W moim ogrodzie - Marysia
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Marysiu, wydaje mi się ,że masz narcyzy tego gatunku co moje ( chodzi o takie białe/ kremowe)- 2-gie zdj. w tym wątku oraz w ostatniej serii powiększenie. Jeśli to te same to mają b. silny zapach. Czy znasz ich nazwę - odmianę ?
Chciałabym też zapytać o trawę rozplenicę ( tę , którą tak sobie upodobał kot)- ja posadziałam w poprzednim sezonie, a pytania mam dwa:1.-jak duża może urosnąć( wys. i szer.)
2. Czy u Ciebie już zaczęła przejawiac " znaki życia"?, bo moja albo jeszcze śpi, albo zmarzła ...
Pozdrawiam E.
Chciałabym też zapytać o trawę rozplenicę ( tę , którą tak sobie upodobał kot)- ja posadziałam w poprzednim sezonie, a pytania mam dwa:1.-jak duża może urosnąć( wys. i szer.)
2. Czy u Ciebie już zaczęła przejawiac " znaki życia"?, bo moja albo jeszcze śpi, albo zmarzła ...
Pozdrawiam E.
Ewelina pisze:Marysiu, wydaje mi się ,że masz narcyzy tego gatunku co moje ( chodzi o takie białe/ kremowe)- 2-gie zdj. w tym wątku oraz w ostatniej serii powiększenie. Jeśli to te same to mają b. silny zapach. Czy znasz ich nazwę - odmianę ?
Pozdrawiam E.
Ewelino, muszę się przyznać, ze nie znam nazwy tej odmiany. Pewnie Aneta ma rację. Jeżeli chodzi o rozplenicę, to moja ulubiona trawa ozdobna:) Właściwie to nie wiem jakie rozmiary osiąga- co roku jest większa. Moja znajoma ma około 10-cio letnią kępę- jest po prostu imponująca. W okresie kwitnienia dochodzi do ok. 120cm wysokości! Moje rozplenice jeszcze nie wypuściły pędów, ale myślę, że lada dzień powinna się przebudzić.
Pozdrawiam
masz cudowny ogrod
moj niestety w tym momencie to porosniete bluszczem i chwastami zbocze gory z kilkoma tarasami-tak sobie pomyslalam ze skoro twoj ogrod jest na skarpie to moze moglabys mi poradzic czym zabezpieczyc ziemie przed osuwaniem sie-znasz jakies rosliny z dobrze rozwinietym systemem korzeniowym ktore utrzymlyby wszystko razem-wiem ze moglabym postawic kilka murkow zabezpieczajacych ale wolalabym to zrobic w bardziej naturalny zielony sposob 

-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
oj widać, że się działo. Żeby aż tak
Fajne figury łapał kocur i buzi kwiatkowi było

Fajne figury łapał kocur i buzi kwiatkowi było

serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Pięęęęęknie.... aż słów brak.
Ja też tak chcę...
Zawilce są po prostu przeurocze, też planuję mały leśny zakątek z zawilcami u siebie (ale o wiele mniejszy, bo nasz cały ogród jest tylko nieco większy od Twojej skarpy.) Jak myślisz, czy zawilce urosną pod brzózkami?
Ech, ech, ile mnie jeszcze czeka pracy u siebie. Ale Twoje zdjęcia działają na mnie mobilizująco!
Ja też tak chcę...
Zawilce są po prostu przeurocze, też planuję mały leśny zakątek z zawilcami u siebie (ale o wiele mniejszy, bo nasz cały ogród jest tylko nieco większy od Twojej skarpy.) Jak myślisz, czy zawilce urosną pod brzózkami?
Ech, ech, ile mnie jeszcze czeka pracy u siebie. Ale Twoje zdjęcia działają na mnie mobilizująco!
Żeby zobaczyć księżyc, nie patrz w sadzawkę.
Witam Wszystkich po dość długiej nieobecności. Niestety ciągły brak czasu nie pozwala mi być częstym gościem na Forum:( Teraz właściwie każdą wolną chwilę staram się spędzić w ogrodzie.
Dziękuję wszystkim za miłe słowa.
Missedit, niestety niewiele mogę Ci doradzić. W moim ogrodzie najbardziej stroma część działki jest po prostu porośnięta drzewami- głownie modrzewie i sosny. A klomby są położone właśnie na tarasach. Myślę, że po prostu musisz dobrać rośliny z głębiej osadzonym systemem korzeniowym. Na pewne na forum jest wielu specjalistów, którzy mogliby doradzić Ci o wiele lepiej niż ja.
Tyniu, nasze zawilce rosną dziko- nikt ich tam nie sadził. W mojej okolicy rosną po prostu wszędzie między drzewami, w zaroślach- również w brzózkach.
I właśnie chciałabym "pochwalić się" tegorocznymi zawilcami:

Dziękuję wszystkim za miłe słowa.
Missedit, niestety niewiele mogę Ci doradzić. W moim ogrodzie najbardziej stroma część działki jest po prostu porośnięta drzewami- głownie modrzewie i sosny. A klomby są położone właśnie na tarasach. Myślę, że po prostu musisz dobrać rośliny z głębiej osadzonym systemem korzeniowym. Na pewne na forum jest wielu specjalistów, którzy mogliby doradzić Ci o wiele lepiej niż ja.

Tyniu, nasze zawilce rosną dziko- nikt ich tam nie sadził. W mojej okolicy rosną po prostu wszędzie między drzewami, w zaroślach- również w brzózkach.

I właśnie chciałabym "pochwalić się" tegorocznymi zawilcami:

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

terenie - to jest to, co lubię najbardziej. Super!

A zawilce, którymi tak hojnie obdarza Cię natura, wprost bajeczne. Z ostatniego zdjęcia dosłownie
wieje klimatem zaczarowanego ogrodu ... rosochate drzewo, rozsiane w trawie zawilce i ta poświata, cudo !
O jakbym chciała mieć taki kawałek ziemi ...

- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Piękna paleta barw, na 2 fotce to taka piękna stokrotka, czy co innego?
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...