Cebula-siew prosto do gruntu czy dymka?
Różne sposoby uprawy cebuli
Witam!
W jednym z działkowców przeczytałem, że cebulę można uprawiać :
a) z siewu
b) rozsady
c) dymki
Jeśli chodzi o uprawę z dymki to wiele o tym można znaleźć i przeczytać, ale pozostałe 2 metody słabiej są opisane. Proszę o opinie i rady jeśli chodzi o siew i rozsadę cebuli.
Pozdrawiam
a) z siewu
b) rozsady
c) dymki
Jeśli chodzi o uprawę z dymki to wiele o tym można znaleźć i przeczytać, ale pozostałe 2 metody słabiej są opisane. Proszę o opinie i rady jeśli chodzi o siew i rozsadę cebuli.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- pelagia72
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam Thet !
Cebula z siewu -siejesz bezpośrednio do ziemi w ogrodzie (w miejscu docelowym, bądż na rozsadniku) -kwiecień.
Z rozsady - najpierw hodujesz w domu, siejesz do kuwety, potem rozsadzasz do doniczek -marzec. W maju wysadzasz podrośnięte roślinki do ogrodu.
Jeżeli pomyliłam miesiące,poprawcie mnie plisss ! ;;45 Pozdrawiam.
Cebula z siewu -siejesz bezpośrednio do ziemi w ogrodzie (w miejscu docelowym, bądż na rozsadniku) -kwiecień.
Z rozsady - najpierw hodujesz w domu, siejesz do kuwety, potem rozsadzasz do doniczek -marzec. W maju wysadzasz podrośnięte roślinki do ogrodu.
Jeżeli pomyliłam miesiące,poprawcie mnie plisss ! ;;45 Pozdrawiam.
- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
Ja kupiłem tą cebulę EXHIBITION ona podobno wyrasta do 1 kilograma ,i zastanawiam się czy mogę ją zasadzić to takich małych pojemniczków co są razem na palecie czy poczekać do połowy kwietnia i wysadzić do ziemi, ale już jestem stratny około 2 do 3 tygodni (u nas jest jeszcze śnieg ), a potem tylko do ziemi już wykiełkowane.Poradzicie coś co będzie lepsze ?
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Różne sposoby uprawy cebuli
Zacznę może od końca. Cebula dymka i z rozsady, jest to taka sama mała cebula, która w poprzednim roku wyrosła z siewu. Cebula ,tak jak wiele roślin, jeżeli nie jest przed wysadzeniem do ziemi wysuszona ( odymiona) wytwarza pąki kwiatowe i wydaje nasiona. Cebulę nieodymioną, ( można ją nazwać z rozsady) sadzi się tylko po to by w początkowym okresie uprawy mieć ją do bezpośredniego spożycia ze szczypiorem , albo po to, by wytworzyła nasiona.tbet pisze:Witam!
a) z siewu
b) rozsady
c) dymki
Pozdrawiam
Nasiona cebuli wysiewa się do gruntu i nich w większości wyrastają niewielkie cebulki, które się przeznacza do suszenia(odymienia) i posadzenia w przyszłym roku, część z tych cebulek wyrasta do większych cebul i te można przeznaczyć do bezpośredniego spożycia.
