Azliom!!!Tym azaliom, tak jak tym chłopakom, czy tym gruszkom! Stamtąd, oto, piszemy to razem, a nie osobno. na naszym forum pilnujemy tego CO piszemy i JAK piszemy

Rododendrony powinny mieć odczyn pH 4,5- 6,0/6,5 . Powyżej mamy już do czynienia z podłożem obojętnym , a więcej niż 7,2 to pH zasadowe. Przy pH wyższym niż 6,5 rododendrony nie pobierają z ziemi składników odżywczych. Gdyby je podać doprowadzi się jedynie do zasolenia gleby , a to dla roślin bardzo niebezpieczne. Trzeba więc w odstępach kilkunastu dni najpierw zakwasić , a dopiero potem nawozić . Bezpieczne jest podanie nawozu w formie dolistnej , sugeruję dający dobre efekty i łatwo przyswajalny "Nawóz interwencyjny do rododendronów" (SUBSTRAL).aguskac pisze:Dziękuję wszystkim za pomoc, postaram się jak najszybciej sprawdzić pH gleby. Karmiłam je w tamtym roku dość regularnie specjalną mieszanką, może jednak zbyt mało dostawały. Dosypywałam też każdej wiosny specjalnej dla nich ziemi, a wokół krzewów przekompostowanej kory... Liście usunę, wyzbieram i na wszelki wypadek prysnę jutro Topsinem, bo akurat mam. No i zleciałam mężowi zakup nawozuPiszesz Ewelino, że jeśli odczyn gleby jest właściwy to tylko ją nakarmić, a co jeśli jest niewłaściwy? Co wtedy zrobić w 1 kolejności? Ktoś tu na forum pisał, że rododendrony lubią koński obornik, pytałam o to ale nikt mi nie odpowiedział. Czy można obłożyć go obornikiem??
ja mam podobne objawy u mojego rhhanka55 pisze:Można go obłożyć obornikiem.
Potem opryskać:
siarczanem potasu + siarczan magnezu + chelat żelaza ( np. Chlorozie STOP)
2-4 x co 7 dni, jeśli temperatura jest ok. +10C.