Altana,pergola - budowa - pomysły, projekty, zdjęcia
- RomciaW
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy macie może zdjęcia altanek
Witam Dorotko! Czy mogłabyś zdradzić mi z pni jakich drzew zrobiona jest Twoja altanka i w jaki sposób jest zrobiony ten piękny łuk będę wdzięczna bo mi się szalenie podoba jak również Twó jogródek. Pozdrawiam Roma
- Dorota-C
- 500p
- Od: 25 wrz 2007, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czy macie może zdjęcia altanek
Konstrukcja altanki zrobiona jest z drewna iglastego, łuk też tylko to jest taki krzywy konarRomualda Witczak pisze:Witam Dorotko! Czy mogłabyś zdradzić mi z pni jakich drzew zrobiona jest Twoja altanka i w jaki sposób jest zrobiony ten piękny łuk będę wdzięczna bo mi się szalenie podoba jak również Twó jogródek. Pozdrawiam Roma
przecięty na pół.
A te jaśniejsze "krzywe" deski są dębowe
Altanki
Altanki to miejsce wypoczynku, relaksu. Czy aby tylko na pewno? Najlepszą podporą boków altanki, jest drewniana kratownica z rombowatymi, kwadratowymi lub jodełkowatymi oczkami. Jest ona idealna dla pnączy takich jak powojnik lub wiciokrzew bądź pnących róż. Wijące się po kratownicy rośliny mogą stać się ciężkie, dlatego drewniane słupki (umocowane na co najmniej 30cm. w glebie i zalane betonem) musza być solidnie umocowane w gruncie by silne wiatry nie powaliły całej konstrukcji.
Do budowy altanki najlepiej wybrać słupki ostrzone z jednej strony, które łatwo można dostać w sklepach ogrodniczych i firmach sprzedających elementy ogrodzenia. Aby przedłużyć ich żywot zanurzamy zaostrzony koniec na głębokość 40cm. w środku konserwującym drewno a po wyjściu pozostawiamy na co najmniej 48 godzin aby wyschły.
Dobrym sposobem na różnorodność kolorów i zapachu jest posadzenie i prowadzenie szpalerowo jabłonki, która wiosną podczas kwitnienia da wspaniały zapach, a jesienią będzie można zrywać owoce nie wychodząc z altanki. Dodatkowo można posadzić pod ławeczkami rumianek, tymianek i miętę a dookoła altanki lawendę, rozmaryn i marchewnik anyżowy.
Do budowy altanki najlepiej wybrać słupki ostrzone z jednej strony, które łatwo można dostać w sklepach ogrodniczych i firmach sprzedających elementy ogrodzenia. Aby przedłużyć ich żywot zanurzamy zaostrzony koniec na głębokość 40cm. w środku konserwującym drewno a po wyjściu pozostawiamy na co najmniej 48 godzin aby wyschły.
Dobrym sposobem na różnorodność kolorów i zapachu jest posadzenie i prowadzenie szpalerowo jabłonki, która wiosną podczas kwitnienia da wspaniały zapach, a jesienią będzie można zrywać owoce nie wychodząc z altanki. Dodatkowo można posadzić pod ławeczkami rumianek, tymianek i miętę a dookoła altanki lawendę, rozmaryn i marchewnik anyżowy.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 22 paź 2008, o 15:58
Altana ogrodowa ??
Witam, prosze o wyrozumiałosc jeśli ten temat sie tutaj sie nadaje, a więc, chcial bym zrobic altane ogrodowa przy moim oczku wodnym i stawie.. lecz mam pytanie do was wszystkich ekspertów:) nie mam zbytnio pieniedzy na jakies super beleczki czy wogole zbytnio nie mam kasy na belki i myslalem czy by mozna zrobic konstrukcje w kwadracie , prostokacie lub nawet 5-kancie z zerdzie świerkowych lub sosnowych.. na gore deski obite papą i do ozdoby na pape jakies maty np. z wrzosów lun bambusa etc. co myslicie o tym czy wogole warto za takie cos sie zabrac a jeśli tak to jak kokretnie.. żerdzie sa o grubosci 10 cm i dlugosci 2,5 m. pacie jakis pomysl na taka konstrukcie, moze jaki szkic ?? Dzięki z gory za pomoc
- klimek1714
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 gru 2007, o 11:16
-
- 10p - Początkujący
- Od: 22 paź 2008, o 15:58
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=20495
To jest akurat temat o sezonowaniu sosny ale jest tam kilka fotek z altanką
To jest akurat temat o sezonowaniu sosny ale jest tam kilka fotek z altanką