Piękne dekoracje pokazujecie. Chyba w przyszłym roku skorzystam
z paru pomysłów.
No to wstawię i moje skromne ...
W tym roku nie miałam czasu, żeby zrobić stroik ...
Reniu, stajenka odlotowa. - z pięterkiem i chlewikiem dla bydlątek
Wszystkie dekoracje prześliczne.
Wstawię również moje fotki, tylko odpowiednio zmniejszę.
Witam wszystkich. Kupiłem na Święta Bożonarodzeniowe świerk w doniczce, było to drzewko wykopane z ziemi i wsadzone do doniczki, pełniło rolę choinki , stało obok kominka i już ładnie puściło nowe gałązki, moim zdaniem troszkę za szybko.Moje pytanie:kiedy mogę je wynieść na podwórko i w jaki sposób przesadzać,żeby się przyjeło? Proszę o pomoc.
Wydaje mi się że, jeżeli puściło drzewko nowe gałązki, to są minimalne szanse by przeżyło. Przede wszystkim musisz spełnić dwa warunki, po pierwsze musisz strzec tego drzewka przed jakąkolwiek temperaturą minusową , z drugiej strony musisz dla tego drzewka znaleźć pomieszczenie gdzie ciągle w nim jest temperatura powyżej zera , najlepiej nie wyższa niż do +5 , przez najbliższe dwa miesiące, tak by przyhamować dalszy wzrost i spowodować ponowne uśpienie świerka, jednocześnie dbając o odpowiednią wilgotność ziemi w donicy. Wynosząc świerka na zewnątrz ,by reagował na panujące na zewnątrz temperatury, spowodujesz bezpowrotną utratę rośliny.
witam,
moj swierk stoi od swiat w domu puscil nowe pedy.
Podlewam go regularnie,(nawet czesto jest woda w podstawce donicy),
moje pytanie -czy to,, przelanie ,,moze byc przyczyna gubienia igiel zwlaszcza na dolnych galeziach ale i pojedynczych igiel na pozostalych?
czy moze powinnam dostarczyc nawozu?
Igielki brazowieja ,co mozna zrobic,zeby przetrzymac do wiosny iglaka w dobrym stanie?
pozdrawiam
Podałam nawóz zakwaszający do iglaków,
niedługo wysadze do ogrodu,ale jego kondycja nie jest dobra.Nowe igiełki nie maja turgoru i stare igly zaczynaja sie sypac,
czy ktos ma doswiadczenie w przesadzaniu świątecznych świerków z donicy do ogrodu?
Świerk jest jednym z najbardziej popularnych drzewek i miło słyszeć, że są chętni do kupowania doniczkowych choinek (i jak mniemam przesadzania ich potem gdzieś ma działkę lub do ogrodu).
Kupiłam choinkę w doniczce u sprzedawcy drzewek i krzewów, a nie od sprzedawcy choinek. Dał szczegółowe instrukcje co zrobić z tą choinką. Przede wszystkim w domu powinna być nie dłużej jak kilka dni. Potem nie wynosić od razu na mróz tylko stopniowo najpierw gdzieś gdzie jest kilka, kilkanascie stopni. Nie kazał podlewać, nawozić i nic takiego, żeby nie dopuścić do wegetacji czyli wypuszczenia pąków - bo wtedy zdechnie. Ja zamierzam wystawić do pomieszczenia gospodarczego w Nowy Rok, a po kilku dniach zadołować w ogrodzie, na razie z donicą - później na docelowe miejsce.