Dwuletnie truskawki , wcale nie są starymi truskawkami, ponadto , skąd w sierpniu zdobędziesz nowe sadzonki, chyba że z zewnątrz. Ja kilka lat temu przesadzałem kilkadziesiąt sztuk takich dwuletnich sadzonek truskawek, zaplanowałem w miejscu gdzie rosły truskawki szopę na narzędzia. Wiosną , bezpośrednio z jednego miejsca wykopane z dużą bryłą ziemi za pomocą wideł amerykańskich, przeniosłem w drugie, wcześniej przygotowane miejsce, pojedynczo bez pośrednictwa taczki, i otrząsania ziemi z wideł. Po przeniesieniu ( przydał by się do tego pochmurny dzień), truskawki obficie podlałem wodą . W wyniku takich zabiegów , truskawki nawet nie odczuły przenosin, i kwitły i owocowały jak by były nie przenoszone.. Mam jednak problem z truskawkami,ponieważ muszę je przenieść w inne miejsce . Doradźcie mi proszę,czy mogę zrobić to teraz ? W obecnym miejscu rosną drugi rok i bardzo ładnie owocowały .
Co robimy w MARCU na działkach i w naszych ogrodach ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sądzę, że zaowocują, ale nie będą to wielkie zbiory.rochrza pisze:Czy te młodziaki zaowocują w tym roku ?
Dlatego jeśli tylko się da zostawić jeszcze na ten rok choć kilka "starych" krzaczków na starym miejscu to rozważ ich pozostawienie.
Jeśli chodzi o sadzonki z odrostów-to staraj się brać tylko te pierwsze rośliny. Czasem roślina mateczna na jednym wąsie wytwarza kilka młodych roślin. Najlepsze, najlepiej ukorzenione i najsilniejsze są te pierwsze, najbliższe rośliny matecznej.
Trzeba pamiętać, aby przy sadzeniu nie zasypać wierzchołków wzrostu i nie podwijać korzeni przy sadzeniu i koniecznie dobrze podlać
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
dpowiadam tym co mają 4 czy 40 metry kwadratowe truskawek, bo oni mogą nie wiedzieć co robić. Ze swej strony ( a mam 40 m, kw. truskawek) uważam że wyrzucenie dwuletnich truskawek jest zwykłym marnotrawstwem , bo na tak małej powierzchni można je bez problemu przenieść i będą obficie owocować już w tym roku, a nie za 2 lata, jak je się wyrzuci na śmietnik a kupi nowe sadzonki. Za rok można kupić sadzonki i posadzić je w innym miejscu, a te stare będą jeszcze owocowały do czasu aż nowe sadzonki dobrze się rozrosną i dadzą dobry plon.
Uprawiam truskawki od ponad 30 lat i nigdy ich nie pryskałem od żadnych chorób, fakt że połowę z zawiązanych owoców zbiorę do spożycia ,a połowę zgnije, ale wiem że moje wnuki zajadają się zdrowymi i smacznymi owocami. Uprawiając hektary truskawek, czy innych warzyw, nie możesz sobie pozwolić na stratę nawet kilku procent, bo byś zbankrutowała, a ja mogę ,bo moje zje moja rodzina, a z Twoich są pieniążki .
Uprawiam truskawki od ponad 30 lat i nigdy ich nie pryskałem od żadnych chorób, fakt że połowę z zawiązanych owoców zbiorę do spożycia ,a połowę zgnije, ale wiem że moje wnuki zajadają się zdrowymi i smacznymi owocami. Uprawiając hektary truskawek, czy innych warzyw, nie możesz sobie pozwolić na stratę nawet kilku procent, bo byś zbankrutowała, a ja mogę ,bo moje zje moja rodzina, a z Twoich są pieniążki .
Jesteście kochani !!! W ciągu godzinki dostałam tyle wiedzy od praktyków... Dziękuję wszystkim bardzo,bardzo ! Opowiem w sezonie truskawkowym jak to u mnie wyszło .
Lecę teraz szukać czegoś,co szybko zarosłoby teren ok.50 m kw. ; jakieś krzewy,niewysokie,świetnie,gdyby długo i ładnie kwitły . Miejsce jest nieosłonięte a latem - patelnia . Aha,ziemia po wieloletniej uprawie zboża,na wierzchu warstwa torfu . Może i na ten temat podsuniecie mi jakieś pomysły ? Miłego wieczoru życzę wszystkim,pa
Lecę teraz szukać czegoś,co szybko zarosłoby teren ok.50 m kw. ; jakieś krzewy,niewysokie,świetnie,gdyby długo i ładnie kwitły . Miejsce jest nieosłonięte a latem - patelnia . Aha,ziemia po wieloletniej uprawie zboża,na wierzchu warstwa torfu . Może i na ten temat podsuniecie mi jakieś pomysły ? Miłego wieczoru życzę wszystkim,pa
Ad ogród w marcu:
--Od listopada do połowy marca pryskać na przędziorka „ Promanal 60EC”na oleju parafinowym, jeśli temperatura jest powyżej 10 stopni.
--Początek kwietnia oprysk przeciwko ochojnikom. Stosować: „Decis 2,5EC”lub „Telstar 100EC”lub „Fastac100EC”lub „Polysect 003EC”.
--Kwiecień (ostatni termin) oprysk przeciwko mszycy świerkowej zielonej (powoduje brązowienie i opadanie igieł wewnątrz korony. Stosować: „Confidor 200SL”lub „Mospilan 20SP”lub „Promanal 60EC". Porażone pędy tui wycinać. Oprysk Topsin M500SC 0,1%, wiosną zastosować Sarfun.
