Początki mojej storczykowej choroby :)
Początki mojej storczykowej choroby :)
Witam, chyba wreszcie pora pokazać mój pierwszy Phalenopsis, od dawna o takim marzyłam i wreszcie moja połówka sprawiła mi taką walentynkę.
Na razie tylko kilka, robione na szybko.
Trochę mnie martwi, ten pęknięty liść [ już był taki jak go dostałam ] ostatnio trochę zżółkł, nie wiem czemu, nie jest przelany... jaka może być przyczyna?
i korzonki trochę kiepsko widać
I teraz dwa Cimbidium, chyba Ostatnio oba przesadzone, do lepszej ziemi
W "spadku" od sąsiadki... co tu zrobić, żeby zwiększyć szanse na kwitnienie?
duży, miał dość przegniłe korzenie, przesadzając, obciełam dużą część, ale widzę, że żyje i chyba nie zrobiło to na nim wielkiego wrażenia, ma trochę zniszczone liście, idzie w górę, ostatnio nie widziałam nowych zarodków liści.
i mniejszy, widać, chyba mu dobrze ma 3 nowe przyrosty, czy może to być nadzieja na pęd kwiatowy? Korzenie w lepszym stanie niż u tego dużego
Na razie tylko kilka, robione na szybko.
Trochę mnie martwi, ten pęknięty liść [ już był taki jak go dostałam ] ostatnio trochę zżółkł, nie wiem czemu, nie jest przelany... jaka może być przyczyna?
i korzonki trochę kiepsko widać
I teraz dwa Cimbidium, chyba Ostatnio oba przesadzone, do lepszej ziemi
W "spadku" od sąsiadki... co tu zrobić, żeby zwiększyć szanse na kwitnienie?
duży, miał dość przegniłe korzenie, przesadzając, obciełam dużą część, ale widzę, że żyje i chyba nie zrobiło to na nim wielkiego wrażenia, ma trochę zniszczone liście, idzie w górę, ostatnio nie widziałam nowych zarodków liści.
i mniejszy, widać, chyba mu dobrze ma 3 nowe przyrosty, czy może to być nadzieja na pęd kwiatowy? Korzenie w lepszym stanie niż u tego dużego
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Carisma Phalaenopsis wygląda w porządku, korzonki też niczego sobie. Żółknące liście od dołu to raczej nic groźnego. Listek dolny zamiera i odpada (często tak się dzieje), natomiast na szczycie rośliny rosną nowe, czyli pełna symbioza . Nie zaszkodzi oglądnąć bardzo dokładnie roślinki (czy nie ma tam jakiś żyjątek) i sprawdzić korzonki w środku. Jeżeli nie dzieje się nic szczególnego, poza zółknącym liściem na samym dole, to poczekać z przeglądem do czasu "po kwitnieniu". Specjalistką w uprawie Cymbidium raczej nie jestem, sama posiadam jedno, którego aż dziw, że jeszcze nie zamordowałam. Tutaj niech ktoś inny się wypowie.
Według mnie, Phalaenopsis jest w dobrej kondycji, reszta liści ma się dobrze, więc ten żółknący jak to napisała Waleria - może odejść w spokoju, taka kolej rzeczy.
Ma piękne kwiaty!
Na rady odnośnie Cymbidiów, musisz chwilę poczekać, bo widać nasze Cymbidiowe specjalistki nie są w zasięgu komputerów ;)
Ma piękne kwiaty!
Na rady odnośnie Cymbidiów, musisz chwilę poczekać, bo widać nasze Cymbidiowe specjalistki nie są w zasięgu komputerów ;)
-
- 100p
- Od: 16 lut 2009, o 11:54
Twoje roślinki wyglądają zdrowo.
Cymbidium wypuszcza nowe przyrosty - to dobry znak. Cymbidium lubi jasne miejsce uprawy, a gdy minie groźba wiosennych przymrozków najlepiej wystawic je do ogrodu i przetrzymac tam do póżnej jesieni. Oczywiscie nalezy uważać żeby słońce nie poparzyło lisci - trzeba wystawic w pochmurne dni lub początkowo cieniować. Lubi duze dawki nawozów.
Cymbidium wypuszcza nowe przyrosty - to dobry znak. Cymbidium lubi jasne miejsce uprawy, a gdy minie groźba wiosennych przymrozków najlepiej wystawic je do ogrodu i przetrzymac tam do póżnej jesieni. Oczywiscie nalezy uważać żeby słońce nie poparzyło lisci - trzeba wystawic w pochmurne dni lub początkowo cieniować. Lubi duze dawki nawozów.
Dziękuję za odpowiedzi.
