Co robimy w MARCU na działkach i w naszych ogrodach ?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

. Mam jednak problem z truskawkami,ponieważ muszę je przenieść w inne miejsce . Doradźcie mi proszę,czy mogę zrobić to teraz ? W obecnym miejscu rosną drugi rok i bardzo ładnie owocowały .
Dwuletnie truskawki , wcale nie są starymi truskawkami, ponadto , skąd w sierpniu zdobędziesz nowe sadzonki, chyba że z zewnątrz. Ja kilka lat temu przesadzałem kilkadziesiąt sztuk takich dwuletnich sadzonek truskawek, zaplanowałem w miejscu gdzie rosły truskawki szopę na narzędzia. Wiosną , bezpośrednio z jednego miejsca wykopane z dużą bryłą ziemi za pomocą wideł amerykańskich, przeniosłem w drugie, wcześniej przygotowane miejsce, pojedynczo bez pośrednictwa taczki, i otrząsania ziemi z wideł. Po przeniesieniu ( przydał by się do tego pochmurny dzień), truskawki obficie podlałem wodą . W wyniku takich zabiegów , truskawki nawet nie odczuły przenosin, i kwitły i owocowały jak by były nie przenoszone.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

rochrza pisze:Czy te młodziaki zaowocują w tym roku ?
Sądzę, że zaowocują, ale nie będą to wielkie zbiory.
Dlatego jeśli tylko się da zostawić jeszcze na ten rok choć kilka "starych" krzaczków na starym miejscu to rozważ ich pozostawienie.
Jeśli chodzi o sadzonki z odrostów-to staraj się brać tylko te pierwsze rośliny. Czasem roślina mateczna na jednym wąsie wytwarza kilka młodych roślin. Najlepsze, najlepiej ukorzenione i najsilniejsze są te pierwsze, najbliższe rośliny matecznej.
Trzeba pamiętać, aby przy sadzeniu nie zasypać wierzchołków wzrostu i nie podwijać korzeni przy sadzeniu i koniecznie dobrze podlać :wink:
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

dpowiadam tym co mają 4 czy 40 metry kwadratowe truskawek, bo oni mogą nie wiedzieć co robić. Ze swej strony ( a mam 40 m, kw. truskawek) uważam że wyrzucenie dwuletnich truskawek jest zwykłym marnotrawstwem , bo na tak małej powierzchni można je bez problemu przenieść i będą obficie owocować już w tym roku, a nie za 2 lata, jak je się wyrzuci na śmietnik a kupi nowe sadzonki. Za rok można kupić sadzonki i posadzić je w innym miejscu, a te stare będą jeszcze owocowały do czasu aż nowe sadzonki dobrze się rozrosną i dadzą dobry plon.

Uprawiam truskawki od ponad 30 lat i nigdy ich nie pryskałem od żadnych chorób, fakt że połowę z zawiązanych owoców zbiorę do spożycia ,a połowę zgnije, ale wiem że moje wnuki zajadają się zdrowymi i smacznymi owocami. Uprawiając hektary truskawek, czy innych warzyw, nie możesz sobie pozwolić na stratę nawet kilku procent, bo byś zbankrutowała, a ja mogę ,bo moje zje moja rodzina, a z Twoich są pieniążki .
Awatar użytkownika
rochrza
200p
200p
Od: 5 kwie 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jesteście kochani !!! W ciągu godzinki dostałam tyle wiedzy od praktyków... Dziękuję wszystkim bardzo,bardzo ! Opowiem w sezonie truskawkowym jak to u mnie wyszło .
Lecę teraz szukać czegoś,co szybko zarosłoby teren ok.50 m kw. ; jakieś krzewy,niewysokie,świetnie,gdyby długo i ładnie kwitły . Miejsce jest nieosłonięte a latem - patelnia . Aha,ziemia po wieloletniej uprawie zboża,na wierzchu warstwa torfu . Może i na ten temat podsuniecie mi jakieś pomysły ? Miłego wieczoru życzę wszystkim,pa
selin
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 mar 2009, o 17:45

Post »

Obrazek

Wczoraj u mnie na działeczce wiosna w pełni jak na zdjęciu, a dzisiaj biało bllle, a już tak fajniutko było. A nawet już trawnik wyczesałam z pozostałości zimy. :cry:
Awatar użytkownika
Mszyca
100p
100p
Od: 28 maja 2007, o 20:18

Post »