Na grzyby FALCON firmy Bayer
Fragmentami schnące tuje –oprysk Topsin za tydzień Aliette lub Dithane. Podlewać Previcurem lub Aliette.
Opryski raz wmiwsiącu Mospilan + Confidor, przy niższych temperaturach KarateZenon, Topsin+ Captan + zwilżacz Pażdziernik
Byliny
--Kwiecień oprysk irysów środkami grzybobójczymi z dodatkiem łyżeczki oliwy lub płynu do mycia naczyń /na 10 l. Stosować „Brawo 500SC”lub „Dithane M45WP”lub „Topsin M70WP”.
• Brązowienie tui!!! Oprysk na wiosnę Gwarant 0,2% + Sarfun o,o7%. Zabieg skuteczny dla większości chorób grzybowych.
takie opryski stosuję.
--Od listopada do połowy marca pryskać na przędziorka „ Promanal 60EC”na oleju parafinowym, jeśli temperatura jest powyżej 10 stopni.
--Początek kwietnia oprysk przeciwko ochojnikom. Stosować: „Decis 2,5EC”lub „Telstar 100EC”lub „Fastac100EC”lub „Polysect 003EC”.
--Kwiecień (ostatni termin) oprysk przeciwko mszycy świerkowej zielonej (powoduje brązowienie i opadanie igieł wewnątrz korony. Stosować: „Confidor 200SL”lub „Mospilan 20SP”lub „Promanal 60EC". Porażone pędy tui wycinać. Oprysk Topsin M500SC 0,1%, wiosną zastosować Sarfun.
Na grzyby FALCON firmy Bayer
Fragmentami schnące tuje –oprysk Topsin za tydzień Aliette lub Dithane. Podlewać Previcurem lub Aliette.
Opryski raz wmiwsiącu Mospilan + Confidor, przy niższych temperaturach KarateZenon, Topsin+ Captan + zwilżacz Pażdziernik
Byliny
--Kwiecień oprysk irysów środkami grzybobójczymi z dodatkiem łyżeczki oliwy lub płynu do mycia naczyń /na 10 l. Stosować „Brawo 500SC”lub „Dithane M45WP”lub „Topsin M70WP”.
• Brązowienie tui!!! Oprysk na wiosnę Gwarant 0,2% + Sarfun o,o7%. Zabieg skuteczny dla większości chorób grzybowych.
takie opryski stosuję.
pozdrowienia EG
Witam.
Mam pytanie czy już teraz mozna sadzić na działce sadzonki truskawek "frigo"??
Widze,że juz na allegro ostro się sprzedają, a nie chciała bym zostać "na lodzie"
Chciałam dziś wysadzić dymkę i lilie, a tu dziś cały dzień leje
Pozdrawiam prawie wiosennie ;)
Mam pytanie czy już teraz mozna sadzić na działce sadzonki truskawek "frigo"??
Widze,że juz na allegro ostro się sprzedają, a nie chciała bym zostać "na lodzie"
Chciałam dziś wysadzić dymkę i lilie, a tu dziś cały dzień leje
Pozdrawiam prawie wiosennie ;)
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Pracujemy, pracujemy, pracujemy..........
Dobry poczatek, piękny ogród później. Ja sieję i przepikowywuję, prześwietlam i docinam krzewy i róże, nawożę, dosadzam i przesadzam. I wprowadzam w życie pomys ly rozrysowane zimą.
I cieszę się ze to już
Dobry poczatek, piękny ogród później. Ja sieję i przepikowywuję, prześwietlam i docinam krzewy i róże, nawożę, dosadzam i przesadzam. I wprowadzam w życie pomys ly rozrysowane zimą.
I cieszę się ze to już
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Ja przygotowywałam ziemie od dwóch tygodni. Bedzie to nowy ogródek. Wysypałam kompost na ziemie i przemieszałam. Jutro chcę posiać marchew (wczesną i późną), pietruszkę naciową i korzeniową, cebulę z nasion(wczesną i późną), koper, pasternak, rzodkiewkę, sałatę. Zobacze co wyjdzie z tego. Ziemia dobra, wilgotna i juz sie ogrzała. W nocy ma byc jeszcze przymrozek
mam nadzieję, że sieją w prawidłowym czasie, bo dziadkowie mówili, ze po Józefie sie sieje!
mam nadzieję, że sieją w prawidłowym czasie, bo dziadkowie mówili, ze po Józefie sie sieje!
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie zaglądać do kalendarza, żeby się nie denerwować U mnie od kilkunastu dni taka pogoda, że wszystko, co miałam do zrobienia w ogródku, przesunie się o 2-3 tygodnie. Albo i więcej, bo będzie trzeba zaczekać jeszcze aż śnieg stopnieje (około 30 cm dzisiaj, miejscami więcej bo nawiało) i ziemia trochę przeschnie...
Ogórki sieję w połowie marca w wysokie kubki (lub wielodoniczki i potem pikuję do kubków), ale w kubkach niewiele ziemi. W miarę wzrostu sadzonek dosypuję po trochu ziemi, nic się nie łamie i nie buja, ale też i światła u mnie więcej niż w Polsce.
Ogórki sieję w połowie marca w wysokie kubki (lub wielodoniczki i potem pikuję do kubków), ale w kubkach niewiele ziemi. W miarę wzrostu sadzonek dosypuję po trochu ziemi, nic się nie łamie i nie buja, ale też i światła u mnie więcej niż w Polsce.