Towarzystwo dla róż
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podpinam się do tego tematu, bo właśnie trawie bezsenne noce na rozmyślaniach
W temacie róż należę do początkujących, ale lekcje odrabiam sumiennie i juz co nieco wiem - głównie dzięki Wam kochani Jedno, co wiem na pewno, to że na razie nie mam żadnych róż posadzonych jako solitery, tylko na rabatach, i w związku z tym chciałabym prosic o mały konsulting nt. roslin towarzyszących. Powiedzcie, czy takie rozwiązania są wg Was rozsądne i ładne? (tylko niech mi nikt nie mówi "posadź co ci siepodoba", bo mnie sie wszystko podoba ;-) . A więc:
1. Graham Thomas, sztuk trzy w grupie i pod nim co: powojnik "Arabella", czy zestawienie białego dzwonka brzoskwiniolistnego z ciemnobrązową żurawką, czy może berberysy "Atropurpurea Nana" - co wybrać...
2. Róża pnąca krwistoczerwona no name wysokość około 2 metrów plus tojeść orszelinowa? A może pluskwica?
3. Róża pnąca biała no name wysokość - na razie żadna, bo sadzona w jesieni a pod nią tawułki "Goldflame" i barwinek? Do tej róży chciałabym jeszcze jakiś powojnik - czy "Purpurea Plena Elegans" nadaje sie do prowadzenia z różą pnącą, i czy nie za pstrokate to całe towazystwo?
4. "New Dawn" i co u jej stóp? Pasowałaby mi lawenda albo szałwia, powiedzcie, czy ta róża bardzo łysieje od dołu? A może trzmielina Fortune'a?
A może macie jakieś inne pomysły, o zdjeciach nie śmiem marzyć ;-)
W temacie róż należę do początkujących, ale lekcje odrabiam sumiennie i juz co nieco wiem - głównie dzięki Wam kochani Jedno, co wiem na pewno, to że na razie nie mam żadnych róż posadzonych jako solitery, tylko na rabatach, i w związku z tym chciałabym prosic o mały konsulting nt. roslin towarzyszących. Powiedzcie, czy takie rozwiązania są wg Was rozsądne i ładne? (tylko niech mi nikt nie mówi "posadź co ci siepodoba", bo mnie sie wszystko podoba ;-) . A więc:
1. Graham Thomas, sztuk trzy w grupie i pod nim co: powojnik "Arabella", czy zestawienie białego dzwonka brzoskwiniolistnego z ciemnobrązową żurawką, czy może berberysy "Atropurpurea Nana" - co wybrać...
2. Róża pnąca krwistoczerwona no name wysokość około 2 metrów plus tojeść orszelinowa? A może pluskwica?
3. Róża pnąca biała no name wysokość - na razie żadna, bo sadzona w jesieni a pod nią tawułki "Goldflame" i barwinek? Do tej róży chciałabym jeszcze jakiś powojnik - czy "Purpurea Plena Elegans" nadaje sie do prowadzenia z różą pnącą, i czy nie za pstrokate to całe towazystwo?
4. "New Dawn" i co u jej stóp? Pasowałaby mi lawenda albo szałwia, powiedzcie, czy ta róża bardzo łysieje od dołu? A może trzmielina Fortune'a?
A może macie jakieś inne pomysły, o zdjeciach nie śmiem marzyć ;-)
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Róże i lawenda
Czy o takie połączenie Ci chodziło?
obok rośnie jeszcze szałwia lekarska i ostrogowiec (różowy)
tu jeszcze jest kilka zdjęć: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=70
obok rośnie jeszcze szałwia lekarska i ostrogowiec (różowy)
tu jeszcze jest kilka zdjęć: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=70
U mnie róże najczęściej trafiają już na zasiedlone rabaty i towarzyszy im wiele roślin, które rosły tam już wcześniej, jest to nie tylko konieczność, ale też i świadomy wybór. Tegoroczne połączenia wyglądały np. tak
Casanova i jego romans z ostróżką
Friesia + dzwonki i w tle maruna
Mary Rose+ostróżka i różanecznik
Casanova i jego romans z ostróżką
Friesia + dzwonki i w tle maruna
Mary Rose+ostróżka i różanecznik
Edyta
- aga13
- 500p
- Od: 11 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
zakupiłam sporo bylin poza tym kilka powojników .....[co tam najwyżej będę jadła przez najbliższy czas chleb z cebulą ]
głównie na skalniak i jako sąsiadki dla moich różyczek
mam pytanie w jakiej odległości można je sadzić od róż - wiem ,że dla różnych roślin może to być różnie ale tak w przybliżeniu...
i jak sądzicie co posadzić w sąsiedztwie Eden Rose może to być Multi Blue ?( w jakiej odległości sadzi się powojniki od róż?)
a może nic nie sadzić ?
głównie na skalniak i jako sąsiadki dla moich różyczek
mam pytanie w jakiej odległości można je sadzić od róż - wiem ,że dla różnych roślin może to być różnie ale tak w przybliżeniu...
i jak sądzicie co posadzić w sąsiedztwie Eden Rose może to być Multi Blue ?( w jakiej odległości sadzi się powojniki od róż?)
a może nic nie sadzić ?
Pozdrowionka ))
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zolinko, jak masz problem z doborem kolorów,
ubierz się tak, jak chciałabyś zestawić róże i byliny.
Spójrz w lustro...i masz odpowiedź.
aga13, można sadzić nawet w odległości 50cm.
Warto przepołowić wiaderko w pionie i dać w dołek powojnikowy,
jako osłonę przed korzeniami róz.
Pozwoli to na wygodny rozwój korzeniom, póki są młode.
Mnie sie podoba ten układ - Eden+Multi.
Dodałabym jeszcze Polish Sprite lub Jackmani, żeby utrzymać kwiaty cały sezon.
ubierz się tak, jak chciałabyś zestawić róże i byliny.
Spójrz w lustro...i masz odpowiedź.
aga13, można sadzić nawet w odległości 50cm.
Warto przepołowić wiaderko w pionie i dać w dołek powojnikowy,
jako osłonę przed korzeniami róz.
Pozwoli to na wygodny rozwój korzeniom, póki są młode.
Mnie sie podoba ten układ - Eden+Multi.
Dodałabym jeszcze Polish Sprite lub Jackmani, żeby utrzymać kwiaty cały sezon.