Ad ogród w marcu:
--Od listopada do połowy marca pryskać na przędziorka „ Promanal 60EC”na oleju parafinowym, jeśli temperatura jest powyżej 10 stopni.
--Początek kwietnia oprysk przeciwko ochojnikom. Stosować: „Decis 2,5EC”lub „Telstar 100EC”lub „Fastac100EC”lub „Polysect 003EC”.
--Kwiecień (ostatni termin) oprysk przeciwko mszycy świerkowej zielonej (powoduje brązowienie i opadanie igieł wewnątrz korony. Stosować: „Confidor 200SL”lub „Mospilan 20SP”lub „Promanal 60EC". Porażone pędy tui wycinać. Oprysk Topsin M500SC 0,1%, wiosną zastosować Sarfun.
Na grzyby FALCON firmy Bayer
Fragmentami schnące tuje –oprysk Topsin za tydzień Aliette lub Dithane. Podlewać Previcurem lub Aliette.

Opryski raz wmiwsiącu Mospilan + Confidor, przy niższych temperaturach KarateZenon, Topsin+ Captan + zwilżacz Pażdziernik

Byliny
--Kwiecień oprysk irysów środkami grzybobójczymi z dodatkiem łyżeczki oliwy lub płynu do mycia naczyń /na 10 l. Stosować „Brawo 500SC”lub „Dithane M45WP”lub „Topsin M70WP”.
• Brązowienie tui!!! Oprysk na wiosnę Gwarant 0,2% + Sarfun o,o7%. Zabieg skuteczny dla większości chorób grzybowych.
takie opryski stosuję.
pozdrowienia EG
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Kontakt:

Post »

Witam.
Mam pytanie czy już teraz mozna sadzić na działce sadzonki truskawek "frigo"??
Widze,że juz na allegro ostro się sprzedają, a nie chciała bym zostać "na lodzie" :lol:
Chciałam dziś wysadzić dymkę i lilie, a tu dziś cały dzień ;:47 leje :?

Pozdrawiam prawie wiosennie ;)
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
olcia123
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 18:14

Post »

Wczoraj zebrałam liście z rabaty kwiatowej i posadziłam czosnek. :D
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Pracujemy, pracujemy, pracujemy.......... :D
Dobry poczatek, piękny ogród później. Ja sieję i przepikowywuję, prześwietlam i docinam krzewy i róże, nawożę, dosadzam i przesadzam. I wprowadzam w życie pomys ly rozrysowane zimą.
I cieszę się ze to już ;:1
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Ziela1233
200p
200p
Od: 5 mar 2008, o 13:49

Post »

Oj widzę że mój wątek odświeżony z zeszłego roku :D

Nie czytałem już dawno tego artykułu mojego, ale radzę zacząć już teraz walkę z chwastami bo z dnia na dzień będzie coraz gorzej przez ciepłe i mokre jak na razie dni.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ja przygotowywałam ziemie od dwóch tygodni. Bedzie to nowy ogródek. Wysypałam kompost na ziemie i przemieszałam. Jutro chcę posiać marchew (wczesną i późną), pietruszkę naciową i korzeniową, cebulę z nasion(wczesną i późną), koper, pasternak, rzodkiewkę, sałatę. Zobacze co wyjdzie z tego. Ziemia dobra, wilgotna i juz sie ogrzała. W nocy ma byc jeszcze przymrozek :-(
mam nadzieję, że sieją w prawidłowym czasie, bo dziadkowie mówili, ze po Józefie sie sieje!
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie zaglądać do kalendarza, żeby się nie denerwować :D U mnie od kilkunastu dni taka pogoda, że wszystko, co miałam do zrobienia w ogródku, przesunie się o 2-3 tygodnie. Albo i więcej, bo będzie trzeba zaczekać jeszcze aż śnieg stopnieje (około 30 cm dzisiaj, miejscami więcej bo nawiało) i ziemia trochę przeschnie...
Ogórki sieję w połowie marca w wysokie kubki (lub wielodoniczki i potem pikuję do kubków), ale w kubkach niewiele ziemi. W miarę wzrostu sadzonek dosypuję po trochu ziemi, nic się nie łamie i nie buja, ale też i światła u mnie więcej niż w Polsce.
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Ja mam posadzona tylko dymke(2 tygodnie) W domku mam posiane pomidorki koktajlowe i por,ktory ma juz okolo 13cm.Po niedzieli planuje wysiew marchewki i pietruszki.Reszte w polowie kwietnia i w maju :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”