Wanda w podłożu i nie tylko

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marivsz swoje wandy kupiłam w Rzeszowie.Tutaj,gdzie mieszkam,mimo,że jest dużo kwiaciarni nawet nie wiedzą co to jest.Na południowe okno na pewno nadają się wandy,katleje i dendrobia,ale latem musisz ich cieniować przy silnym nasłonecznieniu.Może inni coś jeszcze dodadzą.Czy ty już masz jakieś storczyki czy dopiero się przymierzasz,a tak w ogóle to jak masz na imię?

Pozdrawiam serdecznie.Danuta. :wit
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Danusiu, piękne vandy, wyglądają super zdrowo :D Życzę obfitych kwitnień, jak najszybciej :twisted:
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20

Post »

Z tym cieniowaniem to byłby problem, w lecie słońce jest troche wyżej, ale mimo to daje się we znaki. Mam już kilka falków i cymbidum także jakieś pojęcie o nich mam:) Tak mnie troche odstrasza pusty parapet i mam nadzieje, że razem uda nam się coś na to zaradzić, a jeśli chodzi o vandy to mam już upatrzone dla nich miejsce:) tylko na razie szkoda mi kasy,no i w okolicy je ostatnio nie widziałem. Słyszałem że storczykarnia w Łańcucie będzie prowadziła sprzedaż-> byłoby super taka różnorodnośc gatunków i barw:)
Pozdrawiam Mariusz;)[/b]
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu :shock: :shock: :shock: Ja juz mam zawal serca ;:99
Sluchaj, Vandy bombowo wygladaja :wink:
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p

Post »

Mambo miło mi,że ci się moje wandy podobają.Ja już zaglądam czy przypadkiem nie widać pędów kwiatowych,chociaż to chyba jeszcze za wcześnie.

Mariusz ostatnio to i ja ich nigdzie nie spotkałam,ale tylko dlatego,że jest zimno.Już o to pytałam i jak się ociepli to będą i na giełdzie w dwóch miejscach i w LM.Też słyszałam,że storczykarnia w Łańcucie ma prowadzić sprzedaż storczyków,ale tam będą chyba droższe niż gdziekolwiek.

Moni najlepszym lekarstwem na nasze choroby jest zakup wymarzonych storczyków najlepiej hurtem.Miło mi,że wandy prezentują się bombowo.

Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Danusiu ja mam pytanie o przygotowane przez Ciebie podłoże. Czy je wyparzałaś lub coś innego robiłaś? I jak często namaczasz Vandy w tym podłożu? Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p

Post »

Aniu podłoże do moich wand składa się z czterech składników:węgiel drzewny,styropian,łupiny z orzechów laskowych i łupiny po fistaszkach bez tej brązowej błonki,która jest w środku.Nie wiem czy muszą być wygotowane,ale ja na wszelki wypadek trzy razy wymoczyłam w wodzie destylowanej.Zastanawiałam się jeszcze nad podłożem korkowym,ale do pięciu wand wyszło by strasznie drogo.W LM np.opakowanie korków o średnicy 1cm kosztuje prawie 17zł,a jest ich w nim tylko 17sztuk.Czyli jeden korek prawie złotówkę.Nie znam innego sposobu na zdobycie podłoża korkowego.Ale w przyszłości kto wie,może i tak spróbuję.Co do namaczania to robię to raz w tygodniu po 20min,ale wydaje mi się to za mało,bo na parapetach w dzień mam temperaturę do 28 a w nocy 18-20

Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję Danusiu za odpowiedz, zabieram się do zbierania łupin orzechów. ;:84 Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

No to pierwsze pytanie.. czy to normalna wydzielina na korzeniach vandy czy pleśń :roll:

?Obrazek

Chyba już zakończę Jolu codzienne moczenie, bo sporo korzonków jest zgniłych i chcę ich się pozbyć. Co Ty na to?
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

Lesny Duch to czesciowo umarle korzoni, obetnij je. Z codziennym moczeniem skoncz i kap dwa albo trzy razy w tygodniu w zaleznosci od temperatury jaka masz w domu.
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

Dzięki jutro obetnę :)
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p

Post »

Leśny Duchu tak się zastanawiam czy był jakiś powód dla którego swoją wandę codziennie moczyłaś?

Pozdrawiam.Danuta.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... highlight=
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

Danusiu ja ja prosilam aby moczyla codziennie, poniewaz rosliny byly w paczce okolo dwöch tygodni bez wody.
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”