Wanda w podłożu i nie tylko

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu serdeczne dzięki.To codzienne moczenie nie dawało mi spokoju.Już myślałam,że ja swoje źle podlewam.

Pozdrawiam.Danuta. :wit
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

Danusiu ty podlewasz dobrze. Codzienne moczenie by ja usmiercilo. :lol:

Czy juz u twoich Vand cos widac ? Nowy listek a moze paczus :shock:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p

Post »

Jolu jedna z moich wand wyraźnie rośnie;widać to po liściu sercowym,który przy zakupie miał wyraźne zagięcie,które wyciągnęło się do góry jakieś 1,5cm.Ale zastanawia mnie inna wanda,której liście nie są rozłożone tak jak w pozostałych.Jaka może być tego przyczyna?Trochę mnie to martwi.A pędów kwiatowych póki co nie widać.Chyba jeszcze za wcześnie.

Pozdrawiam serdecznie.Danuta. :wit
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

u mnie też jeszcze nie ma pędów, ale są już korzonki.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p

Post »

Dusiu z tego co wiem to wandy rosną bez okresu spoczynku,dlatego dziwi mnie to,że twoje dopiero teraz zaczynają rosnąć.

Serdecznie pozdrawiam.Danuta. :wit
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

moje zimą puszczały normalnie listki, ale korzonki dopiero teraz wydłużają i puszczają nowe. teraz coraz więcej korzonków (zwłaszcza różowej i niebieskiej) mają zielone końce.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p

Post »

Jedna z moich wand ma wszystkie liście złożone na pół wzdłuż środkowego nerwu.Trochę mnie to martwi,bo u pozostałych tak nie jest.Jaka może być tego przyczyna?
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20

Post »

Byłem dzisiaj na hurtowni i mnie troche zatkało bo były 2 wandy, nienajlepszej jakości a cena za nie tylko 145zł :shock: jakbym miał pewność że łdnie by rosły u mnie, kwitły to bym może się skusił, ale tego nikt nie może być pewny. Poczekam może latem będą tańsze.
Awatar użytkownika
axela
100p
100p
Od: 20 mar 2009, o 17:42

Post »

azjaci wandyy hoduja w taki sposob aby korzenie wyrastaly poza koszyk z wegla drzewnego a podlewaja hurtowo szlaufem tylko po korzeniach.. kwitna prawie wszystkie jak na zdjeciu :) tylko te na konarze sa przekwitniete. albo mlode..
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Ale super widoczki :shock:
Jakoś jak myślę o vandach w naturalnym środowisku, to nie chce mi się wierzyć, że tylko korzenie utrzymują je na drzewie :?
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p

Post »

Mariusz ja też widziałam te wandy w Magnolii;jedna fioletowo -niebieska,druga biała z różem w kropki.Ta ostatnia miała na liściach czarne plamy.Nacieszyłam tylko oczy pięknymi kwiatami,bo i cena nie dla mnie. No i jeszcze te plamy,które chyba nic dobrego nie wróżą.

Axela tyle pięknych różnokolorowych wand w jednym miejscu,zrobiło na mnie niesamowite wrażenie :roll: ;:8 Czy te koszyki z węgla drzewnego ,o których wspomniałaś wypełnione są jakimś podłożem?
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Leśny Duchu i Jolu- mam pytanie do Was obu o to obcinanie korzonków. U mnie też część jest takich ciemnych, obumarłych (choć jak wyschną robią się jasne) i też chciałabym to obciąć- pytanie ile wystarczy potem zrobić przerwy w moczeniu vandy i czy trzeba te korzonki zasuszać węglem?
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
axela
100p
100p
Od: 20 mar 2009, o 17:42

Post »

nie, jest to malutka doniczka wypelniona tylko weglem drzewnym , a czesto robia z drutu koszyczki i wypelniaja weglem i to wszystko, korzenie i tak musza wystawac, wtedy widac w jakim sa stanie. tylko tam korzenie sa potezne bo cieplo i parno. wiec dla nich raj :)
ja rownierz jak kupowalam to byly w doniczkach z weglem i tak je trzymam do dzis. wegiel bardziej przepuszcza popwietrze i mniej chlonie wody jak kora..
tak mysle..
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”