Agrest

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ziela1233
200p
200p
Posty: 236
Od: 5 mar 2008, o 13:49
Lokalizacja: Gniezno

Agrest

Post »

Agrest jest kolczastym krzewem, wysokości do 2 m, posiada liście trój lub pięcio klapowe,
drobne kwiaty, owocem są jagody barwy żółtej, zielonej lub czerwonawej, czasem pokryte włoskami.
Owoce w stanie nie w pełni dojrzałym doskonale nadają się do wyrobu dżemów, galaretek, konfitur, kompotów oraz dzięki dużej zawartości pektyn - wina.
Obecnie hodowanych jest około 723 odmian tego krzewu.

Nadanie krzewom agrestu kształtu litery „U” – dwa pionowe pędy z wieloma bocznymi, które dają wystarczającą ilość owoców –
pozwala na swobodne przepływanie powietrza co eliminuje lub w pewnym stopniu ogranicza rozwój chorób grzybowych.
Popularne staje się również prowadzenie agrestu w formie szpalerowej – podpora ze słupków i drutu.

Maj to świetny okres na przerzedzenie krzewu agrestu,
by pozostałe owoce mogły się dobrze rozwijać, w tym celu usuwamy małe boczne gałązki lub gałązki z mała ilością owocu.

Często nasuwa nam się pytanie, co zrobić z chwastami rosnącymi wokół krzewu agrestu.
Najważniejsze to nie kopać ziemi wokół krzewu, bo posiada on płytki systemem korzeniowy, który łatwo uszkodzić.
Aby nie dopuścić do rozwoju chwastów, wystarczy lekko spulchnić glebę motyką i wyściółkować ją dodatkowo stosując odpowiedni herbicyd.


Owoce, podanych niżej odmian agrestu dość popularnych w całej Polsce można wykorzystać
jedząc na surowo, dodając do ciast, przetwarzać na dżemy, konfitury bądź marmolady.

Invicta: ma duże jasnozielone owoce o przyjemnym zapachu,
które doskonale nadając się na kompot i do ciast. Jest odporna na mączniaka.

Biały Triumf: owocuje obficie posiadając zielonożółte smaczne owoc,
które można jeść na surowo lub wykorzystywać na przetwory. Jest mało wrażliwa na choroby.

Czerwony Triumf: to odmiana o przeciętnej plenności.
Ma ciemnoczerwone owoce nadające się do jedzenie na surowo i do wyrobu marmolad.
Jest bardzo wrażliwa na mączniaka.

Zielony Butelkowy: jest odmianą bardzo plenną.
Ciemnozielone owoce są jajowate lub w kształcie kropli. Świetnie nadają się na przetwory i do jedzenia na surowo. Jest wrażliwa na mączniaka.

Wihinham’s Industry: tworzy pęki ciemnoczerwonych owoców znakomitych do jedzenia na surowo lub do wszelakich przetworów.
Jest wrażliwa na mączniaka.

Whitesmith: to sprawdzona odmiana zawiązująca dużo jasnych, soczystych i smacznych owoców.
Na przetwory zrywa się je wcześniej, a do jedzenia na surowo dopiero wtedy, gdy dojrzeją.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”