Zielone odpady działkowe
Działkowe odpady
Co robicie z działkowymi odpadami? Wiem, że trawę część z Was kompostuje (znalazłam taki temat). Ale co zrobić z liśćmi i igłami, które są na przykład teraz (resztki po jesieni) albo z wygrabionym mchem czy chwastami, ścinkami z winogron, gałązkami drzew, krzewów, z kolczastymi różami? Nadaje się to na kompostownik?? Co z tym robicie?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wpisz w naszą wyszukiwarkę hasło "kompost", znajdziesz listę resztek, które nadają się, lub nie nadają się na kompost.
Szczególnie polecam wątki:
- Jak wykorzystać słomę i liście na kompost ?
- Kompost i nie tylko...
i obie części pod nazwą Kompost cz.1 i 2.
Szczególnie polecam wątki:
- Jak wykorzystać słomę i liście na kompost ?
- Kompost i nie tylko...
i obie części pod nazwą Kompost cz.1 i 2.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Liście, które grabię jesienią kompostuję osobno obok kompostownika, wiosną po częściowym opróżnieniu dokładam do tego co sie nie rozłożyło (wierzchnia warstwa) i do tego 'miękkie' śmieci pochodzące ze sprzątania.Igliwie z okryć i sosen, gąłęzie, twardsze łęty i liście wysokich traw składam na specjalnie skonstruowanym rusztowaniu( nie na ziemi , bo od wilgoci gnije i nie da sie spalić) z grubszych gałęzi by dobrze przeschło i palę 

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- wronek89
- Przyjaciel Forum
- Od: 12 mar 2006, o 13:40
Re: Działkowe odpady
U mnie to główne źródło kompostu ;] Oczywiście bez nasion.tanika pisze:czy chwastami
Z prochu powstałeś i w proch się obrócisz!
Kompostować można wszystko co organiczne.
Różnego rodzaju zabiegi rozdrabniające tylko przyśpieszają proces rozkładu.
Zawartość metali ciężkich i innych substancji potencjalnie toksycznych ma znaczenie jedynie w wypadku uprawiania roślin, które zjadamy.
Liczne patogeny i tak bytują w glebie i powietrzu - jeżeli do kompostu wrzucimy liście z grzybem to nie ma to żadnego znaczenia.
Resztek zwierzęcych się nie kompostuje tylko dla tego, że śmierdzą w trakcie rozkładu.
Pryzma kompostowa musi mieć odpowiednią objętość aby dobrze działać - min. 2m3
Należy być cierpliwym i odczekać dwa lata po tym czasie prawie wszystko nadaje się do ponownego wprowadzenia do ogrodu.
pozdrawiam
tomek
Kompostować można wszystko co organiczne.
Różnego rodzaju zabiegi rozdrabniające tylko przyśpieszają proces rozkładu.
Zawartość metali ciężkich i innych substancji potencjalnie toksycznych ma znaczenie jedynie w wypadku uprawiania roślin, które zjadamy.
Liczne patogeny i tak bytują w glebie i powietrzu - jeżeli do kompostu wrzucimy liście z grzybem to nie ma to żadnego znaczenia.
Resztek zwierzęcych się nie kompostuje tylko dla tego, że śmierdzą w trakcie rozkładu.
Pryzma kompostowa musi mieć odpowiednią objętość aby dobrze działać - min. 2m3
Należy być cierpliwym i odczekać dwa lata po tym czasie prawie wszystko nadaje się do ponownego wprowadzenia do ogrodu.
pozdrawiam
tomek
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
No Tomku!
Dzięki za tę receptę. Wszystko w pigułce.
Bardzo mi się to podoba jako,że właśnie "oddałam do użytku" nowy kąt kompostujący i miałam czytać co i jak... a Ty rozwiałeś prawie wszystkie moje dylematy...
Powiedz jeszcze czy powinnam polewać wodą te pryzmę,spróbować "przerzucić" lub "zamieszać" czy zostawić ją samą sobie?

Bardzo mi się to podoba jako,że właśnie "oddałam do użytku" nowy kąt kompostujący i miałam czytać co i jak... a Ty rozwiałeś prawie wszystkie moje dylematy...
Powiedz jeszcze czy powinnam polewać wodą te pryzmę,spróbować "przerzucić" lub "zamieszać" czy zostawić ją samą sobie?

- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Pryzma powinna byc wilgotna, lecz nie mokra. Możesz polewać latem w czasie upałów. Jeśli masz niewykorzystaną gnojówkę z pokrzyw (choć raczej nie masz), to bardzo dobrze będzie polać pryzmę. Dzień pośmierdzi, ale przyspieszy kompostowanie. Przerzucać możesz, nawet powinnaś, przynajmniej raz w roku. Problem w tym, że w ogródku cały czas dokłada się nowych odpadów, i dokłada siłą rzeczy na wierzch. Więc dobrze jest wiosną wyrzucić stary kompost na inne miejsce, żeby sobie dojrzewał, a kompostownik przygotować na nowa porcję odpadów.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz