Juki, draceny i inne- odmładzanie,rozmnażanie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przemku dziękuję za informacje. Myślę, że nie będą wymagały nowych doniczek - w zeszłym roku miały zmieniane. Oczywiście poza tą ostatnią, bo ona stoi jeszcze w sklepowym torfie :oops:
A co myślisz o odmłodzeniu marginaty i deremensis?
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szkoda ich jeszcze są na razie jeszcze dość niskie i w miarę zwarte w pokroju, odmładzanie to ostateczność jak już faktycznie roślina nie ma wyglądu lub trzeba ja ratować. :wink:
Rokitnik
50p
50p
Od: 28 lut 2009, o 14:51

Post »

Do treissi:

Ja miałam dokładnie to samo z ziemią. Zimno w pokoju, ziemia nie schła, zbryliła się i po 2 tygodniach, mimo że nie podlewałam, miałam ciągle mokro i taki biały osad jak u Ciebie. Przesadź czym prędzej do ziemi, która lepiej powietrze przepuszcza (zmieszanej ze żwirem czy perlitem), nie podlewaj - niech tylko wyciąga biohumus z podstawki jak radził Przemo (i tak wyciągnie tyle, że ziemia stanie się wilgotna).

Reaguj szybko. Ja w tej sposób 4 draceny wonne zmarnowałam. Przeczytaj moje posty (są trochę wcześniej) i rady dobrych ludzi.

Sprawdź stan korzeni. Twoje dracenki są w lepszym stanie niż moje były, gdy zaczęłam reagować. W moich całe korzenie były solidnie zgniłe. Torf z kwiaciarni też dobry nie jest, szczególnie gdy masz zimno w pokoju, bo nie schnie i powietrza nie przepuszcza. Korzenie szybko gniją, gdy zalejesz kwiat.

Trzymam kciuki. Powodzenia :)
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję Wam bardzo za podpowiedzi :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Rokitnik
50p
50p

Post »

Czarodziej_ pisze:
AurorA pisze:
Przemo pisze:
Erazm pisze:Muszę przesadzić dracenę do większej doniczki. Jakiej dracena wymaga ziemi?
Kup ziemię opisaną np.: ziemia do juk,palm i dracen , wcześniej pokazałem fotkę przykładowej ziemi ale można w każdym regionie kupić odpowiedniki z innych firm. :D :D :D

Palmy i juki wola ziemię bardziej piaszczystą (może być nawet ziemia do kaktusów), natomiast draceny wolą podłoże bardziej gliniaste.

A co do ukorzeniaczy to przy ukorzenianiu rośliny w słoiku z wodą nie używa się żadnych. Ukorzeniacze stosuje się na sucho gdy rośliny ukorzeniamy w podłożu (jest to podstawowa metoda i w przeciwieństwie do wody skuteczna przy każdym gatunku).
To posadź jukę lub palmę w ziemię piaszczystą i zobaczysz jak długo będzie rosła podobnie z draceną i ziemią gliniastą( chyba masz mało do czynienia z roślinami domowymi i info czerpiesz z jakiejś lektury a nie z praktyki) A co do ukorzeniacza to spróbuj ukorzenić ukorzeniaczem np. reo meksykańskie lub dracenę Victoria i jeszcze kilka innych życzę powodzenia poza tym chyba tylko czytasz co napisali na opakowaniu od ukorzeniacza że stosuje się go tylko na sucho(a wierz mi nie tylko) I jeżeli nie stworzysz odpowiedniego klimatu to żaden ukorzeniacz Ci nie pomoże przy ukorzenianiu roślin. Sztuczna symulacja rozwoju korzeni wymaga odpowiednich warunków a dając ukorzeniacz do wody przyspieszasz tylko czas w jakim roślina się ukorzeni w wodzie.(ale nie przy wszystkich roślinach jest to wskazane)
Pytania mam jeszcze, bo czytałam całą dyskusję o ukorzenianiu:

W jaki sposób ukorzenić pień o średnicy 6cm draceny Massangeana? Chcę sobie uciąć taki kawałek pnia z draceny stojącej w firmie męża od lat (strasznie zabiedzonej i łysej). włożyć go w ukorzeniacz i do ziemi czy do słoika z wodą? Moi rodzice dawno temu stawiali taki pień na talerzu z mokrą gazą i tak stał aż korzenie wypuścił.

