Zielone odpady działkowe

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
tanika
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 wrz 2007, o 22:01

Działkowe odpady

Post »

Co robicie z działkowymi odpadami? Wiem, że trawę część z Was kompostuje (znalazłam taki temat). Ale co zrobić z liśćmi i igłami, które są na przykład teraz (resztki po jesieni) albo z wygrabionym mchem czy chwastami, ścinkami z winogron, gałązkami drzew, krzewów, z kolczastymi różami? Nadaje się to na kompostownik?? Co z tym robicie?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wpisz w naszą wyszukiwarkę hasło "kompost", znajdziesz listę resztek, które nadają się, lub nie nadają się na kompost.
Szczególnie polecam wątki:
- Jak wykorzystać słomę i liście na kompost ?
- Kompost i nie tylko...
i obie części pod nazwą Kompost cz.1 i 2.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Liście, które grabię jesienią kompostuję osobno obok kompostownika, wiosną po częściowym opróżnieniu dokładam do tego co sie nie rozłożyło (wierzchnia warstwa) i do tego 'miękkie' śmieci pochodzące ze sprzątania.Igliwie z okryć i sosen, gąłęzie, twardsze łęty i liście wysokich traw składam na specjalnie skonstruowanym rusztowaniu( nie na ziemi , bo od wilgoci gnije i nie da sie spalić) z grubszych gałęzi by dobrze przeschło i palę :?
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gałęzie, suche badyle i liście palę, a igliwie i szyszki służą do podsypania kwasolubnych - głównie wrzosów, ale i różanecznika, azalii, hortensji a nawet borówek amerykańskich.
Chwasty zielone lądują na kompoście :D
Awatar użytkownika
tanika
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

no to teraz muszę tylko nabrać chęci i do porządków. już nie ma wykrętów, że nie wiadomo co z tymi odpadami zrobić :D nie kompostowałam jeszcze, ale chyba czas zacząć, tylko jeszcze przejrzę te wątki :) wielkie dzięki za pomoc!
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40

Re: Działkowe odpady

Post »

tanika pisze:czy chwastami
U mnie to główne źródło kompostu ;] Oczywiście bez nasion.
emilia27
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 sty 2009, o 13:11

Post »

W granicach naszej działki rośnie 5 całkiem sporych dębów. co robić z ogromnymi ilościami liści, opadłych z tych drzew.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Liście dębu zawierają dużo garbnika i długo się rozkładają (podobnie buka) Cienką warstwą możesz dodać do kompostu , resztę można użyć jako materiału do ściółkowania ( tylko zdrowe liście). :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
tanika
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

własnie! a co z liśćmi porażonymi jakimiś grzybami itp?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

tanika pisze:własnie! a co z liśćmi porażonymi jakimiś grzybami itp?
Spalić !
Chyba że chcesz roznieść chorobę na cały ogród...
Awatar użytkownika
Slawek3
100p
100p
Od: 6 lip 2007, o 16:52

Post »

Witajcie. Padło pytanie odnośnie kompostowania mchu. Ja teraz właśnie przeprowadzam areację trawnika i wygrabuję mech. Czy można go kompostować?
tomboj0
500p
500p
Od: 10 gru 2007, o 22:15

Post »

Z prochu powstałeś i w proch się obrócisz!
Kompostować można wszystko co organiczne.

Różnego rodzaju zabiegi rozdrabniające tylko przyśpieszają proces rozkładu.
Zawartość metali ciężkich i innych substancji potencjalnie toksycznych ma znaczenie jedynie w wypadku uprawiania roślin, które zjadamy.
Liczne patogeny i tak bytują w glebie i powietrzu - jeżeli do kompostu wrzucimy liście z grzybem to nie ma to żadnego znaczenia.
Resztek zwierzęcych się nie kompostuje tylko dla tego, że śmierdzą w trakcie rozkładu.
Pryzma kompostowa musi mieć odpowiednią objętość aby dobrze działać - min. 2m3
Należy być cierpliwym i odczekać dwa lata po tym czasie prawie wszystko nadaje się do ponownego wprowadzenia do ogrodu.

pozdrawiam
tomek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

No Tomku! :D Dzięki za tę receptę. Wszystko w pigułce.
Bardzo mi się to podoba jako,że właśnie "oddałam do użytku" nowy kąt kompostujący i miałam czytać co i jak... a Ty rozwiałeś prawie wszystkie moje dylematy...
Powiedz jeszcze czy powinnam polewać wodą te pryzmę,spróbować "przerzucić" lub "zamieszać" czy zostawić ją samą sobie? :D
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Pryzma powinna byc wilgotna, lecz nie mokra. Możesz polewać latem w czasie upałów. Jeśli masz niewykorzystaną gnojówkę z pokrzyw (choć raczej nie masz), to bardzo dobrze będzie polać pryzmę. Dzień pośmierdzi, ale przyspieszy kompostowanie. Przerzucać możesz, nawet powinnaś, przynajmniej raz w roku. Problem w tym, że w ogródku cały czas dokłada się nowych odpadów, i dokłada siłą rzeczy na wierzch. Więc dobrze jest wiosną wyrzucić stary kompost na inne miejsce, żeby sobie dojrzewał, a kompostownik przygotować na nowa porcję odpadów.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19

Post »

Dobrze by zrobiło przesypanie wapnem i trochę obornika też by nie zaszkodziło choć ja mam kompostowniki od paru lat i obecnie dodaję tylko wapna i po 2-3 latach kompostownik jest gotowy do użycia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”