Paciorecznik,kanny - kiedy wykopać,dzielić i jak przechować.

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tak,własnie ta łodyga "wyciaga" wszystkie składniki pokarmowe z kłącza "matki" ,dlatego tak ważne jest nawożenie canny jeszcze we wrześniu bo od przyrostu nowych kłączy i ich wielkości zależy jak dorodne rosliny bedziemy mieć w następnym sezonie.
Ja nie dzielę swoich karp jesienią,obcinam tę zieloną część i całą bryłę przechowuję w piwnicy do wiosny,wtedy najlepiej widać co żyje a co jest pozostałością z poprzedniego sezonu,martwa pozostałością.
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Podzieliłam swoje canny ,posadziłam do doniczek ,lekko podlałam i będę czekała co z tego wyrośnie :roll: :D
Tak do końca to nie wiem czy prawidłowo to zrobiłam ,czas pokaże.
Od czegoś trzeba zacząć aby nabrać doświadczenia. :wink: :D
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

A ja w tym roku po raz pierwszy będę mieć canny! Wasze rady są niesamowicie pomocne!
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Od: 30 sty 2007, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Basia pisze:Krysiu skoro matczyna bulwa obumiera to ma zieloną (jesienią) łodygę?
Karo ma rację, stare części kłącza obumierają.
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Oczywiście i w trakcie sezonu wyrastają nowe,
które w następnym roku będą kwitły.
alabedz
50p
50p
Od: 4 lut 2007, o 17:31

Post »

A powiedzcie mi czy są jakieś odmiany Canny, które jednak lubia więcej wiatru bo u mnie wszedzie dmucha niesamowicie. I w ubiegłym roku fakt liście mi bardzo zniszczyło.
Pozdrawiam
ANka
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Alabedz nie ma. Wszystkie lubią słoneczko i zaciszne miejsce ze względu właśnie na fakt, że silne wiatry uszkadzają wielkie liście.
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

alabedz pisze:A powiedzcie mi czy są jakieś odmiany Canny, które jednak lubia więcej wiatru bo u mnie wszedzie dmucha niesamowicie. I w ubiegłym roku fakt liście mi bardzo zniszczyło.
U mnie też jest bardzo wietrznie i liście canny wyglądały marnie dlatego w tym sezonie zakupiłam duże donice w które posadzę roślinki i postawię przed domem .
Mam nadzieję,że wystawa wschodnia będzie dla nich wystarczająca bo canny są światłolubne.
Awatar użytkownika
Monika28
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 kwie 2007, o 11:05
Kontakt:

Kany

Post »

Poszukuje informacji o kannach może ktoś ma
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Bardzo ciekawa stronka :

http://www.canna.pl/

Poza tym kliknij u góry w znaczek "Szukaj " i wpisz w wyszukiwarkę 'canny' lub 'kanny'.

Pozdrawiam :D
baldtom
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 mar 2009, o 15:52

:-)

Post »

Witam Wszystkich serdecznie:) w zeszlym roku dostalem od znajomej maly kartonik can okolo 20 szt :-) wykopalem na jesien 2 pelne skrzynki wstawilem je do komórki przemarzły i zgniły człowiek uczy się najlepiej na własnych błędach :) mądry uczy się na cudzych :-) teraz już wiem ze przechowuje się w pomieszczeniach gdzie temperatura musi być większa od zera pozdrawiam i zycze milego weekendu :D
Awatar użytkownika
biedronka137
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 mar 2009, o 22:02

Post »

Witam wielbicieli kann,mam takie pytanko- czym nawozicie swoje roślinki?.
baldtom
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 mar 2009, o 15:52

Post »

czesc kolezanko poczytaj sobie tutaj http://www.forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=2221
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
phelix
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 kwie 2009, o 18:32

Post »

[quote="biedronka137"]Witam wielbicieli kann,mam takie pytanko- czym nawozicie swoje roślinki?.[/quo moje canny od lat rosna w donicach i wcale im to nie przeszkadza. kiedy zmrozi je pierwszy przymrozek ucinam łodygi, donice do pomieszczenia, aby dobrze przeschły. następnie otrząsam kłącza z ziemi, pakuje do kartonów i tak czekaja wiosny, kiedy dziele je i znów w donice wielkosci w zalęznosci od wielkości kłącz. a zasilam systematycznie co tydzień krowieńcem na przemian z Plantonem, takim do roslin kwitnących.
Uważaj, słyszą Cię uszy wroga!
Awatar użytkownika
polo
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 maja 2011, o 15:45

Zmarzłe Kany

Post »

Witam, posiadam wiele kan w swoim ogrodzie. Kilka trzymam w dużych donicach. Niestety podczas przymrozków zapomniałem zabrać je do domu i 2-3 roślinki zmarzly zmieniajac kolor liści z zielonego na brązowawy. Co teraz należy z nimi zrobić aby jeszcze je uratować, aby kwitły bez konieczności przesadzania do ogrodu. Może trzeba je przesadzic do nowej ziemi w doniczce czy może ściąć kwiaty i czekać na kolejne?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”