folią - wówczas korzenie nie puszczą nowych pędów. Ale jak przykryć kilkadziesiąt m2 folią i jak długo tę folię trzymać? I czy w następnym roku po zdjęciu folii nie odbije.
Może są na to jakieś opryski lub coś w tym rodzaju ? Z tego co zauważyłem ścinanie nic nie daje bo z pozostałych w ziemi części wyrastają kolejne pędy.
Dziękuję za wszelkie pomicne informacje.
Pozdrawiam.
Niedawno kupiłem działkę siedliskową na której rozplenił się chyba czarny bez.
Jest tego zarośnięty spory kawałek (kilkadziesiąt m2), poszczególne rośliny są wysokości ponad, 2 m a grubość przy ziemi osiagają do 10 cm. Co prawda widać, że był ścinany, ale co co roku odbija. Chciałbym dowiedzieć się jak można go wyplenić tak aby nie odbił się po ścięciu (jest tak gęsty że pod nim nic nie rośnie - goła ziemia - dosłownie busz).
Doradzano mi, aby uciąć przy samej ziemi a następnie przykryć folią - wówczas korzenie nie puszczą nowych pędów. Ale jak przykryć kilkadziesiąt m2 folią i jak długo tę folię trzymać? I czy w następnym roku po zdjęciu folii nie odbije.
Może są na to jakieś opryski lub coś w tym rodzaju ? Z tego co zauważyłem ścinanie nic nie daje bo z pozostałych w ziemi części wyrastają kolejne pędy.
Dziękuję za wszelkie pomicne informacje.
Pozdrawiam.
-
- 50p
- Od: 29 maja 2007, o 20:05
Czarny bez
Jeżeli masz trochę miejsca i uważasz to za stosowne to radzę zostawić kilka krzewów. Naprawdę warto. Ptaki mają raj, a są one naszymi sprzymierzeńcami. Walory lecznicze kwiatów i owoców czarnego bzu są cenne, a sok z owoców - pycha. Pozdrawiam 

Pozdrawiam - Jurek55
-
- 200p
- Od: 17 maja 2007, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czarny bez
Zgadzam się z tobą, sok jest pysznyJurek_stok pisze:Jeżeli masz trochę miejsca i uważasz to za stosowne to radzę zostawić kilka krzewów. Naprawdę warto. Ptaki mają raj, a są one naszymi sprzymierzeńcami. Walory lecznicze kwiatów i owoców czarnego bzu są cenne, a sok z owoców - pycha. Pozdrawiam

Ale uwaga: alergicy! teraz bez czarny pyli i jeśli ktoś jest uczulony, to trzeba uwazac, żeby nosa nie urwało!!

- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
A ja w niedzielę dowiedziałam się, że pyszne są kwiaty smażone w cieście jak na naleśniki.
Nie próbowałam, bo nie mam jeszcze patelni
na działce. Ale trzeba będzie spróbować!
Też radziłabym kilka zostawić, z powodów jak wyżej a poza tym mnie osobiście podobają się kwitnące bzy.
Nie próbowałam, bo nie mam jeszcze patelni

Też radziłabym kilka zostawić, z powodów jak wyżej a poza tym mnie osobiście podobają się kwitnące bzy.
Pozdrawiam serdecznie