Identyfikacja - jaki to storczyk ?
- Jolusia
- 1000p
- Od: 25 gru 2008, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na moje oko to oncidium, tylko jaka jest prawidlowa nazwa to nie wiem. Niekoniecznie musi byc zalany czy przesuszony. To moze byc calkiem normalne przekwitanie kwiatu. Czy widoczna jest nowa pseudobulwa u podnoza starej, zmarszczonej?
Po calkowitym przekwitnieciu obciac tak krotko jak sie tylko da. Kapac jak inne storczyki, troche nawozu i latem na dwor, lubi chlodne pomieszczenia i nie bezposrednie slonce.
Po calkowitym przekwitnieciu obciac tak krotko jak sie tylko da. Kapac jak inne storczyki, troche nawozu i latem na dwor, lubi chlodne pomieszczenia i nie bezposrednie slonce.
-
- ZBANOWANY
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
Oncidium Sharry Baby lub mocno zeschnięta Colmanara Wildcat
Z rośliny już nic dobrego nie będzie moim zdaniem. System korzeniowy zawiódł i nie doprowadza odpowiednio wody do rośliny co widac po pomarszczonej pseudobulwie. Takie pomarszczenie rozpoczyna się zazwyczaj naturalnie na pseudobulwie minimum rok po kwitnieniu na niej z regóły po ok. dwóch latach.
Małe przyrosty pojawiają się po ok 2-3 tygodniach po kwitnieniu na ładynych jędrnych i pełnych pseudobulwach po kwitnieniu. Tutaj jest brzydka i pomarszczona pseudobulwa, której kończy się materiał zapasowy i brak materiału na wydanie kolejnych przyrostków.
Z rośliny już nic dobrego nie będzie moim zdaniem. System korzeniowy zawiódł i nie doprowadza odpowiednio wody do rośliny co widac po pomarszczonej pseudobulwie. Takie pomarszczenie rozpoczyna się zazwyczaj naturalnie na pseudobulwie minimum rok po kwitnieniu na niej z regóły po ok. dwóch latach.
Małe przyrosty pojawiają się po ok 2-3 tygodniach po kwitnieniu na ładynych jędrnych i pełnych pseudobulwach po kwitnieniu. Tutaj jest brzydka i pomarszczona pseudobulwa, której kończy się materiał zapasowy i brak materiału na wydanie kolejnych przyrostków.
Pierwsza czynność to : wyjąć doniczkę z tej pięknej osłonki!! Prawdopodobnie zupełnie nie dochodzi powietrze do korzeni. Korzenie się duszą .
Potem proszę wybić roślinę z doniczki na dłoń, aby zobaczyć czy podłoże nie jest zbyt mokre.[wtedy korzenie pewnie zgniły].
A może podłoże jest zbyt suche. [ w takim wypadku korzenie uschły].
W obu wypadkach storczyk nie pobiera wody.
Takie odwodnienie pseudobulwy, moim zdaniem świadczy o złym stanie korzeni.
Mało informacji, więc tylko tyle mogę zasugerować.
Pozdrawiam, Mery.
Potem proszę wybić roślinę z doniczki na dłoń, aby zobaczyć czy podłoże nie jest zbyt mokre.[wtedy korzenie pewnie zgniły].
A może podłoże jest zbyt suche. [ w takim wypadku korzenie uschły].
W obu wypadkach storczyk nie pobiera wody.
Takie odwodnienie pseudobulwy, moim zdaniem świadczy o złym stanie korzeni.
Mało informacji, więc tylko tyle mogę zasugerować.
Pozdrawiam, Mery.
Dzięki za kolejne info..bardzo dosadne..i szczegółowe..
Po moich oględzinach to może korzenie się przesuszyły..bo nowością mi jest takowe podłoże w tym storczyku przede wszystkim..bo w owej osłonce było już kilka storczyków i inne czują się dobrze..więc osłonka ok.
Prosiłabym jeszcze o informację jak się przycina tą odmianę storczyka żeby wypuścił kolejne zdrowe pędy kwiatowe i zakwitł pięknie..
Dzięki za wszystkie pomocne wskazówki
Po moich oględzinach to może korzenie się przesuszyły..bo nowością mi jest takowe podłoże w tym storczyku przede wszystkim..bo w owej osłonce było już kilka storczyków i inne czują się dobrze..więc osłonka ok.
Prosiłabym jeszcze o informację jak się przycina tą odmianę storczyka żeby wypuścił kolejne zdrowe pędy kwiatowe i zakwitł pięknie..
Dzięki za wszystkie pomocne wskazówki
Spróbuj poszukać informacji tu: http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html
pozdrawiam Katarzyna
Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha. ? Johann Wolfgang Goethe
Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha. ? Johann Wolfgang Goethe
Problem z określeniem rodzaju storczyka
Witam wszystkich!
Właśnie dostałam swojego pierwszego storczyka w życiu i już się w nim zakochałam choć ma same liście. Dostałam go z pączkami kwiatowymi niestety nie były rozkwitnięte więc nawet nie wiem jak wyglądają kwiaty. Pączki opadły (pewnie z przemrożenia) roślinka była przelana nie wiem jak dalej postępować bo nawet nie wiem jaki to storczyk.
Przez ostatni tydzień grzebię w internecie szukając jaki to storczyk ale wszędzie są zdjęcia kwiatów na których nie widać liści co znacznie utrudnia mi zadanie.
Dadam lepsze zdjęca jeśli będzie taka konieczność. Nadmieniam że jeden listek zżółkł natomiast drugi pękł dając miejsce takiej chyba bulwie nie wiem jak to nazwać i ta bulwa przeszła przez pęknięty liść nie wiem czy to normalne ale pewnie tak.
Bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam
Nika
- Jolusia
- 1000p
- Od: 25 gru 2008, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na pierwszy rzut oka tez bym powiedziala ze to Miltonia. Watpliwosc we mnie wzbudza tak wysoki ped kwiatowy ktöry moze wskazywac na Cambrie. Nie spotkalam sie z tym aby Miltonia tak wysokie pedy miala, moze jednak to jakis gigant.
Sensowne byloby zrobienie zdjecia z bliska tak aby pseudobulwa byla widoczna.
Sensowne byloby zrobienie zdjecia z bliska tak aby pseudobulwa byla widoczna.