Byliny ekspansywne

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ariel 86
100p
100p
Od: 25 lip 2008, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Byliny ekspansywne

Post »

witam,

planuje posadzić trochę bylin w swoim ogrodzie i zastanawiam się np nad Języczkami, pustynnikami ale czytałem,że szybko się rozrastają. Napiszcie jak wygląda u nich to rozrastanie i czy w ciągu 2 lat nie zarosną mi pół ogrodu?

jakie byliny polecacie oprócz wyżej wymienionych?
Montana
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 mar 2009, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Języczki nadają się na rabaty bylinowe , nasadzenia w grupach i w pobliżu zbiorników wodnych . Myśle że nie powinnaś mieć problemów
ariel 86
100p
100p

Post »

nie powinieneś:)

a jakie inne rosliny polecacie w kompozycji z języczkami?
Awatar użytkownika
Grandiflora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 paź 2008, o 15:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mnie sie podoba zestawienie z paprociami,moze być też parzydło i tojad.
pozdrawiam , Lucyna
w ogrodzie , w domu
moje róże
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja bym dodała jeszcze hosty 8)
ariel 86
100p
100p

Post »

hosty mam w innym cienistym zakątku:)

spodobały mi się liatrie fioletowe i białe oraz trytomy - spróbuje je zestawić z języczkami
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 14:00
Kontakt:

Post »

Ja bym proponował zestawiać rośliny o podobnych wymaganiach, wtedy unikniesz rozczarowań.
Języczki i trytomy mają zupełnie przeciwstawne wymagania i nie powinny rosnąć razem. Zresztą wystarczy spojrzeć na miejsce wystepowania - języczka w lasach, a trytoma otwarte przestrzenie w Afryce Południowej.
Tomek
ariel 86
100p
100p

Post »

więc co proponujesz tomgroch?

przydała by się jakaś lista

wolałbym nie sadzić bylin z którym mi pozniej sobie nie poradze - chodzi o nadmerne rozrastanie
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

ja bym powiedział, że nadmierne rozrastanie to nie jest problem. Większość bylin nie stwarza takich zagrożeń. Powiedziałbym nawet, że dobrze by było żeby chciały sie trochę bardziej rozrastać :)
Jeśli to ma być rabata w cieniu, to ja pronuję to co poprzednicy czyli funkie, paprocie, parzydła, tojady oraz : tawułki, pluskwice, miodunki, jasnoty, żurawki, tiarelle, skalnice, kopytnik, trzmieliny itd.
Czyli wszystko co lubi cień
Tomek
badzyl
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 mar 2009, o 11:26

Post »

Języczkę pomarańczową zaleca się zestawiać z: przywrotnikiem, wiązówką i miskantem.
Języczkę Przewalskiego łączy się najczęściej z: przywrotnikiem, języczką pomarańczową, złocieniem wielkim, miodunką, rodgersją, trzykrotką wirginijską, miskantem, molinią i bambusem.
Na podstawie pewnej bardzo fajnej książki.
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Fajne zestawy i nie grożą zarośnięciem ogrodu :) Stanowisko musi być jednak odpowiednie, bo o ile przywrotnik i miskant z brakiem wody sobie poradzą, to języczka i wiązówka już niezbyt (przeżyć przeżyją, ale co to za życie).
Generalnie przy sadzeniu dużych bylin trzeba pamietać o ich docelowych rozmiarach. Przestrzenie pomiędzy nim można wypełniać drobniejszymi roślinami. Przykładowo duża odmiana funkii po 5-6 latach potrafi zająć koło o średnicy 1,5 m ! i raczej niewiele roślin zniesie takie sąsiedztwo. Podobnie z języczkami, które jednak aż takich rozmiarów nie osiągają (na ogół). Byliny mozna też zawsze przesadzać bez większych problemów - nawet 10-20 letnie kępy :).
Ewenualne straty mogą wtedy dotyczyć urazów kręgosłupa :)

Tomek
ariel 86
100p
100p

Post »

dzięki za rady, rabata będzie bardziej słoneczna niż cienista. mam pare miskantów do przesadzenia,dokupie różne języczki ,przywrotniki i inne które polecaliście i może coś z tego wyjdzie:)
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Unikałbym sadzenia zbyt wielu odmian tego samego gatunku obok siebie, na ogół wygląda to kiepsko jako kompozycja. Jako kolekcja to co innego :)
Miskant najlepiej prezentuja się pojedynczo (na małych rabatach) lub w grupach po kilka, kilkanaście szt. na większych powierzchniach
Tomek
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”