Jakiś czas temu kupiłam już nawóz do storczyków, także zasilam reguralnie wszystkie. Mam nadzieję, że Cymbidium to zachęci do kwitnienia.
Co do ogrodu, niestety nie mam takiej możliwości - blok.
Mam balkon, jednak od strony północnej, gdzie w cieplejszych porach roku jest praktycznie przez cały dzień w słońcu, w lato w bardzo ostrym... Jednak jeśli będzie możliwość, w mniej słoneczne dni, na pewno będę wystawiać skoro to lubią
Jaka jest optymalna temperatura, w której można wystawić Cymbidium na dwór?
Jakiś czas temu kupiłam już nawóz do storczyków, także zasilam reguralnie wszystkie. Mam nadzieję, że Cymbidium to zachęci do kwitnienia.
Co do ogrodu, niestety nie mam takiej możliwości - blok.
Mam balkon, jednak od strony północnej, gdzie w cieplejszych porach roku jest praktycznie przez cały dzień w słońcu, w lato w bardzo ostrym... Jednak jeśli będzie możliwość, w mniej słoneczne dni, na pewno będę wystawiać skoro to lubią
Jaka jest optymalna temperatura, w której można wystawić Cymbidium na dwór?
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Ja bym w takim wypadku wystawiała roślinę na balkon na noc
ona musi mieć odczuwalną różnicę temperatur by potem zakwitnąć - wystawią się od połowy maja do połowy października (kiedy nie ma przymrozków)
ona musi mieć odczuwalną różnicę temperatur by potem zakwitnąć - wystawią się od połowy maja do połowy października (kiedy nie ma przymrozków)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
Słodka walentynka-piękne kwiaty i w dodatku dwupędowy,korzonki wygladają całkiem dobrze może następna okazja(imieniny,urodziny,rocznice...) znów przyniesie coś nowego do kolekcji
W swojej krótkiej przygodzie ze storczykami pożegnałam już kilka najstarszych listków.Twój ma ich całkiem sporo a jak ten całkowicie zżółknie-delikatnie oderwij.
A myśl o Cymbidium coraz częściej za mną chodzi
W swojej krótkiej przygodzie ze storczykami pożegnałam już kilka najstarszych listków.Twój ma ich całkiem sporo a jak ten całkowicie zżółknie-delikatnie oderwij.
A myśl o Cymbidium coraz częściej za mną chodzi
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
Oj tak, musze nabąknąć TŻtowi w razie okazji o kolejnego
Ale on jak to facet, dopiero po jakimś czasie, przy namaczaniu, on się skapował, że ma dwa pędy
Ten jest dokładnie spełnieniem moich marzeń dwa pędy i duuuużo kwiatów
Z Cymbidiami to trzeba poważną rozmowę przeprowadzić. Ze zdjęć, jak widziałam potrafią też pięknie kwitnąć, może chociaż w tym mniejszym jakaś nadzieja, jak ja bym chciała ... Pozostaje mi czekac niecierpliwie co wyrośnie z tych trzech nowych pędów, a on się nie spieszy...
Ale on jak to facet, dopiero po jakimś czasie, przy namaczaniu, on się skapował, że ma dwa pędy
Ten jest dokładnie spełnieniem moich marzeń dwa pędy i duuuużo kwiatów
Z Cymbidiami to trzeba poważną rozmowę przeprowadzić. Ze zdjęć, jak widziałam potrafią też pięknie kwitnąć, może chociaż w tym mniejszym jakaś nadzieja, jak ja bym chciała ... Pozostaje mi czekac niecierpliwie co wyrośnie z tych trzech nowych pędów, a on się nie spieszy...
Zakupiłam na alle takiego cosia... chyba zwariowałam, zobaczymy w jakim stanie dotrze w sumie chyba nie tak strasznie drogo 21,50...
Mam nadzieje, że nie będę żałowała, bo ten kolor jest piękny, i ta mnogość pędów. Miałam już małe Dendrobium z wyprzedaży z Ikei, praktycznie po nie wiele mniejszej cenie, z dwoma małymi pędami, ale nie wiedza co do pielęgnacji , sprawiła, że niestety umarł ...
DENDROBIUM odm.BERRY ODA
Mam nadzieje, że nie będę żałowała, bo ten kolor jest piękny, i ta mnogość pędów. Miałam już małe Dendrobium z wyprzedaży z Ikei, praktycznie po nie wiele mniejszej cenie, z dwoma małymi pędami, ale nie wiedza co do pielęgnacji , sprawiła, że niestety umarł ...
DENDROBIUM odm.BERRY ODA
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Świetny zakup, niech Ci pięknie rośnie i dłuuuugo kwitnie. Wydaje mi się, że jest on raczej chłodolubny.
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam ))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam ))