Storczyki Storczykowej
- Tulipan998
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
A jaką dawkę nawozu im dajesz ? Bo ja od innych i na forum dowiedziałem się , że 4 razy mniejsza od tej zalecanej przez producenta.... , żeby nie spalić.... Ja robię tak wlewam do dużej plastikowej miednicy 5 litrów wody , miednice umieszczam w wannie... i wlewam nakrętkę nawozu substral ( to nie jest reklama ) . Pózniej wstwiam do miednicy 3 storczyki i biorę kubeczek i wlewam wodę... , woda z powrotem sływa do miski a oczywiście niewielki procent zostaje w doniczce ( bo przeciez one piją ) i storczyki sobie odciekaja obok i następne... Trochę to praco i czasochłonne.. , ale tak robie raz na 8/9 dni więc mi to nie przeszkadza . No na razie mam 20.. a co będzie jak będzie z 50... .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja podlewam normalnie. stoją na parapecie, ja wlewam wodę butelką i wycieka im na podstawkę. moczę tylko Vandy i Tolumnie, bo są bez podłoża.
Vandy jeszcze niestety nie puszczają pędzików. większość Phalaenopsisów ma się dobrze. ale jednego z tych, co wyniosłam do R. oparzyło słońce. ma białą całą łodygę z której wyrastają liście. nie wiem, czy przeżyje, bo mogło dojść do środka rośliny. ale może tak jak poprzednim razem puści obok keiki. zdjęłam go z tego okna. inne też będę musiała zdjąć. jak będę mieć pewność, że te plamy to tylko z braku składnika w wodzie, to przyniosę je do swojego pokoju.
Vandy jeszcze niestety nie puszczają pędzików. większość Phalaenopsisów ma się dobrze. ale jednego z tych, co wyniosłam do R. oparzyło słońce. ma białą całą łodygę z której wyrastają liście. nie wiem, czy przeżyje, bo mogło dojść do środka rośliny. ale może tak jak poprzednim razem puści obok keiki. zdjęłam go z tego okna. inne też będę musiała zdjąć. jak będę mieć pewność, że te plamy to tylko z braku składnika w wodzie, to przyniosę je do swojego pokoju.
- Storczykowa
większość storczyków ma się dobrze. z tym poparzonym jest bardzo źle. jeśli puści keiki, to przeżyje. 2 lata temu ta sama roślina też została poparzona, puściła keika i teraz jest tylko ten keik, ale on prawdopodobnie uschnie, ale może puści następnego keika. będzie żył, ale z innym stożkiem wzrostu. dlatego jest z nim tak źle, że mu oparzyło nie liście, ale łodygę, z której liście i korzenie wychodzą. inne storczyki mają się dobrze.
- Storczykowa
- Storczykowa
- Storczykowa