Drugie pytanie: Piszesz, że dracena Victoria nie ukorzeni się w ukorzeniaczu, a czy Massangeana się ukorzeni? Pytam, bo sama nie wiem, czy odróżnię te odmiany.
x-C-j
---

Post »

Zetnij sobie ten pień i włóż do słoika z wodą (woda co tydzień do wymiany na świeżą) lub na stale mokrą gazę tak też można, w ziemi szybciej zgnije niż się ukorzeni. :wink:
Awatar użytkownika
Marteczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 gru 2008, o 14:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie. Tydzień temu pocięłam moje draceny (Dracaena marginata) i wsadziłam wierzchołki do słoiczków i plastikowych pojemniczków z wodą, żeby się ukorzeniły. Niestety, zaczynają gubić liście i chyba będą gniły. W wodzie był węgiel drzewny, woda była zmieniana, więc nie wiem co zrobiłam nie tak. Może ktoś coś poradzi, bo nie chciałabym, żeby eksperyment z odmładzaniem zakończył się w koszu. Pozdrawiam!
Rokitnik
50p
50p

Post »

A zdjęcia zrobisz?
Może za krótko są przycięte, tzn. za mało pnia zostało?

Życzę powodzenia. Ja moje rozety trzymam w wodzie już 2 tydzień i na razie bez korzeni są.
Awatar użytkownika
Marteczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 gru 2008, o 14:35

Post »

To może być to. Zdjęć nie wrzucę :wink: ale wydaje mi się, że odpowiedź trafna. Mam nadzieję, że dłuższe kawałki przetrwają :) dziękuję i pozdrawiam
Awatar użytkownika
karolaipiotr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2009, o 20:29

Post »

Mi udało się dzięki przeczytaniu postów Czarodzieja odmłodzić moje reo. Odcięłam górę, która po 3-4 tygodniach w słoiku z woda puściła korzonki. Resztę pieńka zalałam woskiem , dalej podlewałam i zaczyna wypuszczać nowe listki. Czarodzieju dziękuje:-) Obrazek Obrazek Obrazek
Karolina
Moi zieloni przyjaciele-część 1
x-C-j
---

Post »

Cieszę się, że się udało i moje posty na coś się przydały. :wink:
Awatar użytkownika
anula2201
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 mar 2009, o 23:22

Post »

Witajcie,
w pracy mam duuuże kompozycje w donicach, w jednej dracena deremensis bausei i/lub rothiana, 3 szt o różnych wysokościach, najwyższa 1.8m, w drugiej donicy fragrans. Kwiaty są podlewane raz w tygodniu, mają dostęp do światła, ale powietrze jest raczej suche ze względu na klimatyzację. W obu donicach schną koncówki liści, które przycinam, ale dodatkowo w pierwszej donicy na listkach pojawiły się "odbarwienia", takie jaśniejsze plamki. Czym może być to spowodowane (zarówno wysychanie liści jak i plamki)? proszę o radę. Jak je ewentualnie zasilić? kiedyś przychodziła do nas pani, która zajmowała się kwiatami, ale od jakiegoś czasu musimy sobie radzić bez niej, a kwiatki były dosyć kosztowne, nie chciałabym ich stracić ze względu np na jakiś grzybek czy coś innego. (nie mam niestety zdjęć)
pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Carisma
100p
100p
Od: 4 mar 2009, o 16:26

Post »

Witam wczoraj wziełam sie za odmładzanie mojej draceny trochę się tego zrobiło, ale ja nie o tym...

Wcześniej obciełam jedną część i mam coś takiego, teraz pytanie czy już mogę wsadzić, czy jeszcze poczekać ? Korzeń jest zdrowy, nie jest spleśniały tak jak to może wyglądać na zdjęciu

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”