Nie słyszałem , by wysiewano nasiona cebuli do kuwet, a później je jako rozsadę pikowano ( rozsadzano)do gruntu. Cebulę z siewu ,sieje się gęsto do ziemi, by miała ona mało miejsca na wzrost i by nie za duża urosła( mając dużo przestrzeni może urosnąć w duże główki)
- sajmon0609
- 200p
Re: Różne sposoby uprawy cebuli
Czyli podsumowując jak mam teraz nasionka muszę je posadzić do gruntu aż wrosną małe cebulki potem je powyrywać i zasuszyć do przyszłego roku i w tedy dopiero będę miał duża dorodna cebule,bo nie chce na szczypior .I małe pytanko kiedy ta cebula z nasion może być wyrwana i do zasuszenia gotowa jaki termin lub jak ma wyglądać
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
SAJMONIE- nasiona ,to masz wysiać do gruntu, i to w miarę gęsto( jak np. marchew)., sadzić po jednym nasionku, za długo b Ci to trwało, cebulę wyrywa się na początku sierpnia, wyrywa się ją po załamaniu i zaschnięciu szczypioru( tylko musisz zwracać uwagę by zasychanie szczypioru nie nastąpiło w wyniku chorób grzybowych). W zależności od gleby, nawożenia czy gęstości siewu wyrasta mała cebulka o różnej średnicy średnicy. Na DYMKĘ należy przeznaczyć celulkę od jednego , do dwóch centymetrów, góra to trzy centymetry. Cebule o większej (powyżej 3 cm.)średnicy należy przeznaczyć na bieżące spożycie. Cebulę na DYMKĘ należy przesuszyć zimą w ciepłym pomieszczeniu , by była posadzona wiosną następnego roku do gruntu i dała obfite plony.
Sajmon cebula Exhibition jest odmianą cukrową, nie nadaje się do długiego przechowywania. Wysiej ją w domu w skrzynce, (ja to zrobiłam jakieś 2 tygodnie temu) a do gruntu w maju. Na pewno z tej odmiany nie wyrośnie dymka, tylko cebulka do spożycia już w tym roku. Ja kilka razy miałam już cebulę Exhibition, faktycznie, rośnie dość duża, ale kilogramowa jeszcze mi się nie zdarzyła.
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Mój ogród
- Danio
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
Podpisuję się pod tym, co pisze Aga. Od 2 lat uprawiam tę odmianę bardzo ją lubię, bo jest delikatna w smaku. Sieję do pojemnika, bo na wielodoniczki brak miejsca na parapetach, w końcu kwietnia pikuję na miejsce stałe, podobnie jak to się robi z porami. Rośnie spora, ma cienkie łuski i nie bardzo nadaje się do przechowania, więc na dymkę też nie.
Pozdrawiam Dorota
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
-
- 500p
- Od: 11 lut 2008, o 20:09
Popieram Danio! Wystarczy zasiać do pojemnika (nie trzeba pikować, ani siać do poj. doniczek).
Exhibition a cebule do uprawy z dymki to dwie różne sprawy. Kiedyś nie było takich odmian.
Z siewem do gruntu to bywa różnie. Może wzejść bardzo słabo a nawet wcale, a z rozsady jest o wiele wcześniej. Do przechowania to ona się lepiej nadaje niż cebula posadzona z dymki no i nigdy nie wybija w pędy kwiatowe.
Jest jeszcze druga ciekawa cebula do uprawy z rozsady, której nasiona pojawiły się w sklepach (chodzi o małe torebki oczywiście). Jest to cebula biała "czosnkowa", Ta musi być zużyta na bieżąco - piszę o odmianie White Lisbon.
Exhibition a cebule do uprawy z dymki to dwie różne sprawy. Kiedyś nie było takich odmian.
Z siewem do gruntu to bywa różnie. Może wzejść bardzo słabo a nawet wcale, a z rozsady jest o wiele wcześniej. Do przechowania to ona się lepiej nadaje niż cebula posadzona z dymki no i nigdy nie wybija w pędy kwiatowe.
Jest jeszcze druga ciekawa cebula do uprawy z rozsady, której nasiona pojawiły się w sklepach (chodzi o małe torebki oczywiście). Jest to cebula biała "czosnkowa", Ta musi być zużyta na bieżąco - piszę o odmianie White Lisbon.
- sajmon0609
- 200p
No to zrobiem twoim sposobem zobaczę co wyjdziesaaga pisze:Sajmon cebula Exhibition jest odmianą cukrową, nie nadaje się do długiego przechowywania. Wysiej ją w domu w skrzynce, (ja to zrobiłam jakieś 2 tygodnie temu) a do gruntu w maju. Na pewno z tej odmiany nie wyrośnie dymka, tylko cebulka do spożycia już w tym roku. Ja kilka razy miałam już cebulę Exhibition, faktycznie, rośnie dość duża, ale kilogramowa jeszcze mi się nie zdarzyła.