Ogródek EdytyB - początki amatora
Witam Cię i trzymam kciuki za wiosenne zakasanie rękawów ja niestety też mam nieciekawe widoki na sąsiadów... moim sąsiadem jest stolarz i ma warsztat tuz za moją pergolą i wygląda okropnie, stare powybijane okna i brudny mur, teraz mieszkam z rodzicami i oni tez mają jeszcze swoje stereotypy, że np bluszcz czy pnącze szkodzi na mur... ale kiedyś zrobię to po swojemu, pomaluje i puszcze winobluszcz i będzie piękna zielona ściana
Edytko zgubiłam Cię gdzieś po drodze a że jestem krótko na forum bo od października
to jak taka zielono zakręcona i nie przypuszczałam że ktoś napisze do
mnie na Pw to i tam nie zaglądałam ale dziś coś mnie podkusiło i patrzę mam
wiadomość od razu do Ciebie przybiegłam w te pędy i już informuję nie
mogłaś się do mojego ogródka dostać bo nie umieściłam linku teraz już jest
i serdecznie zapraszam furtka otwarta czekam na odwiedziny pozdrawiam
i oczekuję Twojego przybycia
to jak taka zielono zakręcona i nie przypuszczałam że ktoś napisze do
mnie na Pw to i tam nie zaglądałam ale dziś coś mnie podkusiło i patrzę mam
wiadomość od razu do Ciebie przybiegłam w te pędy i już informuję nie
mogłaś się do mojego ogródka dostać bo nie umieściłam linku teraz już jest
i serdecznie zapraszam furtka otwarta czekam na odwiedziny pozdrawiam
i oczekuję Twojego przybycia
Pozdrawiam, Małgorzata
Zapraszam.
Zapraszam.
- EdytaB
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2009, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam was wszystkich -
i do roboty zagonię, proszę mi doradzić w temacie drzew i krzewów:
potrzebuję ok. 3 szybko rosnących jodeł lub świerków srebrnych, do tego jakieć cisy czy jałowce i coś liściastego, ma to być pierwsza linioa osłonowa od sąsiada .
Ciągle zmieniam koncepcje, im więcej szukam tym mniej wiem i ciągle zmieniam pomysły.
Miejsce do obsadzenia - jakieś 10 m długości (postaram się zrobić i wkleić fotkę tego miejsca)
Myślałam o :
- Świerk kłujący 'Hoopsii' , ok 3 sztuk,
- może kalina koralowa 'Roseum'
- dereń Dereń biały 'Elegantissima'
Mam już zakupiony tamaryszek.
I co myślicie o tulipanowcu - mam zamiar posadzić jako soliter, żeby z czasem zacienił część działki, która latem jest jak patelnia.
I pytanko mam na działce - w spadku - zadołowane wapno, teraz jest tam trawa, ale czy może tam coś rosnąć? Byliny na tym miejscu a obok jakieś drzewko, krzak się uchowa?
i do roboty zagonię, proszę mi doradzić w temacie drzew i krzewów:
potrzebuję ok. 3 szybko rosnących jodeł lub świerków srebrnych, do tego jakieć cisy czy jałowce i coś liściastego, ma to być pierwsza linioa osłonowa od sąsiada .
Ciągle zmieniam koncepcje, im więcej szukam tym mniej wiem i ciągle zmieniam pomysły.
Miejsce do obsadzenia - jakieś 10 m długości (postaram się zrobić i wkleić fotkę tego miejsca)
Myślałam o :
- Świerk kłujący 'Hoopsii' , ok 3 sztuk,
- może kalina koralowa 'Roseum'
- dereń Dereń biały 'Elegantissima'
Mam już zakupiony tamaryszek.
I co myślicie o tulipanowcu - mam zamiar posadzić jako soliter, żeby z czasem zacienił część działki, która latem jest jak patelnia.
I pytanko mam na działce - w spadku - zadołowane wapno, teraz jest tam trawa, ale czy może tam coś rosnąć? Byliny na tym miejscu a obok jakieś drzewko, krzak się uchowa?
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W/g literatury, hederifolium i odmiany, rosną właśnie pod krzewami i drzewami, tak jak mech - jako rosliny cienistego podszytu!Haniu czy cyklamenami można obsadzić ziemię pod świerkami ?? nie za ciemno?
Wilgoć i chłód, nawet coum i jego odmiany alpejskie, rosną na lodowatych skałach,
gdzie wiatr, robi za chłodzący cień.
Tylko persicum i odmiany, lubią słońce i ciepło.
:P
Duże świerki srebrne, ma Cynamonowa Ewa - możesz mieć tanio 2 metrowce w 1 dzień! :P
Z kalin, poleciłabym Roseum ale odmianę Boule de Naige ( buldeneż) lub 'Ping-Pong'
z kulistymi kwiatami, płonną ale dwleko ładniejszą niż gatunek.
A derenie, wszystkie piękne
Jesienią wreszcie zdobyłam Spaetti - czerwone pędy, a liście zółto-zielono-kremowe.
Z liściastych granicznych - Pęcherznica Luteus lub Diabolo, ładnie rośnie, można formować i skrzydlaci goście w zimie zapewnieni.
Edyta
Witam Cię Edytko. Masz dużo pracy, ale spokojnie poradzisz sobie. Grunt to miec koncepcję i do niej dążyc.
Mogę Ci doradzic w sprawie dużych drzew: szybko rosną modrzewie i naprawdę są ładne. Wprawdzie zrzucają igiełki, ale co roku są nowe i świeże. Tylko nie wiem jaką ziemię masz w ogrodzie?
Mogę Ci doradzic w sprawie dużych drzew: szybko rosną modrzewie i naprawdę są ładne. Wprawdzie zrzucają igiełki, ale co roku są nowe i świeże. Tylko nie wiem jaką ziemię masz w ogrodzie?
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
- EdytaB
- Od: 1 sty 2009, o 12:19
Grażka_j - ziemie to ja jeszcze nie wiem jaką mam - dopiero sprawdzę,
Pracy moc ale mnie to nie przeraża tylko czasu brak
może jutro pobiegam z aparatem po działce i coś wrzucę
Żaża o pęcherznicy myslałam, masz racje a w zestawieniu zielonej i ciemnej efekt będzie super,
Hania pytam o te cyklameny bo zmuszone jestem posadzic coś pod rzędem świerkow, od dołu już trochę "ogolonych" i te cyklameny bardzo mi się podobają, co do kaliny to muszę w takim razie poczytać i pooglądać.
Pracy moc ale mnie to nie przeraża tylko czasu brak
może jutro pobiegam z aparatem po działce i coś wrzucę
Żaża o pęcherznicy myslałam, masz racje a w zestawieniu zielonej i ciemnej efekt będzie super,
Hania pytam o te cyklameny bo zmuszone jestem posadzic coś pod rzędem świerkow, od dołu już trochę "ogolonych" i te cyklameny bardzo mi się podobają, co do kaliny to muszę w takim razie poczytać i pooglądać.
Ładna jest kalina sztywnolistna. Rośnie 5 m w górę i 3m szeroka. Jest zimozielona. Powiedz jaka ziemia u Ciebie, to szybciej coś doradzę.
grazka_j - moje wątki
-
- Od: 14 cze 2008, o 21:31