Hydrożel
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 maja 2007, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
korzenie świerków sprzedawanych na allegro są moczone w tzw hydrożelu, w tamtym roku zakupiłem 10 świerków i korzenie miały lepkie tak jakby wilgotne, po otrzymaniu przesyłki a było to w marcu natychmiast wsadziłem je do doniczek z ziemią, cały rok podlewałem umiarkowanie i gdy na jesieni sprawdziłem to z 10 szt zostały i póściły marne przyrosty tylko 4, na razie są w marnym stanie ale mam nadzieje że na wiosnę pószczą nowe przyrosty i się wybiorą. Jednak nie żałuje bo płaciłem za nie marne grosze także nie jest tak źle, drugi raz bym nie kupił. Poza tym wydaje mi się że na allegro za nieduże pieniądze nic pożądnego się nie kupi oczywiście dotyczy to roślin (za małe pieniądze dostaniemy małe i mizerne szadzonki za dobre sztuki trzeba trochę zapłacić) także nie ma się co łudzić.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- krzysztofkhn
- krzysztofkhn
HydroGel
Witam
Czy ktoś może orientuje się na ile skuteczny jest hydrogel, który w teorii powinien sprawiać, aby kwiatki dłużej były nawodnione? Konkretnie chodzi o coś takiego http://miniplant.pl/product_info.php?cP ... cts_id=115 . Prosiłbym kogoś kto miał z tym styczność o odpowiedź. Pozdrawiam.
Czy ktoś może orientuje się na ile skuteczny jest hydrogel, który w teorii powinien sprawiać, aby kwiatki dłużej były nawodnione? Konkretnie chodzi o coś takiego http://miniplant.pl/product_info.php?cP ... cts_id=115 . Prosiłbym kogoś kto miał z tym styczność o odpowiedź. Pozdrawiam.
A mnie intryguje jedno - czy jakość wszystkich hydrożeli jest taka sama; czy np. te, które oferowane są na Allegro pochodzą od różnych producentów, czy tylko od różnych dystrybutorów Który wybrać?? ?? Może macie jakieś sugestie? Ja osobiście mam dobre doświadczenia z hydrożelem ( w zeszłym roku dostałam trochę w prezencie od znajomego i zastosowałam go do skrzynek balkonowych - sprawdził się idealnie), teraz planuję kilka nasadzeń z jego udziałem na działce. Chcę kupić, ale nie wiem jaki...
- krzysztofkhn
Przechodząc ulicą zobaczyłem obsadzanie kwietnika przez pracownice firmy ogrodniczej. Zainteresowało mnie, że jedna pani wrzuca coś do dołka w który następna sadzi begonie. Zainteresowałem się i okazało się, że to nie Osmocote, którego się spodziewałem a właśnie hydrożel. W rozmowie z szefową grupy sadzącej dowiedziałem się, że stosują to z dobrym skutkiem.
Przechodząc często obok wspomnianego kwietnika widzę, że begonia /B. semperflorens/ ma się b. dobrze.
Przechodząc często obok wspomnianego kwietnika widzę, że begonia /B. semperflorens/ ma się b. dobrze.
Pozdrawiam - Jean
Wiecie jakie ja mam zdanie w tej kwestii? - czy rośliny mają w naturze hydrożel? - nie a bynajmniej nie taki jak jest ogólnie sprzedawany, więc sadźmy je w ziemię i pamiętajmy o podlewaniu, nawożeniu, przesadzaniu i innej pielęgnacji, niech rozwijają swój system korzeniowy w jak najbardziej normalnych i zbliżonych naturze warunkach i cieszmy się z ich wzrostu. Jeśli ktoś nie pamięta o podlewaniu roślin w domu to po cóż mu żywe rośliny - sztucznych można też nawkładać w doniczki, ewentualnie zostają kaktusy (bez urazy dla kaktusiarzy), które wymagają rzadszego podlewania ale również mają swoje wymagania jakie należy im zapewnić.
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hydrożel
Podnoszę temacik.
Czarodzieju - ten hydrożel nie tylko ma być dla leniwych, ale i dla takich,
którzy wyjeżdżają na wakacje i nie ma kto podlewać roślin w domu
czy na balkonie.
Właśnie zaczęłam się zastanawiać nad kupnem - szkoda, że nie ma tutaj
na razie informacji, że ktoś przetestował od konkretnego producenta i poleca.
A może zamiast hydrożelu lepiej kupić skrzynki z podwójnym dnem?
Czarodzieju - ten hydrożel nie tylko ma być dla leniwych, ale i dla takich,
którzy wyjeżdżają na wakacje i nie ma kto podlewać roślin w domu
czy na balkonie.
Właśnie zaczęłam się zastanawiać nad kupnem - szkoda, że nie ma tutaj
na razie informacji, że ktoś przetestował od konkretnego producenta i poleca.
A może zamiast hydrożelu lepiej kupić skrzynki z podwójnym dnem?
Pozdrawiam serdecznie